Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

«Μοναδική στέγη του παγκόσμιου πολιτισμού»

Οι δύο φτερωτές Νίκες υποδέχονται το κοινό στη ράμπα της
εισόδου του Νέου Μουσείου. NIKOS DANIILIDIS

image

“Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης δίνει στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να διορθώσει ένα από τα μεγάλα σφάλματα της Iστορίας”
ΓΚΟΦ ΟΥΙΤΛΑΜ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Συνάντηση Καραμανλή – Σαμαρά λίγο πριν από τη μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα και τόσο οικεία για τον απλό επισκέπτη, έναρξη της λειτουργίας του Νέου Μουσείου.

Λίγες ημέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του μουσείου κ. Δημήτρη Παντερμαλή. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών στο μουσείο λίγο πριν τα φώτα της διεθνών ΜΜΕ απαθανατίσουν το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.
Συνολικά 300 προσωπικότητες, ανάμεσά τους αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί, θα ξεναγηθούν στο κτίριο του Νέου Μουσείου, στο οικοδομικό τετράγωνο Μακρυγιάννη, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή όχι μόνο για την προστασία και μελέτη των μνημείων του Ιερού Βράχου αλλά και για το διεθνή πολιτιστικό χάρτη.
«Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει σε λίγες ημέρες μια μοναδική στέγη πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο. Ηδη τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα έλεγα με πολύ θετικό τρόπο, ρίχνουν το φως τους πάνω στην Ελλάδα, πάνω στην Ακρόπολη και πάνω στα αριστουργήματα του μουσείου», δήλωσε ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
«Εγώ θα ήθελα να πω», σημείωσε ο κ. Παντερμαλής, «ότι τα εγκαίνια του μουσείου πρέπει και θα είναι λαμπρά, αλλά συγχρόνως θα είναι και οικεία αφού, εκτός από τους επισήμους, το μουσείο για τρεις μέρες θα δέχεται τον ανώνυμο πολίτη».
Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων προβλέπονται σύντομοι χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, τον υπ. Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον γενικό διευθυντή της Unesco κ. Koichiro Matsuura.
Στους υψηλούς προσκεκλημένους περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Φρανσουά Φιγιόν, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Ελλάδα θα επισκεφθεί και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Οπως σημειώνει η εφημερίδα «The Observer» (14/6), τη Βρετανία θα εκπροσωπήσουν στην τελετή των εγκαινίων δύο επιμελητές του Βρετανικού Μουσείου.

Βρετανία
Και στη Βρετανία τα εγκαίνια του Μουσείου συνοδεύονται από συνεχή δημοσιεύματα. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν το ηχηρό «όχι» του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά στην πρόταση της εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου κυρίας Χάνα Μπόλτον για τρίμηνο δανεισμό των γλυπτών, με τον όρο όμως να αναγνωρίσει η Ελλάδα τη βρετανική κυριότητα. Σε προχθεσινό άρθρο του «Observer» φιλοξενούνται οι θέσεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος τονίζει ότι «τρεις μήνες δεν αρκούν ούτε για το αμπαλάρισμα των γλυπτών». Τονίζει όμως ότι «για πρώτη φορά το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει ένα παράθυρο. Βλέπουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι τώρα που το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πόρτες του».

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" 16/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου