Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ο «Νέστωρ» του σύμπαντος στη... ναυμαχία του Ναυαρίνου


Πλεονέκτημα η μορφολογία του βυθού στην Πύλο για το πείραμα παρατήρησης σωματιδίων νετρίνων, που διεκδικούν Γαλλία και Ιταλία. Αγώνα δρόμου για να διασφαλιστεί ότι το πείραμα με την κωδική ονομασία «Νέστωρ» για την παρατήρηση των σωματιδίων νετρίνων θα γίνει στο Ναυαρίνο (όπου έχει ήδη ξεκινήσει η εγκατάσταση υποδομών σε βάθος 4 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) έχει ξεκινήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς το πείραμα διεκδικούν η Γαλλία και η Ιταλία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι ο «Νέστωρ» είναι ένα από τα 16 πειράματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που η χώρα μας επιδιώκει να φιλοξενήσει. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας-Τεχνολογίας (το οποίο συνεδρίασε χθες παρουσία του υπουργού), ακαδημαϊκός κ. Δ. Νανόπουλος, είπε στον ΕΤ ότι ο ανταγωνισμός από τις δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ισχυρός, ενώ ο γενικός γραμματέας Ερευνας - Τεχνολογίας κ. Φ. Τσαλίδης τόνισε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα μας είναι η μορφολογία του βυθού της θάλασσας: στο Ναυαρίνο βρίσκεται το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, σε μικρή απόσταση από την ακτή, ενώ στις άλλες δύο χώρες τα βάθη είναι μικρότερα και σε μεγαλύτερη απόσταση από την ξηρά - γεγονός που δυσχεραίνει τη μεταφορά του εξοπλισμού.
Τα νετρίνα είναι σωματίδια με σχεδόν μηδενική μάζα, χωρίς ηλεκτρικό φορτίο, κινούνται με ταχύτητα παραπλήσια με εκείνη του φωτός και θεωρούνται «κλειδί» για την κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης του σύμπαντος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ανιχνεύσουν τα σωματίδια στα βάθη της θάλασσας επειδή εκεί η κοσμική ακτινοβολία (που δυσκολεύει την παρατήρηση) περιορίζεται.
Το πρόγραμμα πήρε την ονομασία του από το βασιλιά της αρχαίας Πύλου, αλλά έχει την ίδια ονομασία (NESTOR) και στα αγγλικά από τα αρχικά της φράσης Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research.
Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων και συγχωνεύσεις όσων ασχολούνται με ομοειδή αντικείμενα, ώστε τα χρήματα που δίνονται για έρευνα από τον κοινοτικό και τον κρατικό προϋπολογισμό να πιάνουν τόπο.
[Του Κώστα Βουτσαδάκη
από την εφημερίδα
“ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ“]
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου