Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Αρχαιολογικό Πάρκο στον Επικούριο προτείνουν οι σύλλογοι της Τριφυλίας

image

Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις για τη γεωγραφική θέση του Επικούριου Απόλλωνα και να αποτελέσει η περιοχή ένα μεγάλο αρχαιολογικό και φυσιολατρικό πάρκο. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων”, που απαντά σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”. Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού διόρθωσε καθυστερημένα ένα ολοφάνερο λάθος, ενώ μέγα ζήτημα αποτελεί η κλοπή της ζωφόρου του Ναού, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λονδίνου και πρέπει να διεκδικήσουμε την επιστροφή της.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κώστα Καράμπελα, σημειώνονται τα εξής: Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της 28/09/2009 σελίδα 22 με υπογραφή «ΦΟΙΒΗ», σας επισημαίνουμε τα εξής:

1. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα πρέπει να ενώνει όλους τους Ελληνες.
2. Ο Ναός είναι άγνωστος στους Ελληνες γιατί κανένα σχολικό βιβλίο δεν έχει έστω μια φωτογραφία του, παρ’ ότι είναι ο δεύτερος καλοδιατηρημένος ναός της χώρας, έργο του Ικτίνου, με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
3. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η περίφημη ζωφόρος του αποτελούμενη από 23 πλάκες με αμαζονομαχίες και κενταυρομαχίες βρίσκονται στο μουσείο του Λονδίνου.
4. Συνεπώς το κύριο αίτημα όσον αφορά τον Επικούριο Απόλλωνα, πέρα από την αναστύλωσή του, είναι η επιστροφή της ζωφόρου του.
5. Αντί λοιπόν να διεκδικούμε την επιστροφή της ζωφόρου, που κλάπηκε το 1814, έγινε μεγάλο θέμα σε ποια αρχαιολογική υπηρεσία ανήκει ή σε ποιο νομό ανήκει ο Ναός.
6. Προφανώς η γεωγραφική θέση του Ναού δεν είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων, και κακώς έγινε πολιτικό θέμα μέσα στην προεκλογική περίοδο, κάτι που αδικεί το Ναό και διαιρεί τους κατοίκους μιας ορεινής περιοχής που αγωνίζονται για την ανάπτυξή της.
7. Σε όσους έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το Ναό είναι γνωστό ότι ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα βρίσκεται στα χωράφια της Κοινότητας Σκληρού, Δήμου Είρας Μεσσηνίας και μάλιστα 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Νομό Ηλείας.
8. Ουσιαστικά η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού για την χωροθέτηση του Ναού διόρθωσε, καθυστερημένα μάλιστα, ένα ολοφάνερο λάθος.
9. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις για τη γεωγραφική θέση του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα. Ο Ναός μαζί με τις άλλες αρχαιότητες και το ποτάμι της Νέδας πρέπει να ενώσουν τη Μεσσηνία και την Ηλεία και να αποτελέσουν ένα μεγάλο αρχαιολογικό και φυσιολατρικό πάρκο.¨

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου