Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ Και ανοιχτά της Μεσσηνίας τα ραδιενεργά απόβλητα;

image

Η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Λεγκαμπιέντε συγκεντρώνοντας στοιχεία, πιθανολογεί ότι υπάρχουν ύποπτα ναυάγια πλοίων με ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα στο Ιόνιο δυτικά των ακτών της Μεσσηνίας. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά την ανακάλυψη “ραδιενεργού ναυαγίου” στην Ιταλία. Η περιβαλλοντική οργάνωση ισχυρίζεται εδώ και πολλά χρόνια ότι η Μαφία βυθίζει πλοία με ραδιενεργά απόβλητα εισπράττοντας τεράστια ποσά από τις βιομηχανίες που θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Ολα αυτά μέχρι... προχθές ήταν απλώς θεωρίες. Μετά την αποκάλυψη όμως του 1ου “ραδιενεργού ναυαγίου” όλοι αναρωτιούνται πόσα άλλα
τέτοια ναύαγια υπάρχουν. Στο χάρτη που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα τα “Τα Νέα” φαίνεται ότι 7 από τα ύποπτα ναυάγια βρίσκονται δίπλα στους Παξούς, δυτικά της Κεφαλονιάς, δυτικά και νότια της Ζακύνθου, καθώς και στα ανοιχτά της Μεσσηνίας. Ο εκπρόσωπος της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Αντόνιο Περγκολίτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Νέων” είπε: «Συλλέγουμε στοιχεία γι’ αυτού του είδους τα ναυάγια εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Ως εκ τούτου έχουμε καταρτίσει έναν μεγάλο φάκελο με τα ναυάγια που πιθανώς να έχουν προκληθεί από τη Μαφία για την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στον βυθό της Μεσογείου. Κάποια από αυτά τα ύποπτα ναυάγια εντοπίζονται κοντά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο Ιόνιο». Στο ίδιο ρεπορτάζ ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Γεράνιος, επισημάνει ότι είναι δύσκολος ο εντοπισμός των ραδιενεργών ναυαγίων: «Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να βρεθούν τα ναυάγια είναι με μετρήσεις ραδιενέργειας, μόνο όμως σε περίπτωση κατά την οποία έχει αρχίσει έστω και μικρή διαρροή. Και πάλι, πρέπει να ξέρεις πού έχει γίνει το ναυάγιο για να κάνεις την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι μέρος ή όλο το φορτίο μπορεί να έχει παρασυρθεί από τα ρεύματα. Αν δεν υπάρχει διαρροή, τότε είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν καθώς η ακτινοβολία γάμμα που εκπέμπεται είναι ελάχιστη για να μετρηθεί», λέει ο κ. Γεράνιος. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, «σε περίπτωση που βρεθεί ραδιενεργό ναυάγιο σε μεγάλο βάθος, ο μόνος τρόπος για να ανακτηθούν τα απόβλητα είναι από ειδικό μικρό υποβρύχιο που τα συλλέγει και τα απομονώνει με ασφάλεια».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Χρήστος Χουσιάδας τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία πέρα από τα ιταλικά δημοσιεύματα, τα οποία έχουν αναπαραχθεί και στον ελληνικό Τύπο. «Η Επιτροπή είναι σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα ατομικής ενέργειας. Ωστόσο, δεν έχει προκύψει κάτι περισσότερο ούτε είχαμε κάποια ειδοποίηση ή ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές».

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου