«Η υγειονομική οργάνωση στον αρχαίο κόσμο: Τι περιγράφεται και τι έδειξαν οι ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης» είχε τίτλο η ομιλία που παρουσίασε την Παρασκευή το βράδυ ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας και διευθυντής του αναστηλωτικού προγράμματος της περιοχής, Πέτρος Θέμελης, στο πλαίσιο της 2ης Ημερίδας Υγείας.
Με κεντρικό σημείο το Ασκληπιείο της Αρχαίας Μεσσήνης ο κ. Θέμελης μίλησε για τον Ασκληπιό της Μεσσηνίας, που είχε αρκετές διαφορές από τον Ασκληπιό άλλων περιοχών. Δηλαδή, ενώ σε προγενέστερα χρόνια λατρευόταν ως θεός με ιατρική υπόσταση (έχουν βρεθεί και σχετικά αφιερώματα πιστών στην Αρχαία Μεσσήνη), στην ελληνιστική εποχή άλλαξε χαρακτήρα αποκτώντας στοιχεία πολιτικής προσωπικότητας.
«Ο Ασκληπιός της Αρχαίας Μεσσήνης είναι μια ιδιόμορφη θεότητα. Κατ’ αρχήν είναι ενταγμένος στις βασιλικές γενεαλογίες της Μεσσηνίας. Ανήκε στην οικογένεια των Λευκιππιδών, ως γιος της βασίλισσας Αρσινόης. Βλέπετε εδώ λοιπόν μια διαφοροποίηση από τον Ασκληπιό που ξέρουμε στην Επίδαυρο ή την Κω. Σε εκείνες τις περιοχές ο Ασκληπιός ως θεότητα είχε κατεξοχήν ιατρική υπόσταση. Στη Μεσσήνη ήταν πολιτική προσωπικότητα κατά κύριο λόγο. Έτσι λατρευόταν εδώ. Γιατί οι αρχαίοι θεοί δεν ήταν εξομοιωμένοι παντού. Κατά τόπους υπήρχαν ιδιαίτερες υποστάσεις, ιδιομορφίες και χαρακτήρες.
Ο Ασκληπιός της Μεσσηνίας λοιπόν έχει τέτοιες τοπικές ιδιομορφίες. Η λατρεία του στη Μεσσήνη έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής του πλευράς. Ωστόσο, σε μία πρώτη φάση, στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Μεσσήνης λατρευόταν ως ένας θεός με ιατρική υπόσταση. Ξαφνικά όμως στα ελληνιστικά χρόνια η ιατρική αυτή υπόσταση υποχώρησε έναντι της πολιτικής».
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Θέμελης βρήκε την ευκαιρία για μια σύντομη «ξενάγηση» και στα υπόλοιπα σημαντικά οικοδομήματα της Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και σε άλλα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου.
“ΘΑΡΡΟΣ” 28/02/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου