Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Πύλος: Τι λέει η ΜΠΕ για το δεματοποιητή απορριμμάτων

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δεματοποίηση/προσωρινή αποθήκευση μετά τη συλλογή και μεταφορά αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων στο Δήμο Πύλου εστάλη για δημοσιοποίηση και επ’ αυτής καλείται να γνωμοδοτήσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο.Όπως αναφέρεται στη μελέτη, «στη συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζεται η δραστηριότητα “μεταφόρτωση μέσω δεματοποιητών”, κατά την οποία επιτυγχάνεται υψηλός βαθμός συμπίεσης των στερεών αποβλήτων με στόχο την προσωρινή τους απόθεση υπό τη μορφή δεματίων».
Ως θέση εγκατάστασης του δεματοποιητή αναφέρεται ο Άγιος Νικόλαος Δήμου Πύλου, με εναλλακτική το Στρογγυλό στου Κυνηγού, η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 15.000 τόνους ανά έτος, τα παραγόμενα απόβλητα Δ.Ε. σε περίπου 11.000 τόνους ανά έτος, ο δε εξυπηρετούμενος πληθυσμός σε 28.156 κατοίκους των Δήμων Αιπείας, Βουφράδος, Κορώνης, Μεθώνης, Νέστορος, Παπαφλέσσα, Πύλου και Χιλιοχωρίων. Στη μελέτη επισημαίνονται τα εξής μεταξύ άλλων: «Καθώς το χρονικό διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία παύσης της λειτουργίας των ΧΑΔΑ δεν επαρκεί για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση και υλοποίηση ενός μεταβατικού σχεδίου, το οποίο, όντας σύννομο με τις κατευθύνσεις και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεχνοοικονομικά εφικτό, θα δύναται να εξασφαλίσει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την εφαρμογή της τελικής λύσης που θα επιλεχθεί. (…)
Τι θα γίνεταιΗ προτεινόμενη διαχείριση συνίσταται στη συμπίεση-δεματοποίηση των απορριμμάτων, στην αεροστεγή και υδατοστεγή τους συσκευασία και στην προσωρινή τους αποθήκευση σε κατάλληλο χώρο. Τα δεμάτια θα παραμείνουν στο χώρο αυτό έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας. (…) Η περιτύλιξη των δεματίων επιτυγχάνει την απομόνωση των απορριμμάτων από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, καταστέλλοντας παράλληλα τις φυσικοχημικές διεργασίες που οδηγούν στην περαιτέρω αποσύνθεσή τους. Ως εκ τούτου στους χώρους προσωρινής αποθήκευσης δεν αναμένεται να εκλύονται οσμές και άλλα αέρια, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζονται φαινόμενα ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφορέα από στραγγίσματα λόγω κατακρημνίσεων.Τα στραγγίσματα που παράγονται από τη συμπίεση των απορριμμάτων κατά τη διαδικασία της δεματοποίησης συλλέγονται σε αγωγούς και οδηγούνται σε σύστημα βιολογικής επεξεργασίας, το οποίο απομονώνει το ρυπαντικό φορτίο και παράγει νερό κατάλληλο για άρδευση. Η παραγόμενη ιλύς στην οποία καταλήγει το ρυπαντικό φορτίο θα απομακρύνεται τακτικά και θα οδηγείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις προς εξουδετέρωση».
ΜηχανήματαΗ προτεινόμενη δραστηριότητα περιλαμβάνει δεματοποιητή, μηχάνημα περιέλιξης, βιολογικό καθαρισμό, πλυστικό μηχάνημα, περονοφόρο όχημα, κτηριακή εγκατάσταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Ο δεματοποιητής είναι οριζόντιου τύπου, κατασκευής της γερμανικής εταιρείας Avermann, που μπορεί να εκτελεί 4 δεσίματα σε κάθε δέμα απορριμμάτων. Το μήκος των δεμάτων είναι δυνατόν να ρυθμίζεται από το χειριστή. Το βάρος των δεμάτων που προκύπτουν κυμαίνεται από 350 έως 550 κιλά. Το μηχάνημα περιτύλιξης είναι της ΤΤ ECO PTF HAUSSER Γερμανίας. Η περιτύλιξη εγγυάται τη στεγανοποίηση των δεματίων και ταυτόχρονα τη μέγιστη δυνατή οικονομία στη χρήση πλαστικής μεμβράνης, σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη ΜΠΕ αναφέρονται και τα εξής σχετικά με το βιολογικό καθαρισμό: «Τα υγρά αποστράγγισης των απορριμμάτων καθώς και τα νερά από την έκπλυση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων συλλέγονται μέσω κατάλληλων καναλιών και αγωγών της εγκατάστασης σε βιολογικό καθαρισμό ικανότητας μέγιστης επεξεργασίας 24 m3/ημέρα. (…) Το μεγαλύτερο μέρος της υφιστάμενης υγρασίας παραμένει στον απορριμματικό όγκο, ενώ μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 10% της συνολικής υγρασίας αποβάλλεται από τον απορριμματικό όγκο που δεματοποιείται. Η υπόλοιπη υγρασία παραμένει απορροφημένη μέσα στην απορριμματική μάζα. Το υγρό που αποβάλλεται οδηγείται μέσω κλειστού κυκλώματος αγωγών προς την εγκατάσταση του βιολογικού, όπου υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία».
Του Κώστα Κοντοθανάση "ΘΑΡΡΟΣ"23/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου