«Είναι μονόδρομος η λύση αυτή, είναι το μη χείρον βέλτιστον», υποστήριξε χθες ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στον “Αγιο Νικόλαο”. Και ζήτησε η Πυλία ν’ αναλάβει μόνη της τη διαχείριση των σκουπιδιών της, καθώς με την ΠΟΤΑ θα υπάρχει ικανή ποσότητα για αξιοποίηση και παραγωγή ενέργειας.
Ο κ. Χρονόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των άλλων 9 χωματερών του δήμου, παρατήρησε πως μόνο ο “Αγιος Νικόλαος” λειτουργεί και ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Επεσήμανε ότι ο δεματοποιητής είναι μια καθαρά προσωρινή λύση για 2 χρόνια. Κατέγραψε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά του δεματοποιητή στον “Αγιο Νικόλαο” και τις ακυρώσεις των αποφάσεων από την Περιφέρεια.
Ενημέρωσε ότι «οι σύμβουλοι της Περιφέρειας είδαν τους ΧΑΔΑ της περιοχής κι επέλεξαν τον “Αγιο Νικόλαο” ως καταλληλότερο, γιατί είναι δίπλα και ο βιολογικός» και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ο καθένας προ των ευθυνών του για το καλό τού δήμου και της περιοχής, γιατί δε γίνεται ανάπτυξη χωρίς διαχείριση σκουπιδιών. Αν πούμε όχι, τι θα τα κάνουμε τα σκουπίδια; Με κάποιον εργολάβο μπορούμε να τα πηγαίνουμε στην Αθήνα, αλλά θα επιβαρυνθούν οι δημότες με 200.000 ευρώ το χρόνο. Με το δεματοποιητή ο δήμος απαλλάσσεται από λειτουργικά έξοδα, 250.000 ευρώ το χρόνο. Με τη συμπίεση των σκουπιδιών (1 προς 6 από το δεματοποιητή), θα έχουμε το 1/3 των σκουπιδιών. Χρειαζόμαστε 6 στρέμματα σε 2 χρόνια. Σήμερα είναι 10 στρέμματα και η κατάσταση τρομερή. Υπάρχουν μέρες που καίγονται τα σκουπίδια και οι διοξίνες διαχέονται. Δε μας τιμά η κατάσταση».
Για το αν υπάρχει εγγύηση για τα 2 χρόνια στα οποία θα αρχίσει η ολοκληρωμένη διαχείριση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε: «Δεν μπορώ παρά να έχω εμπιστοσύνη στην Πολιτεία για τα 2 χρόνια» και πρόσθεσε: «Εχουμε έτοιμες δύο μελέτες αν μας δώσουν τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πυλίας. Δε θα δεχθούμε νοσοκομειακά απόβλητα και σκουπίδια από τη Μάνη. Οι 10.000 τόννοι είναι ικανή ποσότητα για διαχείριση και παραγωγή ενέργειας. Αυτό γίνετα μέσα στην πόλη της Νυρεμβέργης».
Ο κ. Χρονόπουλος παρουσίασε μια μελέτη για ΧΥΤΑ το 1998 επί Βρεττάκου και μια άλλη πρωτοποριακή του Δήμου Ελευσίνας για διαχείριση με υπόλειμμα 15% και ζήτησε από τους αρμόδιους να τους δώσουν την ευκαιρία, λέγοντας: «Από του χρόνου με την ΠΟΤΑ θα έχουμε επιπλέον 4.000 τόννους σκουπίδια και με την ΠΟΤΑ της Γιάλοβας θα φθάνουμε τους 20.000 τόννους, ικανή μάζα για βιώσιμη λύση και να καταλήγουμε σε υπόλειμμα. Για κάτι καινούργιο που επιδοτείται από την Ε.Ε., εξαέρωση μετά από καύση και κρυστάλλους που χρησιμοποιούνται στην οδοποιία».
Παρατήρησε ότι δε λέει το πιο εύκολο “έξω τα σκουπίδια από την Πυλία. Πού; Στην Καλαμάτα;”, αλλά παίρνει το πολιτικό κόστος.
Ενημέρωσε πως «τα δεματοποιημένα σκουπίδια μπορούν να παραμείνουν μέχρι 3 χρόνια. Για 4 χρόνια είναι ακατάλληλα για επεξεργασία. Αν πάνε για ΧΥΤΑ, πρέπει σ’ ένα χρόνο. Ο μόνος που μπορεί να το εγγυηθεί, είναι η Περιφέρεια. Εμείς θα διασφαλίσουμε να μεταφερθούν σε Αθήνα, Πάτρα και εξωτερικό μέσω λιμανιού. Μας τα έχουν ζητήσει οι Γερμανοί».
Για την εναλλακτική λύση που είχε προταθεί στο τριεθνές “Αμπελόκηποι - Μηλίτσα - Πλατανόβρυση”, είπε ότι «απορρίφθηκε καταρχήν, καθώς υπάρχει και ο υδροφόρος ορίζοντας» και σημείωσε: «Μπορούμε να βρούμε και άλλο χώρο, αν πάρουμε εμείς τη διαχείριση. Μπορεί να είναι και σ’ άλλο δήμο και δε θα είναι προσωρινή».
Καταλήγοντας, παρατήρησε: «Αυτή τη στιγμή γλυτώνουμε τα πρόστιμα. Αν μας εγγυηθεί κάποιος ότι δε θα έχουμε πρόστιμα, ας τα αφήσουμε έτσι. Και η Καλαμάτα πώς θα το λύσει; Οχι πάντως στην Πύλο».
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 04/08/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου