Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ο “Δον Κιχώτης” από την Κοζάνη το Σάββατο στο Κάστρο της Πύλου

image

Τον αγαπημένο ρομαντικό ιππότη Δον Κιχώτη του Μιγκέλ Θερβάντες ερμηνεύει φέτος το καλοκαίρι ο Γιώργος Κιμούλης. Τον πιστό του σύντροφο Σάντσο ενσαρκώνει ο Δημήτρης Πιατάς και την αγαπημένη του, Δουλτσινέα, η Κλειώ - Δανάη Οθωναίου. Το έργο θα παιχτεί στην Πύλο το Σάββατο στις 9.30 το βράδυ στο Κάστρο από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης.
Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Καραχισαρίδης, τα σκηνικά ο Πάβελ Ντομπρίσκι, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη σύνθεση των τραγουδιών ο Θάνος Μικρούτσικος, τους στίχους η Αγαθή Δημητρούκα, την επιμέλεια κίνησης η Σεσίλ Μικρούτσικου και τους φωτισμούς ο Παναγιώτης Μανούσης.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Εχοντας, ο “Δον Κιχώτης”, καταξιωθεί ως ένα έργο βαθιά ουμανιστικό και συνάμα πολυδιάστατο αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη της παγκόσμιας λογοτεχνίας που καταπιάνεται με το θέμα της αυταπάτης, είτε αυτή λέγεται προσωπική είτε συλλογική, αλλά και της αιώνιας διαμάχης ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική. Ενα έργο αλληγορικό, αντισυμβατικό, πολλαπλών προσεγγίσεων, που μας ταξιδεύει στη διάσταση του ανθρωπισμού, της αρετής, της γενναιότητας, της υπερβατικής λύτρωσης, των οραματισμών και των υψηλών φρονημάτων, αλλά και της αποτυχίας ως ανθρώπινου χαρακτηριστικού, ενώ την ίδια στιγμή μας μαθαίνει πως η αποτυχία αποτελεί ένα ουσιώδες συστατικό, ένα χρήσιμο εργαλείο για την οικοδόμηση του μέλλοντος, τόσο του ατομικού όσο και γενικότερα αυτού που αποκαλούμε κόσμο και μας περιβάλλει. Ενα έργο μεστό, μεγαλειώδες, που ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, στη συγκίνηση και στο γέλιο, αποτυπώνοντας με τρόπο γλαφυρό την πραγματική εικόνα του ήρωά του: του παντοτινού ονειροπόλου Δον Κιχότε Ντε Λα Μάντσα! Ενός ανθρώπου, δηλαδή, που κινείται έξω από την κοινή λογική, που είναι έτοιμος να πάει εκεί όπου οι γενναίοι δεν τόλμησαν ποτέ, που δεν σταματάει να προσπαθεί ακόμη κι όταν η κόπωση έχει κατακλύσει την ψυχή και το σώμα του.
Η διασκευή που θα παρουσιαστεί στηρίζεται σε ένα αληθινό βίωμα του συγγραφέα: τη φυλάκισή του στο Αλγέρι. Ο Θερβάντες, μαζί με τον Σάντσο και δέκα ακόμη συγκρατούμενους, δραπετεύουν από τη φυλακή όπου είχαν αιχμαλωτιστεί από Βερβερίνους πειρατές. Βρίσκονται σε ένα μισοεγκατελειμμένο παραλιακό χωριό περιμένοντας κάποιο καράβι που θα τους πάει πίσω στην πατρίδα τους την Ισπανία. Της ώρες της αναμονής, ο Θερβάντες και ο φίλος του Σάντσο, με τη βοήθεια των συγκρατουμένων τους, αφηγούνται την ιστορία τού Δον Κιχώτη. Οι περιπλανήσεις του ιππότη και υπερασπιστή των καταφρονεμένων ξετυλίγονται στη διάρκεια μιας νύχτας και επηρεάζουν βαθιά όσους βρίσκονται στο μισοεγκατελειμμένο ψαροχώρι. Οταν ξημερώνει και το καράβι δεν εμφανίζεται, η συντροφιά πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ο Θερβάντες, ακολουθώντας τα χνάρια του Δον Κιχώτη, τους οδηγεί εκεί που δεν φτάνει ανθρώπου νους.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου