Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ «Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας όπως την είδαν οι Ιταλοί»

image

Το συλλογικό έργο “Οκτώβριος 1940. Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Οπως την είδαν οι Ιταλοί“ παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στη «Στοά του Βιβλίου» από τις Εκδόσεις Δ. Ν. Παπαδήμα. Ομιλητές στην παρουσίαση ήταν οι: Σταύρος Γαλανός, αντιστράτηγος ε.α. που αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από τον πόλεμο του 1940, καθώς και οι Χαράλαμπος Μπαλτάς, φιλόλογος - συγγραφέας, Φανούριος Βώρος, δρ. Φιλοσοφίας, επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Νίκος Νικολούδης, δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διευθυντής του περιοδικού “Ιστορικά θέματα“.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Μανώλης Γλέζος, ο δήμαρχος Πύλου Γεώργιος Χρονόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Βεργής, από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού ο διευθυντής αντιστράτηγος Παναγιώτης Ζάρας, καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, αγωνιστές του έπους της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «Το Ναυαρίνο» Δημήτρης Μισυρλής, πολλά μέλη του συλλόγου και Πύλιοι που βρέθηκαν στην Αθήνα.
Στην κατάμεστη «Αίθουσα Λόγου» της «Στοάς του Βιβλίου» πρώτος έλαβε το λόγο ο Πύλιος πολεμιστής του έπους αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Γαλανός ο οποίος διηγήθηκε τις προσωπικές του εμπειρίες και αναμνήσεις, πώς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην πρώτη γραμμή, την προετοιμασία, την πορεία στις χιονισμένες βουνοκορφές, τις μεγάλες δυσκολίες αλλά και τη μεγάλη απόφαση όλων για άμυνα και επίθεση χωρίς να υπολογίσουν τις θυσίες, για την τιμή και την ελευθερία της πατρίδας.
Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο φιλόλογος - συγγραφέας και επιμελητής του βιβλίου Χαράλαμπος Μπαλτάς. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην απάντηση τριών ερωτημάτων: Πόσο ειλικρινείς ή πόσο υποκριτικές ήταν οι σχέσεις Μουσολίνι -Χίτλερ, πώς βλέπουν οι Ιταλοί συγγραφείς την ευθύνη του Μουσολίνι, ή ποιους τελοσπάντων θεωρούν υπεύθυνους για έναν πόλεμο που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν άσκοπο και φρικτό και τέλος πώς βλέπουν τους δικούς τους φαντάρους και πώς τους Ελληνες.
Ο επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δρ. Φανούριος Βώρος επικέντρωσε τη δική του ομιλία στα ερωτήματα: Ηταν οι Ιταλοί του 1940 απόλεμοι ή απρόθυμοι να υπηρετήσουν την πολιτική του Μουσολίνι; Μήπως ήταν ειδικά για εκείνους αφιλόξενη υπηρεσιακά η μορφολογία του εδάφους στη ζώνη πολέμου; Ποια ήταν η στάση τους έναντι της εθνικής αντίστασης των Ελλήνων και ποια η συμπεριφορά τους ύστερα από τη συνθηκολόγηση της 8ης Σεπτεμβρίου 1943;
Ο διευθυντής του περιοδικού «Ιστορικά θέματα» Νίκος Νικολούδης, δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της Ιταλίας από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι το 1940.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους του κοινού σχετικά με τη στάση της Ελλάδας και του τότε πρωθυπουργού Ι. Μεταξά, από τις οποίες ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε αυτή του Μεσσήνιου δικηγόρου Διονύση Μπουλούκου, ο οποίος στην εμπεριστατωμένη παρέμβασή του αναφέρθηκε στο έπος της Αλβανίας και τους αγωνιστές που έπεσαν στα βουνά της Ηπείρου.

Τέλος μίλησε ο εκδότης Δ.Ν. Παπαδήμας, οποίος αναφέρθηκε στο πώς αγόρασε το βιβλίο αυτό από ένα βιβλιοπωλείο στην Πεσκάρα της Ιταλίας και αποφάσισε να το μεταφράσει στα ελληνικά.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου