Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεθώνης

Eχει γραφτεί πρόσφατα στον αθηναϊκό Τύπο ότι κεντρικές πλατείες και οι περί αυτών οικίες και χώροι, έχουν σκοπίμως υποβαθμιστεί ποικιλοτρόπως με την κατάληψη από μετανάστες. Η
«Απογευματινή», την Τρίτη 18-08-2009, αναφέρει σύμφωνα με την περιγραφή σε αθηναϊκή εφημερίδα, ότι το κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς – Πειραιώς – Ομόνοια και Μοναστηράκι έχει μεταλλαχθεί ραγδαία σε ισχυρό γκέτο αλλοδαπών (εμπόρων ναρκωτικών, σωματεμπόρων, δουλεμπόρων, εμπόρων όπλων και ό,τι παράνομο εμπόριο υπάρχει). Ειδικά οι έμποροι ναρκωτικών, πορνείας και παιδοφιλίας θησαυρίζουν. Οι ένοπλες θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ ομάδων μεταναστών έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.
Με την σκόπιμη υποβάθμιση και τα συνακόλουθά της, η ζωή των κατοίκων κυρίως γύρω από τις πλατείες έχει γίνει ανυπόφορη και επικίνδυνη, με αποτέλεσμα την πώληση των οικιών τους σε χαμηλές τιμές και την μετανάστευσή τους. Εταιρείες και μεμονωμένα άτομα καιροφυλακτούν για την αγορά σε εξευτελιστικές τιμές. Αναφέρθηκα στην Αθήνα γιατί κάτι παρόμοιο καλλιεργείται με ήπιο ευτυχώς τρόπο και στην Μεθώνη. Εν όψει της ΠΟΤΑ και της λειτουργίας της “Costa Navarino” έχουν παρουσιαστεί πολλοί αγοραστές εκτάσεων, τώρα που η γη στην Μεθώνη είναι ακόμα φθηνή. Βεβαίως ο τουρισμός δεν έχει καλό μέλλον, όμως στις περιοχές όπως Μεθώνη, Κορώνη, Πεταλίδι, Καρδαμύλη κ.λπ. ο τουρισμός έχει μπροστά του μέλλον αν αυτοί που τον διαχειρίζονται τον σεβαστούν.
Η απείρου κάλλους και φυσικής ομορφιάς Μεθώνη, η νυφούλα της Μεσσηνίας, που ο δήμαρχός της την μετέτρεψε σε οικιακή βοηθό, είναι το επίνειο της “Costa Navarino” και οι τουρίστες της θα λένε πάμε στη Μεθώνη να δούμε και λίγο Ελλάδα. Ο πρώτος λοιπόν και πιο ευάλωτος τόπος για ξεπούλημα είναι το κάμπινγκ. Ποιος ευθύνεται για το χάλι του; Επί σειρά ετών δημοσιεύω στην «Ελευθερία» για το χάλι της Μεθώνης και κυρίως του κάμπινγκ, για τη λειτουργία του και την πυρασφάλειά του έχω καταγγείλει το δήμαρχο στον Εισαγγελέα Καλαμάτας δύο φορές. Πρόσφατα δε έστειλα αναφορά στη Νομαρχία Μεσσηνίας και στον υπουργό Πολιτισμού να κλείσει το κάμπινγκ ύστερα από την διαπίστωση της προϊσταμένης της Δ/νσης Υγείας Καλαμάτας ότι το εστιατόριο του κάμπινγκ λειτουργεί άνευ αδείας και οι ενοικιαστές στερούνται βιβλιαρίων υγείας. Να επαναλειτουργήσει το κάμπινγκ επί σωστής βάσης και όρων. Κυκλοφορεί η φήμη στη Μεθώνη ότι η ενορχήστρωση για την υποβάθμισή του διευθύνεται από Μεθωναίο εξ Αμερικής με ισχυρό πόστο και ισχυρούς υποστηρικτές. Από λειτουργίας του το 1980 μέχρι σήμερα, δεν έχει ξοδευτεί ούτε μια δραχμή όχι μόνο για εξωραϊσμό αλλά ούτε για συντήρηση. Μόνο εφέτος αντικατέστησαν την ανατολική περίφραξη επειδή είχε πέσει. Πού πήγαν τα έσοδα από τη λειτουργία του κάμπινγκ επί 29 έτη; Ζητείται απάντηση. Γιατί αυτό το χάλι; Ζητείται απάντηση. Αναμένω κύριε δήμαρχε.
Ιωάννης Αλεξόπουλος
Ομότιμος καθηγητής Σχολής Ικάρων, περιβαλλοντολόγος

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 31/08/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου