Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ Παραθεριστικά χωριά προσελκύει η ΠΟΤΑ

image

Στην Καλαμάτα και στη Δυτική Πελοπόννησο θα κτιστούν δεκάδες παραθεριστικά συγκροτήματα“ εκτίμησε ο πρόεδρος του οργανισμού Invest In Greece (πρώην Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων) Αριστείδης Συμεώνογλου μιλώντας προχθές στο 3ο Διεθνές Συμπόσιο που διοργανώθηκε από το RED. “Η κατασκευή των παραθεριστικών «χωριών» στην περιοχή της Μεσσηνίας πιστοποιεί το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή“ είπε ο κ. Συμεώνογλου μιλώντας για την επένδυση στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα δημιουργήσει στον τομέα του τουρισμού. Αντλώντας στοιχεία από έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο κ. Συμεώνογλου είπε “ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ένα εκατομμύριο εξοχικά και να βάλει στα ταμεία περί τα 150 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 70% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια η Ελλάδα
μπορεί να προσελκύει ετησίως κεφάλαια ύψους 7,3 δισ. ευρώ έως το 2010, για επενδύσεις στην παραθεριστική κατοικία.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Συμεώνογλου στο 3ο Διεθνές Συμπόσιο: “Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μίας επενδυτικής έκρηξης στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, συνήθως μακριά από την πατρίδα τους, αποφασίζουν και επενδύουν στην εξοχική κατοικία. Το real estate τείνει να γίνει ο επενδυτικός βραχίονας με τα μεγαλύτερα μεταφερόμενα κεφάλαια, αφού η ανάγκη για κάποιες προσωπικές στιγμές, απελευθερωμένες από την καθημερινότητα, έχει γίνει επιτακτική. Αν κάποτε οι επενδύσεις αυτού του είδους γίνονταν με απώτερο σκοπό την καλοκαιρινή χαλάρωση, σήμερα οι πολίτες επιθυμούν να επισκέπτονται το εξοχικό τους συχνότερα. Ακόμα και ένα διήμερο ή τριήμερο είναι αρκετό να αποσυμπιέσει το καθημερινό εργασιακό άγχος. Η αγορά ακινήτων, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Ο συνολικός τζίρος που αντιστοιχεί στην κατασκευή, πώληση και ενοικίαση ακινήτων διεθνώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% του ΑΕΠ των πλουσιότερων χωρών, ενώ οι επενδυτές έχουν πολλαπλάσια κεφάλαια τοποθετημένα σε ακίνητα από ό,τι σε μετοχές και ομόλογα. Επίσης, παρ’ ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία η χώρα μας δεν βρέθηκε και σε μία τόσο καλή θέση όσον αφορά την αγορά παραθεριστικής κατοικίας, οι αλλαγές είναι πλέον ορατές, αφού έχουν ήδη αλλάξει, αλλά και μετατρέπονται συνεχώς, τα συγκοινωνιακά δεδομένα της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, κ.ά.), και αξιοποιούνται περισσότερες τουριστικές περιοχές.
Παράλληλα, η χώρα μας διαθέτει πλέον περισσότερες παραλίες με γαλάζιες σημαίες, γεγονός που ενισχύει την αγορά της παραθεριστικής κατοικίας. Ο Οργανισμός Invest in Greece, όπως γνωρίζετε, αναδιοργανώθηκε αλλάζοντας εταιρική ταυτότητα. Είναι ένας δυναμικός εξωστρεφής οργανισμός για την αποτελεσματική προσέλκυση επενδύσεων, την προβολή της χώρας στις διεθνείς αγορές και την φιλική προσέγγιση των επενδυτών, για τους οποίους φιλοδοξούμε να γίνουμε οι καλύτεροι συνεργάτες. Ο Οργανισμός IiG βγαίνει πλέον πιο ενεργά στην παγκόσμια επενδυτική αγορά προβάλλοντας τους κλάδους αιχμής και τις ευκαιρίες της Ελλάδας. Μέσω της στρατηγικής μας εφαρμόζουμε σχέδιο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Πλεονεκτήματα που εστιάζονται στην τουριστική αγορά, στην ενέργεια, στα logistics, στα τρόφιμα & ποτά, στην τεχνολογία και φυσικά στα ακίνητα. Τομείς για τους οποίους προβλέπονται σημαντικές επιδοτήσεις. Επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι όσοι επενδυτές πέρασαν από την αρχή το κατώφλι του Invest in Greece απέφυγαν σκοπέλους και κακοτοπιές. Στον Οργανισμό μας, τους ενημερώσαμε διεξοδικά για κάθε απαραίτητο βήμα κατά τη διαδικασία εγκατάστασης της επένδυσής τους. Η αποστολή μας συνοψίζεται στο τρίπτυχο: 1. Προβολή των επενδυτικών ευκαιριών της χώρας. 2. Υποστήριξη των επενδυτών κατά την εγκατάστασή τους. 3. Προτάσεις για βελτίωση του επενδυτικού θεσμικού πλαισίου στην Πολιτεία.
Ο τουρισμός αποτελεί πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, καθώς απασχολεί σχεδόν το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού της χώρας και συμβάλλει κατά περίπου 18% στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εγχώριου πλούτου. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι από 12,3 εκατομμύρια αφίξεις το 2000, πέρυσι είχαμε 16,3 εκατομμύρια, με την τάση να προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια τουρίστες το 2010. Για την υποδοχή του εκρηκτικού -για τα δεδομένα της Ελλάδας- τουριστικού ρεύματος, πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις που αναβαθμίζουν ποιοτικά το προϊόν, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Η κατασκευή των παραθεριστικών «χωριών» στη περιοχή της Μεσσηνίας πιστοποιεί το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή. Εκτιμάται ότι στην Καλαμάτα και στη Δυτική Πελοπόννησο θα κτιστούν δεκάδες παραθεριστικά συγκροτήματα.
Ανερχόμενη δύναμη στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας είναι, επίσης, η Δυτική Ελλάδα, από την περιοχή του Αστακού και μέχρι την Ηγουμενίτσα. Η προοπτική κατασκευής της Ιόνιας οδού έχει φέρει τα πάνω κάτω στα δυτικά παράλια και τα επόμενα χρόνια αναμένεται έκρηξη της ζήτησης για παραθεριστικά. Το ίδιο συμβαίνει στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, τη Μαγνησία, την Πιερία. Οι επενδύσεις σε παραθεριστικές κατοικίες δίνουν δυναμική ώθηση στην οικονομία, προσελκύουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Με την οριστικοποίηση των διατάξεων του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, εκτιμώ ότι η ροή των επενδύσεων θα είναι μεγαλύτερη. Οι επενδυτές επιθυμούν ένα σταθερό και γνωστό εκ των προτέρων θεσμικό πλαίσιο. Σε πρόσφατη ημερίδα του Πανεπιστημίου Πειραιά τονίστηκε ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ένα εκατομμύριο εξοχικά και να βάλει στα ταμεία περί τα 150 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 70% του ΑΕΠ.
Οι εξελίξεις στο παραθεριστικό προϊόν είναι ραγδαίες. Εκτιμάται ότι το 2010 η «καθαρή θέση», δηλαδή το διαθέσιμο καθαρό ετήσιο εισόδημα των λεγόμενων High Net Worth Individuals (HNWI) σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέλθει σε 30,3 τρισ. ευρώ». Από αυτά, ένα 16% επενδύεται στο real estate από το οποίο, το 15% επενδύεται στη λεγόμενη τουριστική ή παραθεριστική ή εξοχική ή δεύτερη κατοικία (vacation, holiday, leisure, second homes), μια αγορά δηλαδή που θα πλησιάζει τα 728 δισ. ευρώ, ή 3,5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας.Τα ερωτήματα όπως και οι προκλήσεις δεν μας αφήνουν να εφησυχάζουμε. Τι μπορούμε να κερδίσουμε ως χώρα; Τα οφέλη, κατά κοινή ομολογία, θα είναι σημαντικά. Ενας στόχος για προσέλκυση κεφαλαίων ύψους 7,3 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ, είναι εφικτός. Οι τουριστικές κατοικίες, όμως, προϋποθέτουν υποδομές, οργανωμένες υπηρεσίες και εύκολη πρόσβαση, προκειμένου να είναι ελκυστικές και άρα εμπορεύσιμες. Η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας θα είναι ένας ισχυρός προωθητικός παράγοντας για την ταχύτατη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την κάθετη αύξηση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης υψηλής ποιότητας υπηρεσιών τουρισμού ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Τελειώνοντας, εφιστώ την προσοχή σε όλους εκείνους που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τη «μεγάλη ιδέα». Ας διδαχτούμε από τα αρνητικά παραδείγματα άλλων χωρών και ας προσφέρουμε ένα προϊόν, εφάμιλλο της ιστορίας μας“.

Θ.Λ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 01/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου