Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Μεθώνη: Σύντομα υπόγειο δίκτυο της ΔΕΗ

methoni%20viologikos

Στο τέλος των εργασιών μετατροπής του δικτύου της ΔΕΗ σε υπόγειο βρίσκεται το συνεργείο της Επιχείρησης στη Μεθώνη, προκειμένου να ακολουθήσουν τα έργα ανάπλασης της περιοχής, όπως είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι εκσκαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη της εβδομάδας και ο ανάδοχος της ανάπλασης έχει ήδη ξεκινήσει την εξυγίανση των επιφανειών για να ρίξει την υπόβαση και στη συνέχεια το τσιμέντο, πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί το πλακόστρωτο. Ο ανάδοχος της ανάπλασης θα ξεκινήσει, κατά πάσα πιθανότητα, τη Δευτέρα να ρίχνει το τσιμέντο για το πλακόστρωτο.

Το έργο θα κατασκευαστεί σταδιακά, σύμφωνα με τον κ. Μιχελή, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων και ο χρόνος περάτωσης αναμένεται περί τα τέλη Μαΐου. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τις συνεχείς βροχοπτώσεις και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα, καθώς διακόπηκαν οι εργασίες. Παρ’ όλα αυτά, το συνεργείο της ΔΕΗ δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι ελάχιστες, καθώς, σύμφωνα με το δήμαρχο Μεθώνης, ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την αξία του έργου και το όφελος που θα προκύψει.
Ταυτόχρονα, στη Μεθώνη καταβάλλονται προσπάθειες να ολοκληρωθούν όλες οι συνδέσεις της αποχέτευσης, αντικαθίστανται κάποια τμήματα του συστήματος ύδρευσης, ενώ θα τοποθετηθούν και πυροσβεστικοί κρουνοί σε 3-4 σημεία. Τέλος, ο ΟΤΕ κατασκεύασε την απαιτούμενη υποδομή ώστε να τοποθετηθούν, αν και όταν σταθεί εφικτό, οπτικές ίνες για ευρυζωνικό δίκτυο.    
Στη Φοινικούντα οι εργασίες βρίσκονται στο 60% περίπου, μετά την υπογείωση και εκεί του δικτύου της ΔΕΗ, και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Θα ακολουθήσουν οι συνδέσεις με το νέο δίκτυο και η αποξήλωση του εναέριου συστήματος.  

Ελλείψεις στην αποχέτευση λυμάτων
Όσον αφορά στα του βιολογικού καθαρισμού, συνεχίζεται η διαδικασία των συνδέσεων σπιτιών και καταστημάτων με το δίκτυο αποχέτευσης. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Τρίπολη με τη ΔΕΚΕ και τους εργολάβους του έργου, προκειμένου να ξεπεραστούν κάποιες ελλείψεις που υπάρχουν στις εργολαβίες, κι έχουν  - κυρίως – ηλεκτρομηχανολογικό αντικείμενο. Μεταξύ αυτών και η έλλειψη στο δίκτυο τηλεπικοινωνίας βιολογικού και αντλιοστασίων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του δικτύου των οπτικών ινών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η τηλελειτουργία του, αν και το συγκεκριμένο περιλαμβανόταν στην σύμβαση ανάθεσης του έργου.

Πιθανά προβλήματα στον αγωγό λυμάτων
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να χαρακτηρίσει ως κατεπείγουσα ανάγκη την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στον παραλιακό δρόμο η διάβρωση των ακτών. Εκείνο που προέχει, τόνισε ο κ. Μιχελής, είναι να προστατευτεί ο αγωγός μεταφοράς λυμάτων από τη Φοινικούντα στη Μεθώνη, που διέρχεται το συγκεκριμένο σημείο. Τυχόν φθορά του θα σημάνει την απόθεση τεράστιου μικροβιακού φορτίου (από τα λύματα) στη θάλασσα. Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Μεθώνης συναντήθηκε προχθές με στελέχη της ΤΥΔΚ και αναμένεται αυτή την εβδομάδα η ολοκλήρωση μελέτης από πλευράς Δήμου, που, με κόστος το οποίο θα προκύψει, θα αντιμετωπίσει προσωρινά το πρόβλημα. Ο κ. Μιχελής εξέφρασε την ελπίδα για σύντομη έναρξη των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την προστασία του αγωγού λυμάτων, αλλά και του παραλιακού πεζόδρομου της περιοχής.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  “ΘΑΡΡΟΣ” 18/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου