Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Δηλώσεις βεβαιότητας

image

Η καρέκλα του υπουργείου Πολιτισμού μοιάζει περισσότερο με μπερζέρα, παρά με εργονομική τροχήλατη καρέκλα γραφείου. Ετσι σπανίως θα δει κανείς να κάθεται κάποιος «εργάτης της πολιτικής», καθώς συνήθως προσφέρεται σε πολιτικούς της μπουρζουαζίας.
Τα πρώτα χρόνια της «νέας διακυβέρνησης» η μπερζέρα έμεινε κενή. Προορισμένη για να κάθεται ο πρωθυπουργός, ουδέποτε αισθάνθηκε το ειδικό του βάρος. Αργότερα ωστόσο επιβεβαίωσε τη φήμη και τον προορισμό της, προσφέροντας θαλπωρή σε πολιτικούς λαμπερούς, όπως οι κ. Γιώργος Βουλγαράκης και Μιχάλης Λιάπης.
Η παράδοση συνεχίστηκε και μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Σειρά να πάρει θέση στο... κυβερνητικό σαλόνι είχε και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει την καρέκλα του υπουργείου Πολιτισμού ως... μπερζέρα. Δεν πέρασε ενάμισης μήνας και έδειξε πως θα προτιμούσε περισσότερο μια καρέκλα εργασίας... Προχθές στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εμφανίστηκε ενημερωμένος για τα θέματα του χαρτοφυλακίου του -αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής δουλειάς- και, το κυριότερο, με σχέδιο και όραμα για το ελληνικό πολιτιστικό προϊόν. Μάλιστα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του υπουργούς, ο κ. Σαμαράς έδειξε βέβαιος πως στο υπουργείο Πολιτισμού θα κάθεται για αρκετό διάστημα ακόμα... Και ως εκ τούτου καλό θα είναι να σηκώσει τα μανίκια, να πιάσει δουλειά, να εμφανίσει έργο, να αφήσει το δικό του στίγμα.

Η στάση του κ. Σαμαρά ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Ισως, στην πρόσφατη κατ‘ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου να πληροφορήθηκε ότι δεν θα γίνουν άμεσα πρόωρες εκλογές. Ισως να ερμήνευσε τις προθέσεις του κ. Καραμανλή, με τον οποίο τον συνδέει μακρά φιλία. Ισως πάλι να μην αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί για την επόμενη μέρα (όπως άλλοι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Καραμανλή) και προτιμά να δείχνει προσηλωμένος στα νέα του καθήκοντα.
Ο,τι και να συμβαίνει, το βέβαιο είναι πως ο κ. Σαμαράς απολαμβάνει τη νέα του θέση. Μπερζέρα ή τροχήλατη καρέκλα εργασίας, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως είναι ο μόνος υπουργός που με βεβαιότητα δήλωσε πως ο κ. Καραμανλής θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που θα κερδίσει 3η συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και έκανε ορισμένους -έκτος από το να αναρωτιούνται- να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα (και όχι σε μπερζέρα)...
[Του Π. Κ. Μαυρίδη από την εφημερίδα “Εξπρές“]

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου