Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ Τραγικά επίκαιρη η ποίηση του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη

Η Παρασκευή Τσούτσουρα πήρε το πρώτο βραβείοimage

Η κ. Βλαχοδημήτρη βραβεύει την Κατερίνα Χαραμαρά

image

image image

Τραγικά επίκαιρη ήταν η εκδήλωση απονομής των υποτροφιών “Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη“, που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Ινστιτούτο «Νέστωρ» στην Πύλο. Κατά τη διάρκεια της τελετής αναλύθηκε το ποιητικό έργο του μεγάλου Μεσσήνιου πανεπιστημιακού δασκάλου (“Κύμβαλα“). Το ποίημα αυτό γράφτηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου ώστε πολλά χρόνια μετά, δηλαδή σήμερα, να είναι και πάλι επίκαιρο, αφού ο πόλεμος στη συγκεκριμένη περιοχή στην πραγματικότητα δεν σταμάτησε ποτέ.
Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος ο οποίος συνεχάρη τις δύο μαθήτριες που αρίστευσαν και που τώρα σπουδάζουν σε ανώτατες πανεπιστημιακές σχολές. Ο κ. Χρονόπουλος υπογράμμισε πως το κάθε βραβείο δε πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός αλλά να έρχεται ως αποτέλεσμα πνευματικής συγκρότησης. «Το βραβείο αυτό αντικατοπτρίζει την πνευματική μεγαλοσύνη του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη που ξεκίνησε από το σχολείο της Πύλου το ταξίδι της ζωής του και το όνομά του ταυτίστηκε με τα οράματα, τις αξίες και τα ιδανικά για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Ο ίδιος ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης δε νοιάστηκε ποτέ για βραβεία, σκοπός του ήταν η προσφορά και η δημιουργία. Πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά και την κ. Βάσω Βλαχοδημήτρη, μούσα του μεγάλου διανοητή της οποίας η σημαντική προσφορά μάς κάνει να συγκινούμαστε» είπε ο δήμαρχος Πύλου και έκλεισε με δύο στίχους του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη: « Τον κόσμο να αλλάξουμε/ την αγάπη ας φυλάξουμε».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η καθηγήτρια, τ. διευθύντρια Λυκείου Πύλου Κατερίνα Δουμουλάκη - Τσάκωνα η οποία ανέλυσε ενδελεχώς τα “Κύμβαλα“. Παράλληλα ο καθηγητής και μέλος του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου Παναγιώτης Χρυσανθακόπουλος απήγγειλε στίχους. Η κ. Δουμουλάκη μίλησε για το πώς γράφτηκαν τα «Κύμβαλα», ποίημα που σκοπό είχε να δείξει τη φρικαλεότητα του πολέμου, την αγωνία του ποιητή και την ελπίδα του για έναν καλύτερο κόσμο. «Με τα «Κύμβαλα» η ποίηση καταγγέλλει με παρρησία τις παραβιάσεις της ανθρωπιάς. Ο λόγος του είναι σιωπηλός άλλοτε, και άλλοτε θυμίζει μοιρολόι. Ο Βλαχοδημήτρης απευθύνει κάλεσμα στη μάνα του Κρελ, στ’ αδέρφια του να πιουν το πικρό ποτήρι του χαμού αλλά να ξέρουν πως ο χαμός αυτός έγινε θρύλος για να δίνει δύναμη στους ποιητές όλου του κόσμου. Αργότερα από το ποίημα γίνεται και η απονομή της δικαιοσύνης. Τη δικαιοσύνη όμως ο Βλαχοδημήτρης δεν τη θέλει τυφλή και απρόσωπη, αλλά γλυκιά, μειλίχια και ανθρώπινη» είπε κλείνοντας η κ. Δουμουλάκη.
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος της Πύλου πήρε ξανά τον λόγο και δήλωσε συγκινημένος για τα τραγικά ερωτηματικά του ποιήματος τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν βασανιστικά. Ακολούθησε η απονομή των βραβείων “Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη“ στις δύο πρωτεύσασες μαθήτριες του Λυκείου Πύλου για το σχολικό έτος 2007-08. Ο διευθυντής του λυκείου κ. Κίτσος ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στα δύο κορίτσια. Η Βάσω Βλαχοδημήτρη έδωσε την πρώτη υποτροφία στην Παρασκευή Τσούτσουρα (βαθμός πρόσβασης 18,98, απολυτήριο 19,2). Στη νεαρή φοιτήτρια της Ιατρικής Θεσσαλονίκης δόθηκε επίσης το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.
Στη συνέχεια η κ. Βλαχοδημήτρη έδωσε το δεύτερο βραβείο, μαζί με τις καλύτερες ευχές της στην φοιτήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας Κατερίνα Χαραμαρά (βαθμός πρόσβασης 18,93, απολυτήριο 19,3) και επίσης χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο αντινομάρχης Μεσσηνίας Θανάσης Σαμέλης, ο οποίος κατάγεται από το Σουληνάρι, τόπο καταγωγής και του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου