Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ Μερική επανεθνικοποίηση της γεωργίας μετά το 2013

image

Δεν θα σταματήσει η επιδότηση των αγροτικών προϊόντων το 2013 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο επιδιώκεται -και πρέπει να δοθεί μάχη για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό- να διατηρηθεί μέσω της συγχρηματοδότησης, δηλαδή μέσω των εθνικών πόρων τής κάθε χώρας-μέλους.
Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στην Καλαμάτα, στο 12ο Συνέδριο Ακτινολόγων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στο ξενοδοχείο «Filoxenia».
Ο υπουργός -στο πλαίσιο της ομιλίας του «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, το αύριο»- σημείωσε ότι επιβάλλεται η διαμόρφωση συνεργασιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταξύ χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, οι υποδομές, η ενέργεια.
Επανερχόμενος εκτίμησε ότι αν επαληθευτεί η προοπτική της συγχρηματοδότησης ως προς τις αγροτικές επιδοτήσεις, «θα είναι καταστρεπτικό, θα είναι το τέλος της κοινής αγροτικής πολιτικής και πάνω σε αυτό θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη μάχη -και εδώ ακριβώς φαίνεται σε τι μπορεί να χρησιμεύσουν οι ενισχυμένες συνεργασίες που ανέφερα προηγουμένως, λόγου χάριν με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία για το λάδι. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να κάνουμε στροφή στην ποιότητα, στην ευελιξία, στο όνομα προέλευσης, στα βιολογικά προϊόντα».
Τονίζοντας τη γενική πανευρωπαϊκή δυσαρέσκεια για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ο υπουργός Πολιτισμού προχώρησε σε εκτιμήσεις για την εικόνα που ενδεχομένως θα έχει η Ευρώπη σε μερικά χρόνια. Οπως είπε, η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί, αλλά με περισσότερο μέτρο πλέον -αφού ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά πολύ.
Εθεσε επίσης το ζήτημα της φορολογίας των επενδύσεων, καθώς η σχετική πολιτική δεν είναι ενιαία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου κάθε χώρα διαμορφώνει έτσι το τοπίο προκειμένου να γίνει ελκυστική σε επενδυτές -το λεγόμενο φορολογικό dumping, τον δραματικό υποβιβασμό δηλαδή της φορολογίας των επενδύσεων: «Η άποψη και η πρόβλεψή μου είναι ότι όλα αυτά θα ενοποιηθούν σε ένα σύστημα για όλη την Ε.Ε.» παρατήρησε ο υπουργός.
Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πολιτιστικό ευρωπαϊκό ιδεώδες -«υπάρχει έλλειψη συντονισμού σε βασικά ζητήματα όπως ο πολιτισμός, για τον οποίον ακόμα η Ευρώπη δεν έχει ακόμα κοινή πολιτική» είπε ο Αντ. Σαμαράς.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο θέμα της εισδοχής της Τουρκίας στην Ε.Ε. υπεραμυνόμενος της στάσης που τηρεί η χώρα μας στο ζήτημα αυτό: «Το θέμα αυτό είναι πολύ δύσκολο. Είναι δύσκολο να δεχθεί η Ευρώπη μια χώρα που ακόμα έχει δικτατορία, μια χώρα που θα φέρει τα σύνορα της ηπείρου στο Ουζμπεκιστάν.
Ενα ακόμα ζήτημα είναι βέβαια και τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο» είπε ο υπουργός που εκτίμησε: «Θα είναι δύσκολο νομίζω να βρει κανείς την Ευρώπη να έχει κάποια στιγμή πλήρως ενταγμένη την Τουρκία. Κι αυτό σημαίνει ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα είναι σωστή, γιατί μέσω αυτής καταδεικνύεται ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά δεν θέλουν την Τουρκία».

Β.Γ.Μ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 28/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου