Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ Το σχέδιο κόλλησε αλλά η προεργασία συνεχίζεται

Μπορεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -η οποία παραμένει χωρίς γενικό γραμματέα 1,5 μήνα μετά την κυβερνητική μεταβολή- να παρουσιάζεται τελματωμένο, ωστόσο η εντύπωση αυτή ενδεχομένως και να ανατραπεί, εφ’ όσον βέβαια αποδειχθούν βάσιμες ορισμένες πληροφορίες που έγιναν πρόσφατα γνωστές.
Αν και το μεταβατικό στάδιο των 12 δεματοποιητών του αναθεωρημένου –αλλά μη επίσημα ανακοινωμένου- σχεδιασμού διαχείρισης που είχε επεξεργαστεί ο απελθών Νίκος Αγγελόπουλος δείχνει να έχει “κολλήσει”, από την άλλη πλευρά οι εν λόγω πληροφορίες δίνουν έδαφος στην υπόθεση ότι συνεχίζεται η προεργασία για την υλοποίηση ενός τουλάχιστον μέρους αυτού του σχεδιασμού.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αυτές εμπλέκουν και το σιδηρόδρομο τον οποίο φέρουν να αναλαμβάνει το μεταφορικό έργο των -δεματοποιημένων ή μη, άγνωστο μέχρι τώρα- απορριμμάτων από το σύνολο των νομών της Πελοποννήσου, δηλαδή των 5 της σημερινής Περιφέρειας κι ακόμα της Αχαΐας και της Ηλείας, προς μια κεντρική μονάδα θερμικής επεξεργασίας. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι ο σχεδιασμός Αγγελόπουλου προέβλεπε, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μια κεντρική μονάδα θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας και την αυτόματη μετατροπή των 12 δεματοποιητών στους 5 νομούς σε σταθμούς μεταφόρτωσης, οι οποίοι θα τροφοδοτούσαν τη συγκεκριμένη μονάδα με “καύσιμη ύλη”. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, όσον αφορά στο ρόλο του σιδηροδρόμου, αναφέρουν πάντως ότι από πλευράς των απαιτούμενων υποδομών ήδη υλοποιούνται οι σχετικές εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σε υφιστάμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των οποίων φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος του.
Ο τελικός προορισμός των μεταφορικών συρμών -οι οποίοι έχει ζητηθεί να καλύπτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ισχύος και μεταφορικής ικανότητας- καλύπτεται από μυστήριο, αν και οι ίδιες πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια περιοχή, στα όρια δύο νομών, στην οποία είχε αναφερθεί παλιότερα ο απελθών γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Βεβαίως, η τελευταία λέξη ανήκει στην κυβέρνηση και στο “νεότευκτο” υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο καλείται να ανοίξει σύντομα τα χαρτιά του -δεδομένου ότι η χώρα μας έχει ήδη μπει στη “μαύρη λίστα” της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω των εξαιρετικά αναιμικών επιδόσεών της στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων εν γένει. Την κυβερνητική πολιτική στο κρίσιμο αυτό ζήτημα θα εφαρμόσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νέος γενικός της γραμματέας, η τοποθέτηση του οποίου όμως καθυστερεί σημαντικά –μια καθυστέρηση που φέρνει τους 5 νομούς σε ακόμα περισσότερα αδιέξοδα, μιας και η διαχείριση των απορριμμάτων σε αυτούς είναι ήδη προβληματική, είτε μέσω των εδώ κι ένα χρόνο τυπικά “ανενεργών” χωματερών, είτε μέσω της εξαιρετικά κοστοβόρας για τους ΟΤΑ μεταφοράς των σκουπιδιών σε νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους, συνήθως εκτός Πελοποννήσου.
Β.Γ.Μ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/11/2009

Μήπως τελικά τα είχαμε βάλει άδικα με το δήμαρχο Πύλου, για την εμμονή του να μας φέρει τον δεματοποιητή στο “Άγιο Νικόλαο”; Μήπως γνώριζε ότι τις μπάλες θα τις απομάκρυναν με το τραίνο και έτσι θα μας έφερνε και τραίνο στην Πύλο;

Ας σοβαρευτούμε όμως τώρα. Θα του θυμίσω ότι όταν του λέγαμε ότι δεν πρέπει να δεσμεύεται με καμιά υπόσχεση περιφερειάρχη για μελλοντικές ενέργειες, γιατί ζούμε στη χώρα του παραλόγου και των ανατροπών, είχαμε δίκιο. Τη δέσμευση την έπαιρνε ο Αγγελόπουλος και όχι η περιφέρεια. Σήμερα υπάρχει περιφέρεια-χωρίς περιφερειάρχη προς το παρόν- αλλά δεν βρίσκεται εκεί ο Αγγελόπουλος που δεσμευόταν. Επομένως μπαίναμε σε μια ιστορία που δεν ξέραμε που θα μας βγάλει. Χωρίς καθαρή λύση για τα δεματοποιημένα σκουπίδια-ξέχωρα από τα άλλα προβλήματα- τα δέματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και τον “Άγιο Νικόλαο” στο ύψος. Ας περιμένουμε να δούμε και τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και πια λύση θα προσπαθήσει να δώσει στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Γιατί σε προηγούμενες προσπάθειες το ΠΑΣΟΚ μας πήγαινε σε ξεπερασμένες και τριτοκοσμικές λύσεις.

Κώστας….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου