Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Απάντηση για τις κούνιες στο Μεσοχώρι Πυλίας

Κύριε διευθυντά,
Στη σελίδα 29 του φύλλου της 25ης Μαΐου 2009 της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύτηκε επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Χρονόπουλου, δημότη του τοπικού διαμερίσματος Μεσοχωρίου του Δήμου Πύλου Μεσσηνίας, σχετικά με τη δημιουργία από το δήμο και στη συνέχεια την αποξήλωση από τα όργανα αυτού εγκαταστάσεων παιδικής χαράς στον περίβολο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται στο Μεσοχώρι και ανήκει στην ενορία της οποίας τυγχάνω εφημέριος. Επειδή η επιστολή αυτή περιέχει σημαντικές ανακρίβειες και επιχειρεί να με εμφανίσει ως πολέμιο του Δήμου και του συμφέροντος των κατοίκων, αισθάνομαι την υποχρέωση, να γνωστοποιήσω σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο και στο αναγνωστικό σας κοινό τα εξής, προς αποκατάσταση της αλήθειας:
Με αφορμή την πρόθεση του εκκλησιαστικού συμβουλίου να προβεί στην κοπή δένδρων και την αντικατάσταση της στέγης του παραπάνω ιερού ναού πληροφορήθηκα, με τα με αριθμούς
πρωτ. 7220/23-8-2007 και 3016/8-10-2007 έγγραφα του Δασαρχείου Καλαμάτας και της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αντίστοιχα, ότι αυτός ο ιερός ναός αποτελεί κηρυγμένο βυζαντινό μνημείο και δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στο κτήριο και τον περίβολό του χωρίς προηγούμενη έγκριση της 26ης Ε.Β.Α. Ετσι λοιπόν όταν διαπίστωσα ότι ο Δήμος Πύλου είχε αυθαίρετα προβεί στην δημιουργία εγκαταστάσεων παιδικής χαράς στον περίβολο του ναού απηύθυνα προς αυτόν σχετική επιστολή ενημερώνοντας τον για τον χαρακτήρα του ναού ως βυζαντινού μνημείου και τις ένεκα τούτου επιβαλλόμενες απαγορεύσεις. Την ίδια επιστολή κοινοποίησα και στην 26η Ε.Β.Α. λόγω αρμοδιότητας. Η υπηρεσία αυτή με το με αριθμό πρωτ. 1222/8-5-2009 έγγραφό της, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα του ναού ως κηρυγμένου βυζαντινού μνημείου, επέβαλε στο δήμο την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων παιδικής χαράς επειδή, σύμφωνα με την αιτιολογία που περιέχεται στο ίδιο έγγραφο, αυτές τοποθετήθηκαν χωρίς την άδειά της και δεν συνάδουν με την αισθητική του χώρου. Κατόπιν αυτού ο Δήμος Πύλου, συμμορφούμενος με το παραπάνω έγγραφο της 26ης Ε.Β.Α., τις αποξήλωσε.
Είναι λοιπόν σαφές, μετά τα παραπάνω, ότι τις «κούνιες» δεν τις αποξήλωσα εγώ λόγω αντίθεσής μου με το δήμο ή τους κατοίκους αλλά φρόντισα μόνο για την τήρηση της νομιμότητας το πλαίσιο της οποίας μου είχε ήδη γνωστοποιηθεί από την παραπάνω υπηρεσία έτσι ώστε η παράβλεψή του δημιουργούσε σαφείς ατομικές μου ευθύνες. Γι’ αυτό και τα αντιθέτως λεγόμενα από τον επιστολογράφο σας αν δεν οφείλονται σε εσφαλμένη πληροφόρηση αυτού, όπως θέλω να πιστεύω, οφείλονται σε πρόθεση προσωπικής προσβολής μου για την οποία επιφυλάσσομαι των δικαιωμάτων μου.
Ευχαριστώντας εκ των προτέρων για τη φιλοξενία σας
Με τιμή
Δημήτριος Β. Καλδής
εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως
της Θεοτόκου Μεσοχωρίου

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 01/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου