Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Επίσκεψη στα κάστρα της Πυλίας

Τα κάστρα της Κορώνης, της Μεθώνης και της Πύλου επισκέφθηκε διαδοχικά χθες ο γενικός γραμματέας τού υπουργείου Πολιτισμού Θεόδωρος Δραβίλλας, συνοδευόμενος από δημάρχους, αρχαιολόγους και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου. Είδε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, τα προβλήματα και τις ανάγκες για έργα, ακόμα και άμεσα για να σωθούν μνημεία που κινδυνεύουν. Σχετικές ανακοινώσεις για την υλοποίηση έργων στα τρία αυτά κάστρα της Πυλίας πρόκειται να κάνει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Αντώνης Σαμαράς, το πιθανότερο σε επίσκεψή του στη Μεσσηνία.
Ειδικότερα, για τις χθεσινές πρωινές επισκέψεις του γ.γ.: - Στην Κορώνη ο κ. Δραβίλλας είδε τις εργασίες που γίνονται στο κάστρο από το ΠΕΠ Πελοποννήσου του Γ’ ΚΠΣ. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στην κεντρική πύλη. «Οι εργασίες που ολοκληρώνονται από το ΠΕΠ είναι πολύ σημαντικές. Ομως απαιτείται να συνεχιστούν για την προστασία και την ανάδειξη του κάστρου. Και χρειάζεται προσωπικό, φύλακες και εργατοτεχνίτες», παρατήρησε ο δήμαρχος Θοδωρής Σαλαντής, αναφέροντας ότι αυτά τα είδε και τα άκουσε ο γ.γ. Επίσης, επισκέφθηκε το διατηρητέο κτήριο Ταρσούλη, που ο δήμος θέλει να ανακατασκευάσει για να φτιαχθεί μουσείο. «Αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις από τον υπουργό», ενημέρωσε ο κ. Σαλαντής κι επεσήμανε πως είναι η δεύτερη φορά που κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού επισκέπτεται την Κορώνη σε μικρό χρονικό διάστημα.
- Στη Μεθώνη ο γ.γ. περιηγήθηκε στο κάστρο. Είδε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πύργοι και τα τείχη. «Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σ’ έναν πύργο που κινδυνεύει να καταρρεύσει στη ΝΑ πλευρά του κάστρου», σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής και τόνισε: «Επιβάλλεται άμεσα να γίνουν στερεωτικές εργασίες, βάσει μελετών του υπουργείου Πολιτισμού. Αποφασίστηκε να γίνουν με αυτεπιστασία από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με την προϋπόθεση ότι θα προσληφθούν τεχνίτες και εργάτες που με την επίβλεψη της Εφορείας θα μπορούν να κάνουν τις εργασίες. Επισημάνθηκε, ακόμα, να γίνει καθαρισμός, να υπάρχει καλύτερη φύλαξη του κάστρου (οι 3 φύλακες να γίνουν 5) και να μπει ένα μικρό - συμβολικό εισιτήριο για τη συντήρηση του κάστρου. «Ηταν χρήσιμη η επίσκεψη, θα μεταφέρει στον υπουργό αυτά που είδε και άκουσε και ελπίζουμε πως σύντομα θα γίνουν εργασίες για να σώσουμε το σημαντικό αυτό μνημείο», παρατήρησε ο κ. Μιχελής.
- Στην Πύλο, όπου παρέστη και ο κ. Θεοχαρόπουλος από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων, μετέβη αρχικά στις Καμάρες (υδραγωγείο), για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη από το δήμο και προωθείται για αδειοδοτήσεις, ώστε να γίνει αναστήλωση και ανάδειξη. Ο γ.γ. είδε το χώρο και ενημερώθηκε για την πρόταση ενοποίησης κάστρου και υδραγωγείου με μονοπάτια και φωτισμό για την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής, που ετοιμάζει ο δήμος. Επισκέφθηκε στη συνέχεια το κάστρο, το μουσείο και το σπίτι του Τσικλητήρα. «Σε επόμενη συνάντηση στην Αθήνα, στο υπουργείο, παρουσία του υπουργού θα καθοριστεί τι θα γίνει», είπε ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος και σημείωσε: «Ηταν πολύ καλό το κλίμα και φαίνεται πως θα υλοποιηθούν κάποια σημαντικά πράγματα».
Στην Πύλο παρέστησαν η αναπληρώτρια διευθύντρια της 26ης ΕΒΑ Βιργινία Αλμπάνη, η διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη, η κ. Σιμώση από τις Ενάλιες Αρχαιότητες και άλλοι αρχαιολόγοι.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/02/2009

Γιατί, δήμαρχε Μεθώνης, πρέπει να  προσληφθούν τεχνίτες και εργάτες για τις στερεωτικές εργασίες στο κάστρο της Μεθώνης; Για να απαιτήσουν να γίνουν μετά μόνιμοι και αυτοί σαν αυτούς της Πύλου και μετά να κάθονται μέχρι να πάρουν σύνταξη; Γιατί η εφορία να μην χρησιμοποιήσει τους τεχνίτες της Πύλου για τις εργασίες του κάστρου της Μεθώνης; Μήπως ασχολούνται με κάτι στην Πύλο;

Κώστας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου