Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Τεράστια περιθώρια συνεργασίας σε τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο

image

Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες αντιπροσωπεία από την κινεζική επαρχία Σαανσί, στην οποία ανήκει η αδελφοποιημένη με τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, πόλη της Σιάν. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτισμού και Εξωτερικών Ανταλλαγών της περιοχής -αντίστοιχος υπουργός Πολιτισμού-Χου Γιου. Την κινεζική αποστολή υποδέχθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με τον οποίο συζητήθηκαν πιθανά πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, ενώ ανταλλάχθηκαν και αναμνηστικά δώρα. Από την πλευρά του ο κ. Νίκας δώρισε στον Κινέζο αξιωματούχο ένα αντίγραφο της “Διακήρυξης της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας
Ευρωπαϊκής Αυλάς” για την Ελληνική Επανάσταση, κι ακόμη έναν τουριστικό οδηγό της Καλαμάτας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, καθώς επίσης τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Στη συνέχεια ακολούθησε τελετή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων από τον τομέα του πολιτισμού αλλά και εκπροσώπων διαφόρων φορέων. Ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στην ιστορικότητα και των δύο περιοχών, αλλά και στα όσα μπορεί να προσφέρει η Καλαμάτα σε σχέση με άλλες περιοχές.
“ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΦΙΛΙΑ“
Με τη σειρά του ο Χου Γιου ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαανσί και της Σιάν, ως προς την γεωγραφική τους θέση, τις άφθονες πηγές ενέργειας, την επιστήμη, την παιδεία, τη βιομηχανία και τον πολιτισμό - ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μια αναδρομή στην ιστορία χιλιάδων χρόνων της συγκεκριμένης κινεζικής επαρχίας. Κλείνοντας το λόγο του ο κ. Γιου τόνισε: “Εύχομαι οι πολιτιστικές ανταλλαγές και η συνεργασία των δύο πλευρών να στεφθούν με επιτυχία. Εύχομαι σε όλους υγεία και ευζωία, και στη φιλία μας να διαρκέσει για πάντα”.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ακολούθως ο Κινέζος αξιωματούχος δέχθηκε διερευνητικές ερωτήσεις από τους παριστάμενους για πιθανά πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών: Ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Μανιάτης θέλησε να μάθει τα περιθώρια επέκτασης του κινέζικου τουρισμού σε περιφερειακές πόλεις όπως η Καλαμάτα -με δεδομένο ότι, όπως ανέφερε, οι Κινέζοι συνηθίζουν να επισκέπτονται ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Αθήνα, η Ρώμη και το Λονδίνο. Ο Χου Γιου απάντησε ότι η Κίνα ποντάρει πολλά στον τουρισμό και ότι μέσω της επικοινωνίας και της γνωριμίας των δύο πλευρών -αλλά και της συστηματικής συνεργασίας μέσω
προγραμμάτων- μπορούν να γίνουν πολλά. Παράλληλα επεσήμανε ότι με την επιστροφή της αντιπροσωπείας στην πατρίδα τους, θα εξετάσουν τα πεδία και τους τρόπους συνεργασίας. Για τη δυσκολία απόκτησης βίζας που απαιτείται για την επίσκεψη των Κινέζων στην Ελλάδα, και αντίστροφα, θέλησε να μάθει ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Τριγκιλίδας -με τον κ. Γιου να απαντάει ότι αυτό αποτελεί θέμα των δύο κυβερνήσεων, αλλά πιστεύει ότι οι Κινέζοι γνωρίζουν και αγαπούν τη χώρα μας, κι αυτό θα συμβάλει στην εξασφάλιση διευκολύνσεων.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Διονύσης Μαλούχος θέλησε να μάθει για τα περιθώρια συνεργασίας σε μουσικό επίπεδο, μεταξύ Καλαμάτας και Σαανσί. Ο κ. Γιου απάντησε ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αφού στη συγκεκριμένη κινεζική επαρχία υπάρχουν 6.000 μαθητές ωδείων και 2.000 καθηγητές, ενώ στο σύγχρονο καλλιτεχνικό κέντρο της περιοχής φιλοξενούνται κάθε χρόνο περισσότερες από 50 διεθνείς συναυλίες και κονσέρτα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Αλέκος Κολλιόπουλος αναφέρθηκε στα θεατρικά δρώμενα τις Καλαμάτας, ενώ από την κινεζική πλευρά έγινε γνωστό ότι περίπου 4.000 άτομα ασχολούνται στη συγκεκριμένη περιοχή με το θέατρο και ανεβαίνουν περίπου 1.000 παραστάσεις ετησίως.
Ενδιαφέρον για συνεργασία υπήρξε και στον τομέα της εκπαίδευσης. Μαθητές δημοτικού που βρέθηκαν στο χώρο ζήτησαν συνεργασία με σχολεία της περιοχής, αναφέροντας ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με Κινέζους μαθητές. Για τα προγράμματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, υγείας και επαγγελματικού προσανατολισμού που “τρέχουν” στα ελληνικά σχολεία μίλησαν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Χου Γιου τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία, είτε σε επίπεδο κυβερνήσεων είτε άμεσα μεταξύ των σχολείων - αφού στην Σαανσί λειτουργούν 125 σχολεία με 1.000.000 μαθητές.
Εξάλλου, μετά το τέλος της επίσκεψης και αφού η κινεζική αντιπροσωπεία μοίρασε αναμνηστικά δώρα στους  παρευρισκόμενους, αναχώρησε με ελικόπτερο για την Αρχαία Ολυμπία κάνοντας και μια περιήγηση πάνω από την Μεσσηνία.
Ο ΠΑΝ. ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Μετά το τέλος της επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των δύο πλευρών – λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί στόχο η καλλιέργεια της σχέσης αυτής, αλλά και το ανάλογο άνοιγμα σε περιοχές της Ρωσίας, όπως το Αζόφ στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΑΑΝΣΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Οι αριθμοί που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να... ζαλίζουν, αλλά για να καταδειχθεί η διαφορά των μεγεθών των δύο περιοχών ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι η επαρχία Σαανσί έχει έκταση 205.600 τ.χλμ. και πληθυσμό 37 εκατομμύρια κατοίκους - εκ των οποίων 8 εκατ. διαμένουν στη Σιάν. Το οδικό της δίκτυο αποτελείται από 2.770 χλμ. αυτοκινητόδρομου, ενώ το αεροδρόμιο της Σιάν το 2009 δέχθηκε πάνω από 15 εκατ. επιβάτες. Παράλληλα, υπάρχουν 1,1 εκατ. επιστημονικοί ερευνητές και τεχνικοί σε πάνω από 2.000 επιστημονικά ιδρύματα... αλλά και 1 εκατ. σπουδαστές σε 127 πανεπιστήμια και κολέγια. Αναφορικά με τον τουρισμό. το 2009 περίπου 110 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τα θαυμαστά και φημισμένα μνημεία της Σαανσί -μεταξύ αυτών και τον περίφημο Πήλινο Στρατό, που βρίσκεται στη σχετική λίστα της UNESCO- ενώ 1,45 εκατ. επισκέπτες προήλθαν από το εξωτερικό. Με λίγα λόγια, η Καλαμάτα μπορεί να θεωρηθεί μια... μικρή γειτονιά της Σιάν - και αντίστοιχα η Μεσσηνία της Σαανσί. Προφανώς η μεσσηνιακή πρωτεύουσα μπορεί να πάρει πολύ περισσότερα από ό,τι να δώσει στην “αδελφή” περιοχή, και με τις σωστές και μελετημένες
ενέργειες τα οφέλη μπορούν να είναι πολλαπλά.

“ΕΛΕΘΕΡΙΑ” 23/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου