Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑ Το Φεβρουάριο του 2010 το “πακέτο” των ερευνών

image

Το Φεβρουάριο του ερχόμενου χρόνου θα γίνει στην Αθήνα η παρουσίαση του πλήρους «πακέτου» των ερευνών που θα διεξάγει το παρατηρητήριο κλιματικών αλλαγών το οποίο δημιουργεί –μετά από σχετική συμφωνία με την Ακαδημία Αθηνών και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε.- το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στην Costa Navarino, στην ΠΟΤΑ Ρωμανού.

Η επίσημη λειτουργία του εργαστηρίου Navarino Environmental Observatory/NEO έχει προσδιοριστεί για τον Ιούλιο του 2010, ωστόσο η παραγωγή έργου από αυτό θα αρχίσει ήδη από το Μάρτιο του ερχόμενου χρόνου.
Στις πιο πάνω σχετικές ανακοινώσεις προέβη ο Βασίλης Καρακούσης -υπεύθυνος περιβάλλοντος και αειφορίας της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.- σε πρόσφατη εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας που είχε ως αντικείμενο το κλίμα και τη διαχείριση του νερού.
Η λειτουργία ενός τέτοιου παρατηρητηρίου στη Μεσσηνία -μετά από πρωτοβουλία του ξένου ερευνητικού ιδρύματος, πρωτοπόρου σε μελέτες σχετικά με θέματα του περιβάλλοντος- θα είναι 5ετής σε πρώτη φάση, αλλά όπως είπε ο Β. Καρακούσης θεωρείται βέβαιο ότι το χρονοδιάγραμμα θα επεκταθεί για πολύ περισσότερο.
 

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»
Η επιλογή της Μεσσηνίας, συνέχισε ο Β. Καρακούσης κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, καθώς η περιοχή μας σύμφωνα με το φυσικό Χρήστο Ζερεφό -διευθυντή, μεταξύ άλλων, του εργαστηρίου ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών- αποτελεί «σταυροδρόμι των αερίων μαζών Ευρώπης και Αφρικής, ένα πραγματικό εργαστήριο μελέτης της φύσης».
Σε γενικές γραμμές, οι έρευνες του ΝΕΟ θα αφορούν στην, α) μελέτη των μεταβολών στη σύσταση της ατμόσφαιρας, β) προσομοίωση των κλιματικών αλλαγών και της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα, γ) μελέτη φυσικών αρχείων για τη διερεύνηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών του παρελθόντος στη Μεσσηνία, δ) συμβολή των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών στην ανάπτυξη της αστυφιλίας και η επίδρασή τους στον τουρισμό, καθώς επίσης και ε) παράκτια γεωμορφολογία και μεταβολή της τοπογραφίας.
Τις εγκαταστάσεις του ΝΕΟ θα αξιοποιούν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ τα οφέλη για τη Μεσσηνία από τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργαστηρίου δεν είναι καθόλου αμελητέα -όπως σημείωσε ο Β. Καρακούσης, διευκρινίζοντας ειδικότερα ότι ο νομός μας καθίσταται κέντρο έρευνας κλιματικών αλλαγών, με παγκόσμια ακτινοβολία.
Παράλληλα, προγραμματίζεται η άμεση εφαρμογή των πορισμάτων της έρευνας του ΝΕΟ στη Μεσσηνία, ενώ σε μόνιμη βάση θα γίνεται εκπαίδευση νέων επιστημόνων, καθώς και συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και τοπικούς φορείς για την διάχυση της γνώσης που θα παράγει το εργαστήριο.
Η λειτουργία του εργαστηρίου οδηγεί και στον προγραμματισμό διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino –καθώς διαθέτει συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 2.500 ατόμων- κι αυτό θα συμβάλει στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Μεσσηνίας, κατέληξε ο Β. Καρακούσης.
Β.Γ.Μ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 28/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου