Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Μπαλοποιητές

mpalopoiitis

Κι άλλοι μπελάδες

Εξασφαλισμένες είναι οι μελέτες για την τοποθέτηση του δεματοποιητή των απορριμμάτων στην Πύλο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, μετά τη συνάντηση των δημάρχων της συγκεκριμένης διαχειριστικής ενότητας με το γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νικ. Αγγελόπουλο.
Οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, αναφέρουν ότι ο δεματοποιητής έχει ήδη αγοραστεί από την Περιφέρεια και αναμένεται η λειτουργία του, καθώς ενδέχεται από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η συναρμολόγησή του.
Αυτό συνεπάγεται και άλλα προβλήματα, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη μονάδα, ποια θα είναι η τιμολογιακή της πολιτική και γενικότερα όλα αυτά τα ζητήματα.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο δεματοποιητής θα ανήκει στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) κι εν προκειμένω, στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Μεσσηνίας, αλλά η χρήση και η λειτουργία του θα πρέπει να παραχωρηθεί στους Δήμους της κάθε διαχειριστικής ενότητας.

Λειτουργία μικρότερου ΦΟΔΣΑ
Θα πρέπει, όπως μας επισημάνθηκε, να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Συνδέσμου και των Δήμων της διαχειριστικής ενότητας της Πυλίας για την παραχώρηση της χρήσης και της λειτουργίας του δεματοποιητή. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημα καταστατικό για τους συγκεκριμένους Δήμους και στη συνέχεια τίθενται και άλλα ζητήματα όπως η τιμολογιακή πολιτική, ενώ τέθηκε η σκέψη να λειτουργήσουν ως ένας μικρότερος ΦΟΔΣΑ, όπως συμβαίνει και στην Κορινθία. Επίσης, δε θα πρέπει να αποκλειστεί το γεγονός δημιουργίας συνολικά τεσσάρων μικρότερων φορέων, όσες είναι και οι διαχειριστικές ενότητες.
Αυτό, όμως, αφίεται στην τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.
Από την πλευρά τους, οι οκτώ Δήμοι που ανήκουν στη συγκεκριμένη διαχειριστική ενότητα θα συζητήσουν με το Δ.Σ. του Συνδέσμου, ζητώντας να τους παραχωρηθεί η χρήση και λειτουργία του δεματοποιητή.
Ο δήμαρχος με τον οποίο συζητήσαμε, παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, πως «μπήκαμε σε μπελάδες», καθώς, αν όλα εξελιχθούν όπως ανακοινώθηκε, θα πρέπει να αναλάβουν τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας.
Θα πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού (τρία άτομα για μία βάρδια), ενώ ίσως χρειαστούν και προσλήψεις εποχικού προσωπικού για τη λειτουργία της μονάδας την καλοκαιρινή περίοδο, όποτε είναι αυξημένη, λόγω των τουριστών, η συγκέντρωση των απορριμμάτων.

Κόστος 800.000 ευρώ
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως ούτε και σε αυτή τη συνάντηση παρουσιάστηκε στους δημάρχους ο δεματοποιητής σε λειτουργία ή σε φωτογραφίες. Το μόνο που τους έγινε γνωστό, είναι οι τεχνικές του προδιαγραφές. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το μηχάνημα που προορίζεται για την Πύλο θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 15.000 τόνων απορριμμάτων το έτος. Υπήρχαν, επίσης, τεχνικά στοιχεία για ένα άλλο μηχάνημα με δυναμικότητα 30.000 τόνων το έτος, αλλά, προφανώς, κρίθηκε ότι είναι υπερβολικά μεγάλο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής. Το κόστος του υπολογίστηκε σε 800.000 ευρώ, ενώ, όπως ειπώθηκε, αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τέλος, έγινε γνωστό ότι λειτουργεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Πάντως, για μία ακόμη φορά ο κ. Αγγελόπουλος γνωστοποίησε πως ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την προμήθειά τους.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου “ΘΑΡΡΟΣ” 13/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου