Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ Στην Αρχαία Μεσσήνη η Επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

image

«Ολος ο κόσμος υποστηρίζει να γυρίσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη χώρα μας. Θα ησυχάσουμε, μόνο όταν τα μάρμαρα γυρίσουν στον τόπο τους, στη χώρα μας». Αυτό τόνισαν τα μέλη της Παγκόσμιας Επιτροπής (από διάφορες χώρες του κόσμου - όχι μόνο από την Ελλάδα) για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που χθες επισκέφθηκαν την Αρχαία Μεσσήνη και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Και συνεχάρησαν τον καθηγητή για το σπουδαίο έργο που κάνει. Τα μέλη της επιτροπής βρίσκονται στην Ελλάδα για το “Συμπόσιο των Φιλελλήνων“, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, μέσω του προγράμματος “Οικουμενικός Ελληνισμός“.
Χθες το μεσημέρι, μετά την ξενάγηση στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Δημοτικό Σχολείο Αρσινόης, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος παρέθεσε γεύμα με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα στα μέλη της επιτροπής. Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε: Ο πρόεδρος του “Οικουμενικού Ελληνισμού“ Σταύρος Πανουσόπουλος, καλωσορίζοντάς τους, είπε πως «ήρθαν στην πατρίδα τους» κι επεσήμανε ότι τους οφείλονται εύγε και μπράβο, που δίνουν το μήνυμα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος σημείωσε πως «είναι εξαιρετικά σπουδαίο, πράξη υψηλής ιστορικής συνείδησης και πολιτισμού, πράξη γενναιότητας, που προσπαθούν μ’ όλες τους τις δυνάμεις ν’ αναδείξουν τα παγκόσμια αυτά μνημεία».
Ο δήμαρχος Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος τους ευχαρίστησε, γιατί διάλεξαν να επισκεφθούν την Αρχαία Μεσσήνη και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν το χώρο άνοιξη - καλοκαίρι.
Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης τόνισε ότι «ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους με γνώση και πάθος για τα αρχαία μνημεία» και πρόσθεσε: «Η Αρχαία Μεσσήνη στάθηκε τυχερή, που τα μνημεία σκεπάστηκαν από χώμα».
Η διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη είπε ότι είναι μεγάλη τιμή που υποδέχονται αυτούς τους ανθρώπους κι επεσήμανε πως είναι εξαιρετικός χώρος η Αρχαία
Μεσσήνη.
Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Αγγελόπουλος - επιστημονικός επόπτης του “Οικουμενικού Ελληνισμού“, παρατήρησε ότι γύρισαν όλες τις ελληνικές κοινότητες και πρόβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ συνεχάρη τον κ. Θέμελη γιατί κάνει σπουδαίο έργο.
Ο πρόεδρος της παγκόσμιας επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ, καθηγητής Αρχαιολογίας από την Αυστραλία, είπε ότι «είναι προνομιούχοι γιατί είναι φίλοι της Ελλάδας» και ενημέρωσε πως τα μέλη της επιτροπής προέρχονται από 15 - 18 χώρες, που αγαπάνε την Ελλάδα και θέλουν να γυρίσουν πίσω τα μάρμαρα. «Ολος ο κόσμος υποστηρίζει να γυρίσουν τα μάρμαρα στη χώρα μας. Θα ησυχάσουμε μόνο όταν τα μάρμαρα γυρίσουν στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Χιλ.
Ο πρόεδρος της σουηδικής επιτροπής - καθηγητής Στουρ Λίνερ είπε ότι «είναι η δική μας χώρα» και σημείωσε: «Τα μάρμαρα είναι όλου του κόσμου. Θέλουμε να δούμε τα μάρμαρα πίσω στην Αθήνα. Να μην πείτε ευχαριστώ σε μας. Εμείς να σας ευχαριστήσουμε, που είμαστε μαζί σας».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος.

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου