Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

image

Από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που προέκυψαν από την προκήρυξη των εκλογών, διασφαλίσαμε ταχύτατα και με τον καλύτερο τρόπο την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα:
• Για την αποπληρωμή και ολοκλήρωση των κτηριολογικών εργασιών στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας εξασφαλίστηκαν 2,6 εκ. € ενώ παράλληλα, μετά από αίτημα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρή Δραβίλλα, αναμένεται άμεσα η έκδοση πρόσκλησης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα II” (ΕΠΑΝ II) που θα χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων και δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, με κορυφαία δράση το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
• Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η έκδοση πρόσκλησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εκτέλεση έργων ανάδειξης και προστασίας του σπουδαίου αρχαιολογικού πλούτου του Νομού Μεσσηνίας. Συγκεριμένα, στο νομό έχουν προϋπολογισθεί περίπου 15 εκ. € για έργα στα πλέον σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς
χώρους του Νομού. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα παρακάτω:
- Συντήρηση, αναστήλωση, ανάδειξη των Κάστρων: Πύλου, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας και Ανδρούσας.
- Αποκατάσταση και αναστήλωση των μνημείων στην Αρχαία Μεσσήνη.
- Αντικατάσταση μεταλλικού στεγάστρου ανακτόρου Νέστορος στο Λόφο Εγκλιανού.
- Συντήρηση και ανάδειξη των Θολωτών και Θαλαμοειδών Τάφων Μεσσηνίας.
- Αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου Περιστεριάς.
- Στερέωση και Αποκατάσταση του Ιερού ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος στη Χριστιανούπολη Μεσσηνίας.
- Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Νιόκαστρο Πύλου.
- Αποκατάσταση της Ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς.
- Αναπαλαίωση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Ιθώμης.
Τα μεγάλα αυτά έργα έρχονται να ακολουθήσουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, αλλά και την αποκατάσταση και στερέωση του Κάστρου της Καλαμάτας με την παράλληλη απαλλοτρίωση του ακινήτου Σπυρίδη.

Μετά από πολλά χρόνια η Μεσσηνία μπαίνει δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Στόχος μας η αξιοποίηση ενός από τα πιο ισχυρά μας πλεονεκτήματα, δηλαδή της διασύνδεσης του πολιτιστικού πλούτου του νομού με την τουριστική μας ανάπτυξη και την επένδυση της ΠΟΤΑ».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου