Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΑΫΓΕΤΟΥ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Καταστροφικά αποτελέσματα της δεματοποίησης σύμμικτων σκουπιδιών

“Σε 2 μέρη της Ευρώπης, από όσο είναι γνωστόν, έγινε δεματοποίηση συμμίκτων σκουπιδιών με καταστροφικά αποτελέσματα. Στον Κουρουπητό Χανίων και τη Νάπολη Ιταλίας. Η δεματοποίηση των συμμίκτων σκουπιδιών δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση, ούτε υπάρχει κάποια αναφορά σε επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου αυτής παγκοσμίως”. Αυτό αναφέρεται σε μακροσκελή ανακοίνωση του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Διαμερισμάτων Ταϋγέτου και Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας, στην οποία τονίζεται ότι “η ειδική σύμβουλος του περιφερειάρχη κ. Μουρελάτου, υποσχέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, πως θα στείλει τα σχετικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η μέθοδος δεματοποίησης συμμίκτων σκουπιδιών είναι πιστοποιημένη διεθνώς, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει στείλει τίποτα”.
Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ο περιφερειάρχης Ν. Αγγελόπουλος γιατί παρουσία του δημάρχου Παν. Νίκα δήλωσε στους εκπροσώπους του συνδέσμου ότι αυτός απαγόρευσε στην κ. Μουρελάτου να στείλει τα στοιχεία. Και τονίζεται ότι “ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε δηλώσει στις 24 Ιανουαρίου σε τοπικές εφημερίδες πως «πράγματι τίθεται ζήτημα από την στιγμή που κάποιος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να πείστηκε από τις υποσχέσεις της ειδικής επιστήμονος και μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερωθεί με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα».
Χαρακτηρίζοντας τη δεματοποίηση ως “επικίνδυνη και καταστροφική για το περιβάλλον”, η ανακοίνωση κάνει αναφορά στην εφαρμογή της μεθόδου στον Κουρουπητό και επικαλείται τον καθηγητή κ. Χριστοδουλάκη στον οποίο ο δήμαρχος Χανίων έχει δηλώσει ότι “οι ανατινάξεις εκεί ήταν τόσες πολλές και δυνατές που οι ντόπιοι νόμιζαν ότι πέφτουν μπαλωθιές. Στην αρχή έπαιρναν φωτιά οι κάτω μπάλες που στη συνέχεια έβαζαν φωτιά στις πιο πάνω και τελικά γινόντουσαν πυροτέχνημα. Ξέρετε, ένα σκουπίδι όταν καίγεται παράγει 27 χημικές ουσίες οι οποίες είναι καρκινογόνες. Μόνο και μόνο τα βαρέα μέταλλα που βγαίνουν είναι 12”.
Σημειώνεται ακόμη ότι “ο μητροπολίτης Μεσσηνίας έχει καταδικάσει απερίφραστα την μέθοδο δεματοποίησης συμμίκτων σκουπιδιών και αποθήκευσής τους, με αφορμή την απόφαση του περιφερειάρχη για εγκατάσταση στην περιοχή Βαλύρας-Μονής Βουλκάνου ενός από τέσσερις δεματοποιητές της Μεσσηνίας”. Και αυτό γιατί σε ανοικτή επιστολή του ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, και ότι «…..η εγκατάσταση και η λειτουργία δεματοποιητού θα διαταράξει την υπάρχουσα οικολογική ισορροπία στην περιοχή με μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή”.
Και η ανακοίνωση συμπεραίνει: “Τα δέματα που περιέχουν σύμμικτα σκουπίδια και αποθηκεύονται είναι χιλιάδες φορές χειρότερα από τις χωματερές, για το φυσικό περιβάλλον, την υγεία, την γεωργία και την κτηνοτροφία”. Σημειώνεται ακόμη ότι “εγγραφο του κρατικού Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φόβο μόλυνσης των υδάτων του Νέδοντα-Πηδήματος, από τα οποία ως γνωστόν υδρεύεται η Καλαμάτα και η γύρω περιοχή. Το έγγραφο αυτό, μεταξύ άλλων, έλαβε υπόψη του το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας στην απόφασή του με την οποία δικαιώνει τους κατοίκους των χωριών του Ταϋγέτου στην προσφυγή τους και υποχρεώνει τον Δήμο Καλαμάτας «α) να παύσει τη λειτουργία του ΧΑΔΑ στη θέση Μαραθόλακκα του τοπικού διαμερίσματος Κάτω Καρβελίου και β) να σταματήσει την εναπόθεση απορριμμάτων σε αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε μορφή.
Περαιτέρω το δικαστήριο εντέλλεται τον Δήμο Καλαμάτας να συμμορφωθεί ανυπέρθετα μέχρι την 30.9.2009, και τον απειλεί με χρηματική ποινή ποσού 5.900 για κάθε ημέρα παράβασης των όρων της απόφασής του». Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι τα οποιασδήποτε μορφής σκουπίδια, χύμα ή δεματοποιημένα, είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και η απόθεσή τους στην περιοχή πλησίον του Κάτω Καρβελίου, εκτός των άλλων, προσβάλλει και την προσωπικότητα των κατοίκων της περιοχής”.
Σημειώνεται μεταξύ των άλλων ότι “η Ευρωπαϊκή Ενωση «εγκρίνει» την δεματοποίηση «οικιακών αποβλήτων» (η λέξη σύμμικτα τους είναι τρομακτική) και την αποθήκευση των δεμάτων, με την προϋπόθεση πως θα φτιαχτεί εργοστάσιο καύσης για παραγωγή ενέργειας. Τις συνέπειες από την οποιασδήποτε άλλης μορφής καύση (πυρόλυση, ελεύθερη καύση και λοιπούς τρόπους «απαλλαγής» από τα σύμμικτα σκουπίδια) στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, ουδείς γνωρίζει πολύ καλά. Γνωρίζουμε όμως ότι έχει μερίδιο ευθύνης στην εμφάνιση σοβαρότατων ασθενειών και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου”.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Λύσεις υπάρχουν. Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στην πηγή τους, δηλαδή στο κάθε νοικοκυριό που τα παράγει, σε οργανικά, ανακυκλώσιμα και αδρανή. Από τη στιγμή της ανάμειξης των σκουπιδιών το παιχνίδι έχει χαθεί. Τα αδρανή σκουπίδια είναι τα μόνα που μπορούν να δεματοποιούνται. Για αυτό χρειάζεται, με ευθύνη των ΟΤΑ, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για την ανακύκλωση. Διανομή σάκων σκουπιδιών διαφορετικού χρώματος σε όλα τα νοικοκυριά και τοποθέτηση κάδων για κάθε κατηγορία απορριμμάτων παντού, σε κάθε γωνιά.
Το θέατρο του παραλόγου ότι η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας, και του κάθε δήμου, πρέπει να σταματήσει. Οπως και η αλαζονική-μη συνετή συμπεριφορά, και οι «αβλεψίες» στα όρια της παρανομίας, της εκάστοτε εξουσίας. Μα πάνω από όλα τις λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα τις δίνουν, και πάντα θα τις δίνουν, οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες”.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου