Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Εναλλακτικές λύσεις για το πέρασμα Καϊάφα

image

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη διέλευση του τμήματος Πύργος – Τσακώνα της Ολυμπίας οδού από την περιοχή του Καϊάφα. Στη συνέχεια θα εκπονηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη και η οριστική απόφαση για τη χάραξη του δρόμου θα ληφθεί κατόπιν συνεργασίας με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών. Αυτό αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην οποία τονίζεται ότι για κάθε εναλλακτική λύση γίνεται μια καταρχήν εκτίμηση των επιπτώσεών της στο περιβάλλον της περιοχής. Το θετικό συμπέρασμα που προκύπτει από μια δεύτερη ανάγνωση της ανακοίνωσης, είναι ότι γίνεται λόγος για νέα χάραξη του τμήματος Πύργος - Τσακώνα της Ολυμπίας οδού - και άρα δεν ερευνάται το ενδεχόμενο να απολήξει ο αυτοκινητόδρομος είτε στον Πύργο είτε στην… Αρκαδία. Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος: «Μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα η προστασία της βιοποικιλότητας και των περιοχών “NATURA”. Σύντομα, στις αρχές του νέου χρόνου 2010, Ετος Βιοποικιλότητας, θα παρουσιάσουμε την στρατηγική και το σχέδιο δράσης για την βιοποικιλότητα, συνοδευμένα από ένα ισχυρό και απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο. Στις προγραμματικές της δηλώσεις (18-10-2009) η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε: «Καϊάφας. Θα κοστίσει πιο ακριβά μια άλλη χάραξη του τμήματος Τσακώνας - Πύργου. Δεν μπορεί όμως να θυσιαστεί ένας από τους ομορφότερους οικότο-πους εξαιτίας του αυτοκινητόδρομου που περνάει από μέσα του».

Α. Οσα σχεδιάζονται και αποφασίζονται στην παρούσα φάση σχεδιάζονται και αποφασίζονται με την πλήρη συμφωνία των
δύο υπουργείων, ΠΕΚΑ και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΜΕΔ)
.Β. Το ΥΠΕΚΑ και το ΥΜΕΔ έχουν συμμορφωθεί με την από 29 Ιουνίου 2008 προσωρινή διαταγή του ΣτΕ περίτης αναστολής των εργασιών.

Γ. Το ΥΜΕΔ και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησαν να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Καϊάφα του τμήματος Πύργος -Τσακώνα της Ολυμπίας οδού. Κάθε εναλλακτική λύση θα συνοδεύεται από μία καταρχήν εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων της στο περιβάλλον της περιοχής.
Δ. Μετά τη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων, θα ακολουθήσει η διαδικασία εκπόνησης και υποβολής προς έγκριση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Ε. Η όποια απόφαση ληφθεί αφού ολοκληρωθούν οι προτάσεις για τις εναλλακτικές λύσεις και η νέα ΜΠΕ, θα ληφθεί σε άμεση συνεργασία και σε συμφωνία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς που την εκπροσωπούν».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου