Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ," ΜΑΝΙΑΤΟΠΑΖΑΡΟΥ" ΚΑΙ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ

Η θέα της πλατείας από τη θάλασσα

Έγινε σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο της Πύλου η παρουσίαση της μελέτης της ανάπλασης της πλατείας “τριών ναυάρχων” και άλλων χώρων πέριξ αυτής καθώς και του παλιού υδραγωγείου στη θέση “καμάρες”.
Η πρόταση του τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του πανεπιστημίου Πατρών ήταν πράγματι άκρως εντυπωσιακή. Δίνει μια νέα διάσταση και προοπτική στην Πύλο. Είναι κάτι που της αξίζει.
Το ότι θα υπάρξει ενιαία αναπλαστική πρόταση και για όλο το μέτωπο της παραλιακής ζώνης από τον ίδιο φορέα είναι, για εμένα, το βασικότερο. Έχω πολλές φορές αναφερθεί σε αυτό το θέμα και έχω γράψει ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία μελετητική πρόταση που θα δίνει ολοκληρωμένη λύση. Και αυτό γιατί έτσι οι μελετητές θα μπορέσουν να δουν ολοκληρωτικά την εικόνα που πρέπει να αναπλάσουν και να μην προβαίνουν σε αποσπασματικές προτάσεις.
Μακάρι να βρεθούν και τα χρήματα για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Τα χρήματα για την όλη ανάπλαση είναι πολλά αλλά όπως δήλωσε ο δήμαρχος αλλά και ο καθηγητής που έκανε την παρουσίαση μπορεί να υλοποιείται και τμηματικά.
 
Η πρόταση της πλατείας και της παραλιακής ζώνης

Η πρόταση για τα κιόσκια της παραλίας

Η πρόταση για το υδραγωγείο στις "καμάρες"

Η πίσω πλευρά στις¨"καμάρες"

Το "μανιατοπάζαρο"

Η πλατεία
Κώστας....

5 σχόλια:

  1. εντυπωσιακη η προταση σιγουρα!!!θελουμε την πυλο μας κουκλα.διαφωνω στα κιοσκια.θα υπαρξουν αντιδρασεις απο συμπολιες επαγγελματιες που δεν θα εχουν το δικαιωμα να τους φτιαξουν κατι αντιστοιχο , και επισης δεν βλεπω τον πολιτη να εχει προσβαση στη θαλασσα σε αυτο το σημειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι εγω διαφωνω στα κιοσκια αλλα οσον αφορα το σχεδιαστικο κομματι τους!!! μου μοιαζει κιτσ..κατι σε αρχαιο ελληνικο ναο μου φερνει δεν ξερω!!!
    ολα τα υπολοιπα ειναι ενδιαφεροντα ιδιαιτερα το υδραγωγειο!!! αν γινει ετσι θα ειναι τελεια!!!

    τωρα ελπιζω τα πλατανια να μεινουν στη θεση τους οπως και στις μακετες και να μην ξηλωθουν...γιατι ειναι και σημα κατατεθεν της πολης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πλατεία δεν χρειαζεται στολιδια, είναι όμορφη από μόνη της...ανησυχώ ιδιαίτερα για κάτι έλατα που είδα στη μακέτα....
    ανησυχώ περισσότερο για τα κιόσκια μπροστά στη θάλασσα...θα πήξουμε στην τέντα!!! Για την πλατεία ας το ξανασκεφτούν, θα μας κάνουν μεγάλη χάρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλσα, δεν είναι έλατα αυτά που νομίζεις αλλά η αροκάρια στο περίπτερο της Σωτηρίας η οποία παραμένει. Όσο για τα κιόσκια της παραλίας ίσως να χρειάζεται μια πιο ελαφριά κατασκευή. Δεν πιστεύω όμως ότι πρέπει να καταργηθούν ούτε ότι πρέπει να κολλήσουν στα κτήρια. Αυτό που θα έπρεπε ίσως να γίνει είναι να μεταφερθούν λίγο προς το δρόμο ώστε να μπορεί κάποιος να περπατήσει στην άκρη της θάλασσας.
    Έχω κατά καιρούς εκφράσει τις απόψεις μου για την μη απομάκρυνσή τους. Τα μαγαζιά της πλατείας είναι μικρά και δεν μπορούν να καλύψουν, σε δύσκολες από πλευράς καιρού μέρες, τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της Πύλου. Επομένως χρειάζεται η παρουσία τους όπως και αντίστοιχα καλαίσθητα στην πλατεία, που όπως φαίνεται από τη μελέτη λείπουν. Για να μην ψάχνουμε να βρούμε γιατί οι επισκέπτες λιγοστεύουν ή μετακινούνται προς τη Γιάλοβα.
    Δυστυχώς η πλατεία μας είναι προσανατολισμένη στο Μαΐστρο με αποτέλεσμα να δυσκολεύει, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες πολλές φορές, η παραμονή σου στην πλατεία και στην παραλία.
    Επειδή έχω προσωπική εμπειρία από επισκέπτες της Πύλου που δυσανασχετούσαν με τη δύσκολη παραμονή τους, σε πλατεία και παραλία, αλλά και με την εικόνα στη via veneto της Ρώμης, όπου ο ακριβότερος ίσως δρόμος της έχει κιόσκια που είναι ανώτερα από τα ίδια τα καταστήματα, θέλω να πιστεύω ότι μια προσεγμένη κατασκευή προσθέτει παρά αφαιρεί.
    Όσον αφορά τη θέα, μπορεί ο επισκέπτης και ο Πύλιος να την απολαύσει αφού προσπεράσει τα κιόσκια αλλά και στο διάκενο στη σκάλα.
    Νομίζω ότι η μελέτη γενικά κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά ίσως χρειάζονται κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν και να βρεθούν οι λύσεις χωρίς σκοπιμότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ είδα τις μακέτες και εντυπωσιάστηκα. Μπράβο στους δημιουργούς, πανεπιστήμιο είναι, δεν είναι ότι κι ότι, αρκεί να πραγματοποιηθούν έτσι, και όχι φτηνιάρικα και τσίπικα, όπως όλα στην Ελλάδα.
    Σε αντίθεση με τους άλλους που είπαν τη γνώμη τους πιστεύω ότι τα κιόσκια είναι ίσως το πιο ωραίο κομμάτι της. Ναι, είναι βαρειά και επίσημα, αλλά πραγματικά νομίζω ότι ταιριαζουν στην Πύλο μας και τα νεοκλασικά της. Δεν είναι καθόλου κιτς. Είναι πργματικά νεοκλασικά, δεν είναι απομιμήσεις, δεν είναι δήθεν, δεν τα ξεχωρίζεις, είναι σα να ήταν πάντα εκεί. Χρειάζεται κάτι σημαντικό η παραλία μας για να συνεχίσει να μαζεύεται και να έρχεται ο κόσμος, Αν δεν γίνουν ΠΟΛΛΑ και ΩΡΑΙΑ πράματα στην πόλη, όλοι θα μένουν στα ξενοδοχεία που θα είναι πολυτελή και περιποιημένα, δεν θα έρχεται κανείς. Πρέπει να γλυτώσουμε από τις τέντες με τις σακούλες και τα τεντόπανα και την κακογουστιά. Και δεν πρέπει να έχει και η πλατεία κιόσκια, γιατί θα πήξει όπως είναι και τώρα πηγμένη, και αυτό φαίνεται πολύ καλά στις μακέτες. Αλλά ούτε και όλα τα μαγαζιά πρέπει ναναι ίδια, με κιόσκια κλπ. Αν φτιάξουν όλοι κιόσκια, είτε ίδια είτε όχι, θα είναι σα να σου δίνουν από ένα ωραίο γλυκό να φας τόσο πολύ που να σκάσεις ή σα να σου δίνουν συνέχεια το ίδιο φαγητό αλλα τη μια με αλάτι, την άλλη με πιπέρι , την άλλη με ζάχαρη κλπ. Καλό είναι αυτό; Aς αφήσουμε τους ανθρώπους του πανεπιστημίου να κάνουν ότι νομίζουν σωστό γιατί αυτοί είναι φανερό ότι ξερουν καλύτερα τι θέλειο το μέλλον και τι συμφέρει την πόλη συνολικά, πέρα απο τα μικροσυμφέροντα του ενός ή του άλλου. Δεν είναι το κιόσκι που κάνει το καλό μαγαζί, είναι το καλό φαγητό και οι καλές τιμές. Και στο κάτω κάτω , όταν ο ένας με το κιόσκι είναι γεμάτος ο κόσμος θα κάτσει στον αλλο... Ενώ αν τα πράματα γίνουν όπως του κα΄τεβει του καθενός ο κόσμος θα μ στα ξενοδοχεία, δεν θα έρχεται καθόλου στη Πύλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή