Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

“Γάμος του Κουτρούλη” και φέτος στη Μεθώνη

image

Η Αποκριά στη Μεθώνη είναι και φέτος συνυφασμένη με το “γάμο του Κουτρούλη“. Ο τελευταίος Ελληνας ιππότης, ο Ιωάννης Κουτρούλης καλεί κάθε χρόνο τέτοια μέρα ντόπιους και μη στο γάμο του. Εναν γάμο που κρατάει 6 αιώνες και που κάθε χρόνο γίνεται κυριολεκτικά... του Κουτρούλη ο γάμος.
Και φέτος θα αναβιώσει αυτό το έθιμο και μάλιστα θα παρευρεθεί και θα συμμετέχει 25μελής αντιπροσωπία Κυπρίων από την Ορούντα με την οποία έχει αδελφοποιηθεί ο Δήμος Μεθώνης. Το τριήμερο περιλαμβάνει:
Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στις 9 μ.μ. στο οικογενειακό κέντρο “Μπούρτζι“ ξεκινά... προγαμιαίο γλέντι του ζευγαριού και
των συμπέθερων με πολύ χορό και πειράγματα ενόψει του γάμου! Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία θα γίνει παρουσίαση και ράντιασμα των προικιών, στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού και γλέντι. Θα προσφέρεται γουρουνόπουλο ψητό και κρασί.
Την Καθαροδευτέρα στις 12 το μεσημέρι οι νεόνυμφοι, τα συμπεθέρια, οι προσκεκλημένοι και κάθε λογής... παρατρεχάμενοι μαζί με τα άρματα θα ξεκινήσουν από την είσοδο της κωμόπολης και διασχίζοντας το δρόμο της αγοράς θα καταλήξουν στην παραλία.
Στη 1 θα ξεκινήσει η αναβίωση του εθίμου με διάφορα επεισόδια από τη ζωή του ζευγαριού μέχρι να φτάσει στον πολυπόθητο γάμο. Θα ακολουθήσει γλέντι ενώ για τον κόσμο θα προσφέρονται φασολάδα, σαρακοστιανοί μεζέδες και άφθονο κρασί.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου