Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Η ΠΟΤΑ και το νερό

image

Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι των περιοχών όπου πραγματοποιείται η ΠΟΤΑ αναρωτιούνται πού θα βρεθεί τόσο νερό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της επένδυσης. Επίσης υπάρχει η καχυποψία μήπως η επένδυση πάρει το νερό, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των περιοχών αυτών να μην έχει να πιει. Το δεύτερο σκέλος θεωρείται πολύ σημαντικό διότι αν λείψει λόγω ΠΟΤΑ το θείο δώρο που λέγεται νερό, δικαίως οι κάτοικοι αναρωτιούνται. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν δοθεί απαντήσεις από τον ίδιο τον Καπετάν Βασίλη -και πριν λίγο καιρό μάλιστα πλησίον της λιμνοδεξαμενής στην Πύλο- αλλά φαίνεται ότι δεν στάθηκε δυνατόν να πειστούν οι κάτοικοι ή τουλάχιστον να πειστούν οι όποιοι αμφισβητούντες. Επιπροσθέτως οφείλεται να σημειωθεί ότι και ο γράφων αποτέλεσε και αποτελεί ενίοτε δείγμα αποριών και μάλιστα από την περίοδο που εκδίδαμε εδώ στην Πύλο το “Κάστρο” όταν για παράδειγμα πολλοί δεν γνώριζαν τι σημαίνει Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Κάποια φορά με ρώτησε κάποιος στην πλατεία της Πύλου “ποια είναι αυτή η Παναγιώτα που αγοράζει τα κτήματα;”. Ως γνωστόν στην Μεσσηνία το υποκοριστικό της Παναγιώτας είναι η ΠΟΤΑ και μπερδεύτηκε ο άνθρωπος. Αυτό το αναφέρω διότι την περίοδο που το “Κάστρο” εξέφραζε την άποψή του θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς, μέρος του λαού πούλαγε και ξαναπούλαγε και πουλάει ακόμα. Το αστείο βέβαια της υπόθεσης (επειδή γνωριζόμαστε όλοι σε τούτο τον τόπο) είναι το γεγονός ότι εκείνοι που σκούζανε, όταν πούλησαν σώπασαν. Αρα σκούζει κάποιος μέχρι να πάρει τα λεφτά που του αρκούν. Φυσικά υπάρχει και η άλλη παράμετρος. Οταν δεν έχεις να πουλήσεις, σκούζεις εσαεί. Ως εκ τούτου πρυτανεύει η υποκρισία. Προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως αυτό δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος δεν έχει να πουλήσει δεν πρέπει να έχει άποψη. Αλίμονο. Και τα στραβά και οι αμφισβητήσεις πρέπει να αναφέρονται και καλόν θα είναι να υπάρχει το θάρρος να δημοσιοποιούνται. Παρά ταύτα, και τότε και τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα έχουν δημοσιευθεί απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχω κάνει στον Καπετάν Βασίλη, αφ‘ ενός μεν διότι σαν κάτοικος γηγενής της Πύλου με ενδιαφέρει το μέλλον της, αφ‘ ετέρου ως γραφιάς κατά μια έννοια, πρέπει να γνωρίζω και με βάση αυτό πρέπει να μάθει ο κόσμος, η ΤΕΜΕΣ θεώρησε ότι μέσα από το αντικειμενικό μολύβι μου θα προκύψει αξιόπιστη αναφορά.
Η ΤΕΜΕΣ φυσικά και ειδικά ο Καπετάν Βασίλης γνωρίζει μέχρι κεραίας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συρθώ ή να εκφράσω κάτι, αν δεν το έχω ψάξει σε βάθος. Για το σοβαρό αυτό τοπικό ζήτημα με τα νερά, η ΤΕΜΕΣ αναφέρεται ως ακολούθως: «Η εταιρεία ΤΕΜΕΣ του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης της επένδυσης της “Costa
Navarino” στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (περιοχές Πύλου και Ρωμανού) εκτός από υδρολογικές, υδρογεωλογικές και μελέτες διαχείρισης που έχουν γίνει για τις ανάγκες της ΠΟΤΑ, χρηματοδοτεί ήδη εκτεταμένες μελέτες για την καταγραφή, εξεύρεση, αξιοποίηση, εξοικονόμηση και κατάλληλη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ολόκληρη την υδρολογική λεκάνη, που εκτός από τις εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ περιλαμβάνει και ολόκληρη την περιοχή των Δήμων Πύλου, Χιλιοχωρίων και Νέστορος και μέρος των Δήμων Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα καθώς και τις λεκάνες απορροής των ποταμών Σελά, Ξεριά και Γιαννούζαγα. Η σωστή αυτή διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων της υδρολογικής λεκάνης θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων, την αυτάρκεια των Δήμων της περιοχής σε νερό και σε βάθος χρόνου, χωρίς να επηρεάζονται από τις ενδεχόμενες δυσμενείς συνθήκες που θα επικρατήσουν σε άλλα μέρη.
Στόχος των μελετών είναι να καταγραφούν τόσο οι σημερινές ανάγκες της περιοχής σε νερό, όσο και οι μελλοντικές που θα προκύψουν από την ανάπτυξη που προβλέπεται εντός της επόμενης εικοσαετίας και να εξερευθεί ο βέλτιστος τρόπος κάλυψής τους με κατάλληλη αξιοποίηση του πάσης φύσεως υδατικού δυναμικού της περιοχής, το οποίο επίσης θα ερευνηθεί και θα καταγραφεί.
Παράλληλα θα εγκατασταθεί σύστημα μέτρησης και συνεχούς παρακολούθησης όλων των παραμέτρων ώστε να εξασφαλίζεται το ισοζύγιο των παροχών και των καταναλώσεων χωρίς υπεράντληση των αποθεμάτων, ούτε υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Επίσης θα διαπιστώνονται έγκαιρα τυχόν αποκλίσεις από τις προβλέψεις και θα προτείνονται τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα.
Τέλος, θα ελέγχεται και θα εξασφαλίζεται η διάθεση των απαιτούμενων οικολογικών παροχών ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής. Οι μελέτες αυτές που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την ΤΕΜΕΣ και εκπονούνται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικευμένους συνεργάτες- ερευνητές είναι οι εξής:

Τίτλος ΜελέτηςΜελετητήςΔήμοι που καλύπτονται

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ
ΠΥΛΟΥ - ΡΩΜΑΝΟΥ

ENVECO Α.Ε.- Β.
ΠΕΡΛΕΡΟΣ - Π.
ΠΑΥΛΑΚΗΣ

Πύλου, Χιλιοχωρίων
Νέστορος, Μέρος
των Δήμων
Γαργαλιάνων
και Παπαφλέσσα

ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΑΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΡΩΜΑΝΟΥ,
ΠΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΟΥΖΑΓΑ

Εργαστήριο
Τεχνικής Γεωλογίας
του Τμήματος
Πολιτικών Μηχανικών
του Α.Π.Θ.

Πύλου Χιλιοχωρίων
Νέστορος Μέρος των
Δήμων Γαργαλιάνων
και Παπαφλέσσα

Με τις παραπάνω έρευνες θα αποτυπωθεί με ακρίβεια το υδάτινο δυναμικό της περιοχής και θα προκύψουν σειρά έργων που θα εξασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών σε νερό των δήμων Πύλου, Χιλιοχωρίων, Νέστορος, Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα, ενταγμένων στο διαχειριστικό σχέδιο της Περιφέρειας (παραγωγικές υδρογεωτρήσεις, μικροφράγματα συγκέντρωσης αποθεμάτων και εμπλουτισμού των υπόγειων υδάτων, λιμνοδεξαμενές, υδραυλικά έργα διασύνδεσης των έργων αυτών μεταξύ τους και με τα δίκτυα αποθήκευσης και διανομής κ.τ.λ.).
Σημαντικό είναι ότι, με βάση τις παραπάνω μελέτες, θα μπορέσουν οι Δήμοι να καταθέσουν αιτήσεις για έργα υδρομάστευσης και συγκέντρωσης υδάτων, που εντάσσονται στο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος 01 “Δυτικής Πελοποννήσου” ώστε να επιτύχουν την αδειοδότηση και ενδεχομένως την άμεση χρηματοδότησή τους. Ηδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις μελέτες των ειδικευμένων επιστημόνων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ερευνών υπόγειων υδάτων που πραγματοποιούνται εκπονήθηκε γεωτρητική έρευνα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Γιαννούζαγα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που περιέλαβε την ανόρυξη μιας ερευνητικής υδρογεώτρησης (κωδ. Αρ. GP –YΓΣ1), σε θέση βόρεια του οικισμού της Γιάλοβας. Η υδρογεώτρηση ολοκληρώθηκε επιτυχημένα στις 19 Αυγούστου 2008 και προορίζεται για υδρευτική χρήση στον Δήμο Πύλου. Οι πρώτες ενδείξεις από τις δοκιμαστικές αντλήσεις δείχνουν ότι αποφέρει παροχή εκμετάλλευσης 80 κυβικά μέτρα την ώρα, ποσότητα αρκετή για να καλύψει μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών του Δήμου. Ο Δήμος Πύλου έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση και τη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η χρήση και η εκμετάλλευση της γεώτρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΜΕΣ, πέρα από τη σημερινή συνεισφορά της, έχει και παλαιότερα
δείξει την ευαισθησία της πάνω στα θέματα διαχείρισης και διαφύλαξης των υδατικών πόρων κατασκευάζοντας δύο αποθηκευτικές λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 850.000 κυβικών μέτρων, στις περιοχές Πύλου και Ρωμανού, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για άρδευση των γηπέδων γκολφ αποκλειστικά από την αξιοποίηση ελαχίστου τμήματος της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σελά και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο χωρίς καμία επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Οι λιμνοδεξαμενές αυτές κατασκευάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται στο φυσικό τοπίο, να μοιάζουν με φυσικές λίμνες και να αποτελούν τεχνητούς υγρότοπους». Η εταιρεία σημειώνει, τέλος, ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία συμβολής στην τοπική κοινωνία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα καθώς η συνολική δαπάνη θα ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του κόστους για τις απαιτούμενες ερευνητικές γεωτρήσεις).
Για τα ζητήματα αυτά ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος μάς ανέφερε τα ακόλουθα: Με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών και με δεδομένα τα φαινόμενα ανομβρίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια είναι επιτακτική ανάγκη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλοι υδάτινοι πόροι για τα επόμενα χρόνια. Στην παρούσα συγκυρία της δραστηριοποίησης μιας καινοτόμου επένδυσης, όπως είναι η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, μπορέσαμε να συνεργαστούμε ώστε να παρουσιάσουμε σαν δήμος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων. Ετσι, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, εντός των ημερών θα έχουμε τα συνολικά αποτελέσματα των ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα οποία και θα υποβάλουμε στη Περιφέρεια Πελοποννήσου για να συμπεριληφθούν στο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων της Πελοποννήσου. Βασικός σκοπός αυτής της έρευνας είναι αφ‘ ενός η εκμετάλλευση υδάτων που καταλήγουν στη θάλασσα έτσι ώστε με κατάλληλα φράγματα να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, αφ‘ ετέρου να κρατούνται ποσότητες υδάτων προς χρήση και τούτο διότι οι γεωτρήσεις πρέπει πάντοτε να γίνονται με μέτρο.
Η συνολική λοιπόν μελέτη που εκπονείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την βοήθεια της εταιρείας έχει τα εχέγγυα να δώσει μια μακροπρόθεσμη λύση και ορθολογική διαχείριση των υδάτων του δήμου μας. Και ήδη, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη κ. Αγγελόπουλο, ευελπιστούμε να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό υδάτων της Πελοποννήσου και θα χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα από το ΕΣΠΑ.
Επιμύθιο: Κάτι άλλο που σχετίζεται με τα γενικότερα έργα της επένδυσης έχει να κάνει με τον
περιμετρικό δρόμο ο οποίος ήδη βρίσκεται στην αποπεράτωσή του. Στον κόμβο συνάντησης του περιμετρικού με τον εθνικό δρόμο θα κοπούν οι όχθες δύο στροφών εκατέρωθεν του κόμβου ώστε να ευθυγραμμιστεί απολύτως ο εθνικός δρόμος στα τμήματα αυτά. Τα χωράφια όπου θα κοπούν οι όχθες είναι ιδιοκτησία της επιχείρισης. Κατ‘ ουσίαν ο Καπετάν Βασίλης δωρίζει τμήματα των περιουσιών του στο ελληνικό Δημόσιο αφού πρόκειται για βελτίωση του εθνικού δρόμου.
Επειδή αυτή η ενέργεια στον εθνικό δρόμο είναι άγνωστη, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί ότι η Νομαρχία Μεσσηνίας πρέπει να ανοίξει τα μάτια της και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου οι δύο επόμενες στροφές μέχρι τον κόμβο “Μηδέν” να ευθυγραμμιστούν και το τμήμα από τον πρώτο κόμβο μέχρι το “Μηδέν” να είναι μια ευθεία. Ετσι αποδεικνύεται από τους εξουσιαστές η έμπρακτη συνεισφορά σε ένα τόπο και όχι οι βουλευτές, νομάρχης και λοιποί να ανακοινώνουν πάντα ότι η ΠΟΤΑ θα αναπτύξει την περιοχή, την οποία εκμεταλλεύονται στους πολιτικούς, αόριστους λόγους τους, λες και η ΠΟΤΑ είναι έργο δικό τους. Είναι ευτράπελο να ακούς τους εξουσιαστές να μιλούν για την ανάπτυξη της περιοχής μέσω της ΠΟΤΑ όταν της έχουν προσφέρει μόνον υπογραφές και να τονίζουν άπαντες ότι είναι υπέρ τής ΠΟΤΑ. Ε και τι έγινε; Εγώ δεν είμαι. Δικαίωμά μου είναι να μην είμαι. Δεν έγινε και τίποτα. Oταν όμως καυχιέσαι κύριε βουλευτά, κύριε νομάρχη ότι η περιοχή μας αναπτύσσεται ραγδαία μέσα από την ΠΟΤΑ, εκτός από το δικαίωμα που έχετε να το λέτε μόνο, δείξτε ότι πράγματι το στηρίζετε.
Πώς το στηρίζεις, ας πούμε, όταν ο δρόμος που οδηγεί στην ΠΟΤΑ είναι καρόδρομος; Τελικά πέρασε στον αφελή κόσμο ότι η εξουσία δεν χαλάει χατήρια στον καπετάνιο. Τρίχες. Φύκια για μεταξωτές κορδέλες τού πουλάνε όλοι, μπας και τους στηρίξει σε εκλογές. Ο καθένας νομίζει ότι θα τον στηρίξει, γι‘ αυτό κανείς δεν είναι απέναντι. Στην ουσία η εξουσία, επί του πρακτέου, δεν έχει κάνει τίποτα για την ΠΟΤΑ. Το ότι ρίχνουν καμιά σφραγίδα σε αιτήσεις υποχρέωσή τους είναι, όπως σφραγίδες και υπογραφές παίρνει ο οποιοσδήποτε για ό,τι νομίμως ενεργεί.
Μέχρι και ο Σημίτης κατά την προεκλογική περίοδο όταν κατέβηκε στην Καλαμάτα (στην Τέντα) αναφώνησε “ζήτω η ΠΟΤΑ που θα αναπτύξει την περιοχή”. Ηταν η περίοδος που όταν έφυγε βούλιαξε ο δρόμος Παραδείσια - Τσακώνα, ο οποίος κατασκευάστηκε και τον ανήγγειλε ως έργο της κυβέρνησης. Και το έργο βούλιαξε. Τότε δεν βρέθηκε τοπικός εξουσιαστής να τον φέρει στην Πύλο να του δείξει από ποιο δρόμο θα περάσει ο τουρίστας που θα μείνει στην ΠΟΤΑ.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου