«’Η παραμένουμε με τα σκουπίδια στις χωματερές και μας επιβάλλει πρόστιμο η Ευρωπαϊκή Ενωση... ή προσπαθούμε να γυρίσουμε σελίδα εφαρμόζοντας τη μεταβατική λύση της δεματοποίησης των απορριμμάτων», δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ε“ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος. Το υπό αναθεώρηση περιφερειακό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπει ότι οι μονάδες δεματοποίησης και αποθήκευσης θα λειτουργήσουν μόνο για 2 χρόνια, και στη συνέχεια τα σκουπίδια θα υφίστανται επεξεργασία στη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε κάθε νομό θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει μία μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης που παράγουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο περιφερειάρχης.
Συνέντευξη στον Θανάση Λαγό
Οταν η “Ε“ τον ρώτησε αν θα λειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ, ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε: «Ρωτήστε λοιπόν όλους αυτούς οι οποίοι σήμερα έχουν το θράσος να ομιλούν για τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ στην Καλαμάτα -οι οποίοι συνέπραξαν στη χρηματοδότηση, στην κατασκευή, στη λειτουργία, στην αδρανοποίηση, στο κλείσιμο... στο αίσχος που λέγεται ΜΟΛΑΚ- γιατί δεν λειτουργεί η μονάδα στην Καλαμάτα». Κατηγορεί δε όσους αντιδρούν σήμερα στο σχέδιο δεματοποίησης ενώ για πολλά χρόνια ζούσαν χωρίς να διαμαρτύρονται για τις χωματερές, ότι συμπεριφέρονται σαν τους συντρόφους του Οδυσσέα που τους είχε μετατρέψει η Κίρκη σε γουρούνια και δεν ήθελαν να ξαναγίνουν άνθρωποι, επειδή είχαν συνηθίσει να ζουν ως κτήνη...
- Το περιφερειακό σχέδιο δεματοποίησης των απορριμάτων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Σας προβληματίζει αυτή η εξέλιξη;
«Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Θα σας απαντήσω. Πρώτα από όλα πρέπει να διευκρινίσω για άλλη μια φορά ότι το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ανήκει στην αρμοδιότητα των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου βαθμού και των οργάνων τους, οι οποίοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε όλες εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες προβλέπονταν είτε από την καταδικαστική απόφαση C502 του 2003 που είχε εκδώσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή την 50910 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ. Τι προβλέπουν οι αποφάσεις αυτές; Επρεπε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 να έχουν συνταχθεί οι απαραίτητες μελέτες και να έχουμε προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των ενεργών και των ανενεργών ΧΑΔΑ οι οποίες λειτουργούσαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Οτι θα έπρεπε για μεν τους ανενεργούς ΧΑΔΑ να μπουν άμεσα από το 2003 σε διαδικασία αποκατάστασης. Οι δε ενεργοί ΧΑΔΑ... ήταν 88 τον αριθμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όταν ήρθα τον Οκτώβριο του 2007. Επρεπε και για αυτούς μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008 να βγουν οι αποφάσεις παύσης της λειτουργίας τους. Για να γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε να έχουν κινηθεί οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - επαναλαμβάνω ότι αυτοί έχουν την ευθύνη να έχουν προχωρήσει σε ολοκληρωμένες μορφές διαχείρισης στερών αποβλήτων. Γιατί για να κλείσουμε τους ΧΑΔΑ που έχουμε μέχρι σήμερα, έπρεπε κάτι άλλο να κάνουμε τα σκουπίδια μας. Οπως ξέρετε τα σκουπίδια ούτε εξαφανίζονται, ούτε μπορούσαμε να τα πάρουμε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και να πάμε κάπου άλλου.
Δυστυχώς όμως, μέσα στις προθεσμίες που και η απόφαση η καταδικαστική και η ΚΥΑ προέβλεπαν, δεν έγιναν από τους δημάρχους οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά και τελεσίδικα το πρόβλημα. Αντίθετα μάλιστα, κάποιοι δήμοι δεν είχαν ούτε καν αυτή την παλιά χωματερή ή ΧΑΔΑ - όπως θέλετε πέστε το- ώστε να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους. Ετσι λοιπόν, και αφού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, με μια σιωπηρή απόκλιση λίγων μηνών, έπρεπε να κλείσουμε τις χωματερές μας, έπρεπε να προχωρήσουμε για να δούμε τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια. Εάν είχαμε χρόνο, και το έχω τονίσει κατ‘ επανάληψη αυτό, θα προχωρούσαμε κατευθείαν στην οργάνωση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Η κατασκευή όμως και η λειτουργία μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι μια επίπονη διαδικασία, που απαιτεί πρόσθετες αδειοδοτήσεις, απαιτεί πολλά χρήματα και απαιτεί πολύ χρόνο. Απαιτεί χρόνο μεγαλύτερο των 2 ετών. Ετσι λοιπόν, και προκειμένου να αποφύγουμε τα πρόστιμα και για να κλείσουμε τις χωματερές, προχωρήσαμε στη διαδικασία της δεματοποίησης - προσωρινής αποθήκευσης.
Τι είπαμε λοιπόν; Πέρα από την ανακύκλωση - γιατί κάποιοι μας λένε για την ανακύκλωση... Την ανακύκλωση τη θέλουμε, την επιζητούμε, την ενισχύουμε. Μέσα όμως από την ανακύκλωση, δεν μπορούν να ανακτηθούν πλέον του 15-20% της βιοαποδομήσιμης μάζας. Το υπόλοιπο 20% πρέπει να πάμε να αποδείξουμε στην Ε.Ε. τι το κάνουμε. Και για να πούμε ότι πάμε σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, γιατί δεν αδειοδοτούνται πλέον ΧΥΤΑ, θα πρέπει να δικαιολογήσουμε ότι θάβουμε λιγότερο από το 25%. Αλλιώς δεν δίνεται άδεια από την Ε.Ε. Ετσι λοιπόν προχωρήσαμε σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι μια διαδικασία πρόσθετης επεξεργασίας των οικιακών αποβλήτων. Γίνεται μια χειροκίνητη διαλογή, γίνεται συμπίεση 6 προς 1 των απορριμάτων, αφαιρούμε τα στραγγίδια.
Επειδή ακούω διάφορα ανεύθυνα να λέγονται, τονίζω ότι τα στραγγίδια πάνε προς επεξεργασία σε βιολογικό καθαρισμό ο οποίος είναι ενσωματωμένος στη Μονάδα - και εν συνεχεία τα υπόλοιπα των σκουπιδιών συμπιεσμένα δεματοποιούνται και αποθηκεύονται προσωρινά για 1 συν 1 χρόνο, ώστε στο διάστημα αυτό που με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό -την αναθεώρηση του οποίου έχουμε σε εξέλιξη- που προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης, να πάνε εκεί τα προς επεξεργασία. Αυτός είναι ο σχεδιασμός.
Δυστυχώς, κάποιοι που μέχρι σήμερα είχαν τα σκουπίδια στη γειτονιά τους, για 20 ή και 30 χρόνια, δικαιολογημένα ενδεχομένως διαμαρτύρονται... παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια είχαν συμβιβαστεί με τα σκουπίδια δίπλα τους. Τώρα που φτάνει ο χρόνος να κλείσουν οι χωματερές και να τις αποκαταστήσουμε, να λειτουργήσουμε προσωρινά για 2 χρόνια -κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την ντροπή που λειτουργούσε δίπλα στα σπίτια τους-, σήμερα λοιπόν θυμήθηκαν κάποιοι με καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών να αντιδράσουν, γιατί προσβάλλεται ενδεχόμενα το περιβάλλον.
Θέλω λοιπόν να τους διαβεβαιώσω και να τους πω: Ολες οι μονάδες αυτές φτιάχνονται μετά από συμφωνία δήμων και Περιφέρειας. Δεν ήταν απόφαση της Περιφέρειας. Ηταν προϊόν κοινής συμφωνίας στην οποία κανένας δήμος δεν διαφώνησε μέχρι σήμερα. Διαφωνούν λοιπόν κάποιοι στη λογική ότι δεν θέλουν τα σκουπίδια δίπλα τους, παρόλο που για αρκετά χρόνια ανέχονταν όλη αυτή τη κατάσταση. Πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι αν δεν πάμε σε μια μεταβατική λύση διαχείρισης των σκουπιδιών, τότε οι χωματερές που έχουν δίπλα τους δεν μπορούν να κλείσουν. Γιατί είτε σιωπηρώς είτε επισήμως είτε ανεπισήμως, οι δήμοι πρέπει να πετάξουν κάπου τα σκουπίδια 0 τα οποία είναι και σκουπίδια και των δημοτών που παρουσιάζονται σήμερα... να διαμαρτύρονται υποτίθεται προστατεύοντας το περιβάλλον.
- Σύμφωνα με όσα λέτε, η Περιφέρεια πληρώνει παλιές αμαρτίες....
«Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Θα σας πω κάτι. Η Μαραθόλακκα στην Καλαμάτα, η χωματερή στο τοπικό διαμέρισμα του Αφυσσού στη Σπάρτη, τα Φιλικά στην Τρίπολη λειτουργούν δεκαετίες - και οι αντιδράσεις...Θα προκαλέσω οποιονδήποτε. Εσείς ζείτε περισσότερα χρόνια από μένα εδώ στην Πελοπόννησο, και προκαλώ τον οποιονδήποτε: Οι αντιδράσεις που σημειώνονταν όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ πιο ήπιες από τις σημερινές αντιδράσεις. Σήμερα, που γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα... Κι ειλικρινά, επειδή πολλές φορές τις θεωρώ παράλογες και υπερβολικές, περνάει από το μυαλό μου η σκέψη μήπως κάποιοι από όλους αυτούς που δήθεν σήμερα προασπίζονται το περιβάλλον, υποκινούνται σε αυτές τις υπερβολικές αντιδράσεις από όλους αυτούς που βολεύονταν με το άναρχο μέχρι σήμερα σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων. Το σύστημα αυτό στοίχιζε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια στους πολίτες».
- Υποστηρίζετε ότι η λύση της δεματοποίησης είναι προσωρινή. Ομως στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε ότι “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού“. Πώς θα πειστούν οι πολίτες ότι τα δέματα των σκουπιδιών δεν θα μείνουν μόνιμα... αποθηκευμένα;
«Οσοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση στο Λουτράκι θα παρατήρησαν ότι με την εμμονή των εκπροσώπων της Ε.Ε. το θέμα μπήκε προς συζήτηση. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι ο νόμος προβλέπει 1 χρόνο προσωρινή αποθήκευση, και μόνο σε περίπτωση που αποδείξουμε ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο θα μας δώσουν άλλο 1 χρόνο παράταση. Δηλαδή, αυτό που έχω πει μέχρι σήμερα δημόσια και για το οποίο έχω συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν μου λέγατε ότι δεν εμπλέκεται στην όλη ιστορία η Ευρωπαϊκή Ενωση, ίσως κι εγώ να είχα τις αμφιβολίες μου. Ξέρετε όμως ότι στα ζητήματα αυτά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δέχεται καμία απόκλιση... Και αν θέλετε, η Ευρωπαϊκή Ενωση μας υποχρεώνει να κλείσουμε τις χωματερές».
- Τι ακριβώς προβλέπει το οριστικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων;
«Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων βρίσκεται υπό αναθεώρηση. Μετά την αναθεώρηση θα προβλέπεται κατασκευή και λειτουργία μιας μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο».
- Θα λειτουργήσει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων σε κάθε νομό, όπως προέβλεπε το περιφερειακό σχέδιο πριν αναθεωρηθεί;
«Οι ΧΥΤΥ για να αδειοδοτηθούν πρέπει να αποδεικνύουμε μέχρι το 2010 στην Ε.Ε. ότι ανακτούμε πάνω από το 35% της βιοαποδομήσιμης μάζας, από το 2010 έως το 2013 το 50% της βιοαποδομήσιμης μάζας και μετά το 2013 το 75%. Αυτό σημαίνει βιομηχανική επεξεργασία. Αυτό σημαίνει, πέρα από τη μέθοδο, εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Εμείς λοιπόν προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε στραφεί και θα προτιμήσουμε την μέθοδο εκείνη που θα μας αφήνει το λιγότερο υπόλειμμα προς ταφή. Το υπόλειμμα αυτό, σύμφωνα με την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία, θα πρέπει να είναι μικρότερο του 25% της συνολικής μάζας».
- Ας έρθουμε στο θέμα της Μονάδας Λιπασματοποίησης Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ). Για την κατασκευή και την επισκευή της έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ. Θα λειτουργήσει;
«Πάμε να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η μονάδα εγκαταστάθηκε πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Κατασκευάστηκε πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Εκλεισε με δικαστική απόφαση πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Επαναδημοπρατήθηκε πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Ξανάκλεισε γιατί έγινε προσφυγή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Παραλίγο να πνιγεί στο κομπόστ η πόλη της Καλαμάτας, γιατί δεν ενδιαφερόταν να το παραλάβει κανείς λόγω της κακής του ποιότητας, πριν έλθει ο ομιλών στην Πελοπόννησο. Ρωτήστε λοιπόν όλους αυτούς οι οποίοι σήμερα έχουν το θράσος να ομιλούν για τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ στην Καλαμάτα -και οι οποίοι συνέπραξαν στη χρηματοδότηση, στην κατασκευή, στη λειτουργία, στην αδρανοποίηση, στο κλείσιμο... στο αίσχος που λέγεται ΜΟΛΑΚ- γιατί δεν λειτουργεί η Μονάδα στην Καλαμάτα».
- Για τη διαχείριση της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών τι προβλέπει το περιφερειακό σχέδιο;
«Επρεπε για τους ήδη λειτουργούντες βιολογικούς καθαρισμούς, όταν εγκρινόταν η κατασκευή και η λειτουργία τους, να υπάρχουν σχέδια διαχείρισης της λυματολάσπης. Δεν αποτελεί σχέδιο διαχείρισης της λυματολάσπης η εναπόθεση στις χωματερές, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό λέγεται κτηνοποίηση!
Γιατί θα μιλήσω και για την διαδικασία αποκτηνοποίησης που προβλέπει ο Ζαν Ζακ Ρουσό στο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Η Κίρκη μετέτρεψε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του σε γουρούνια. Οταν πήγε ο Οδυσσέας να τους δώσει το φίλτρο για να ξαναγίνουν άνθρωποι, εκείνοι επέμεναν να παραμείνουν γουρούνια γιατί είχαν συνηθίσει και τους άρεσε. Πρέπει λοιπόν να πούμε ένα πράγμα. Θα έπρεπε όταν κατασκευάζονταν, πριν έρθει ο άσχετος ο περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο, ο “τρελός“, να έχουν φροντίσει να υπάρχουν σχέδια διαχείρισης της λυματολάσπης και να μην πηγαίνουμε και να την εναποθέτουμε στις χωματερές. Η λυματολάσπη, επειδή έχει υγρή μορφή, εισχωρεί ευκολότερα στο έδαφος και καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτόν τον υδροφόρο, για τον οποίο κάποιοι οικολόγοι δεν μίλαγαν... αλλά σήμερα θυμήθηκαν το πρόβλημα που δημιουργείται στο περιβάλλον και άρχισαν να διαμαρτύρονται.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε αυτό το θέμα -που ανήκει στην ευθύνη των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης- θα συμβάλει εξασφαλίζοντας και τη χρηματοδότηση αλλά και την τεχνογνωσία για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης λυματολάσπης. Θα δημιουργηθεί 1 μονάδα σε κάθε νομό. Το τεχνικό κομμάτι ήδη μας έχει απασχολήσει και βρισκόμαστε στο τέλος. Η χρηματοδότηση θα γίνει με πόρους του ΕΣΠΑ και έχουμε κάνει σχετική πρόβλεψη προς αυτή τη κατεύθυνση».
- Πιστεύετε δηλαδή ότι θα εφαρμοσθεί το περιφερειακό σχέδιο. Είστε αισιόδοξος...
«Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Δεν έχω συνηθίσει να εγκαταλείπω καμιά προσπάθεια ή να την αφήνω στη μέση. Εαν κάποιοι νομίζουν ότι θα κουραστώ και θα εγκαταλείψω την προσπάθεια, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή μου απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία και όχι στους λίγους που διαμαρτύρονται σήμερα, να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων γενικότερα - είτε αφορούν στερεά απόβλητα είτε τη λυματολάσπη είτε τα απόβλητα των πλοίων είτε τα απόβλητα των ελαιουργείων, είτε αφορούν αποσύρσεις φρούτων είτε αφορούν μεγάλα και ογκώδη αντικείμενα αδρανή υλικά. Για όλα αυτά που δεν είχε γίνει κάτι μέχρι 31 Δεκεμβρίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως δημόσια έχει ανακοινώσει κατ‘ επανάληψη, και σχεδιασμό έχει και τους πόρους έχει... αλλά πάνω από όλα έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα, προς χάριν των πολιτών της».
- Πότε εκτιμάτε ότι θα λειτουργήσουν οι μονάδες δεματοποίησης;
«Εαν δεν υπήρχαν αντιδράσεις, θα είχαν τεθεί μέχρι το Πάσχα σε λειτουργία όλες οι μονάδες. Οσο υπάρχουν αντιδράσεις και προσφυγές είναι λογικό να πηγαίνει πιο πίσω ο σχεδιασμός. Αυτό δεν απαλλάσσει κανέναν... ούτε από τα πρόστιμα που ενδεχόμενα επιβληθούν από τις εθνικές ή τις κοινοτικές υπηρεσίες.
Οι μονάδες δεματοποίησης, όπως θα αδειοδοτούνται, θα εγκαθίστανται. Σε κάποιες περιοχές η διαδικασία είναι πιο μπροστά σε κάποιες πιο πίσω. Χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες, έγκριση από την Αρχαιολογία, το Δασαρχείο, την Πολεοδομία. Εδώ θέλω την κατανόηση των υπηρεσιών των νομαρχιών.
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι όταν ζητάω την κατανόηση, το κάνω μόνο και μόνο για να έχουν ένα πρόσθετο επιχείρημα οι νομαρχίες προς την κατεύθυνση της ανοχής, να μην εφαρμόζουν το νόμο που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν. Δεν έχω εγώ την ευθύνη για τα στερεά απόβλητα. Την ευθύνη την έχει η Νομαρχία. Αν κάτι πάει στραβά δεν πρόκειται να πάει ο Αγγελόπουλος κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος. Για άλλα μπορεί να πάω. Το λέω αυτό γιατί δεν είναι μόνο δικό μου θέμα η γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να είναι όλων, και δεν πρέπει κανένας σε αυτή την προσπάθεια να βγάζει την ουρά του απέξω... στη λογική ότι κάποιοι είναι καλοί και κάποιοι είναι κακοί. Το μήνυμα έχει συγκεκριμένους αποδέκτες».
- Ποιος ευθύνεται για αυτή τη κατάσταση που εσείς βρήκατε; Ολοι ευθύνονται; Νομάρχες, δήμαρχοι...
«Νόμοι υπήρχαν. Το τι έπρεπε να κάνουμε το ξέραμε όλοι. Δυστυχώς κάθε φορά λέγαμε “δε βαριέσαι αδερφέ, έχουμε καιρό. Και κάθε φορά πέρναγε ο καιρός και δυστυχώς έφτασε ο κόμπος στο χτένι - γιατί πιστεύαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει κάποια καινούργια παράταση. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έδωσε παράταση. Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολής, καταφύγαμε σε αυτή τη μέθοδο η οποία μας δίνει με νόμιμο τρόπο μια διετή παράταση, ώστε να αγοράσουμε το χρόνο που χρειάζεται η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης».
- Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
«Το σχέδιο δεματοποίησης που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε, έστω και σε μεταβατικό στάδιο, λειτουργεί σε κεντρικά σημεία όλων των ευρωπαϊκών πόλεων. Το ότι είναι καλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα, το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι αδειοδοτείται -ενώ για την υπάρχουσα κατάσταση μας επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή: Ή παραμένουμε με τα σκουπίδια στις χωματερές και μας επιβάλλεται πρόστιμο... ή προσπαθούμε
να γυρίσουμε σελίδα, εφαρμόζοντας τη μεταβατική λύση της δεματοποίησης».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/03/2009
Δεν θα κάνω ιδιαίτερη ανάλυση. Απλώς μαρκάρισα με κόκκινο κάποια σημεία για να δείξω ότι αυτοί που προσπαθούν να πάρουν βεβιασμένες αποφάσεις (δήμαρχοι) για να καλύψουν τις ολιγωρίες τους είναι οι βασικοί υπεύθυνοι του προβλήματος. Επομένως μην μας κάνουν τώρα τις μωρές παρθένες.
Ένας άλλος υπεύθυνος ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ και η εμμονή του στους ΧΥΤΑ τη στιγμή που όλος ο άλλος πολιτισμένος κόσμος χρησιμοποιούσε προηγμένες μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τώρα, που φτάσαμε στο αμήν και θα πέσουν οι καμπάνες της κοινότητας ψάχνουμε απεγνωσμένα για λύσεις.
Κατανοητό, κύριε περιφερειάρχη, ότι πρέπει να βρεθούν γρήγορα οι λύσεις. Την ολιγωρία όμως των αρμοδίων δεν θα την υποστούμε εμείς.
Χρειάζεται χρόνος για αναλύσω το γιατί δεν πρέπει να γίνει ο δεματοποιητής στον Αϊ-Νικόλα και δεν θα το κάνω τώρα. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν χώροι που προκαλούν λιγότερο πρόβλημα από εκεί.
Κώστας....
Παντως και ο Περιφερειαρχης λεει μπαρουφες!!!! Κανενας δεματοποιητης δεν εχει ενσωματωμενο βιολογικο καθαρισμο...στην Ελλαδα...εκτος κι αν κατασκευαστηκε διπλα σε βιολογικο καθαρισμο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήLantern FFXIV GIL hanging up high, singing Wow Power Leveling indistinct indistinct, ambiguous buy wow gold voice aion kinah of an endless supply, Yan Yi extremely coquettish woman, the endless, is indeed maple story mesos the ancient aion power leveling red-light district, this in no way inferior to the modern dofus kamas scene.
ΑπάντησηΔιαγραφή