Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Costa Navarino: Θα λειτουργήσει το Ν.Ε.Ο.

costa%20navarino

Η δημιουργία ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου με την επωνυμία Navarino Environmental Observatory (Ν.Ε.Ο.), στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία, ανακοινώθηκε την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου.

Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων: ο Ιωάννης Μανιάτης-υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Δ., ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, βουλευτές, πρέσβεις μεσογειακών χωρών, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η ίδρυση του Ν.Ε.Ο. αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή, μέσω της συνεργασίας μιας ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας με ακαδημαϊκούς φορείς διεθνούς εμβέλειας. Το Ν.Ε.Ο. είναι προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Bert Bolin για την κλιματική αλλαγή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και της εταιρείας TEMES Α.Ε.
Η προετοιμασία και οι επαφές για τη δημιουργία του Ν.Ε.Ο. ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2008 και κατέληξαν με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία του στις 3 Δεκεμβρίου του 2009 στη Στοκχόλμη.
Στην εκδήλωση παρέστη κλιμάκιο 15 καθηγητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή Kαre Bremer, πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και αντικαγκελάριο, καθώς και κοσμήτορες των σχολών που θα συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο, οι οποίοι παρουσίασαν τους στόχους και το αναλυτικό πρόγραμμα του Ν.Ε.Ο.
Παράλληλα με τη λειτουργία του Ν.Ε.Ο., εντός των εγκαταστάσεων της Costa Navarino, η ΤEMES θα δημιουργήσει ένα διαδραστικό περιβαλλοντικό εκθεσιακό χώρο, το Navarino Natura Hall, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
«Μας τιμά ιδιαίτερα που είμαστε μέρος ενός νέου – για τα σουηδικά δεδομένα - είδους συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θεωρούμε ότι η ΤΕΜΕS A.E. διαθέτει αξιοπιστία σε κλιματικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, πεδία στα οποία το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης θα διεξάγει ηγετικό ερευνητικό έργο. Επίσης, προσβλέπουμε σε μια πιο στενή συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, κάτι που αναμένεται να αναπτύξει δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία με διασυνοριακά ερευνητικά έργα», δήλωσε ο κ. Kαre Bremer.
Ο καθηγητής -ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία την οποία συνυπέγραψαν ο αρμόδιος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός καθώς και η εταιρεία TEMES, μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, διότι, εκτός της υψηλής στάθμης συνεργασίας που εξασφαλίζεται από τη συμμετοχή τόσων διακεκριμένων επιστημόνων, είναι και η πρώτη φορά που Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών υπογράφει μια τόσο σημαντική συμφωνία με συγχρηματοδότηση  από τον ιδιωτικό τομέα».
Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της TEMES Α.Ε., συμπλήρωσε: «Είναι τιμή μας που θα φιλοξενήσουμε τo N.E.O. στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία και τιμή μας που δύο τόσο σημαντικά διεθνώς Ακαδημαϊκά Ιδρύματα επέλεξαν την εταιρεία μας για να συνεργαστούν.
Η πολιτική που ακολουθούμε στην Costa Navarino είναι μονόδρομος για όλους μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε, ειδικά στον τουρισμό, για καλές και κακές πρακτικές. Μία είναι η πρακτική, αυτή της υπεύθυνης ανάπτυξης, που ταυτόχρονα είναι και η μόνη σωστή εμπορική πολιτική. Επενδύοντας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και στην εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών, προστατεύουμε την περιουσία μας».

Ακαδημία Αθηνών
Ο Τομέας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών διεξάγει πρωτοποριακές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες, σχετικά με το όζον, τις επιδράσεις της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα και την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θεσπίστηκε από την Ακαδημία Αθηνών, η επωνυμία της οποίας απηχεί την Ακαδημία του Πλάτωνος από τον 3ο αιώνα π.Χ. και, ως εκ τούτου, φέρει την κληρονομιά της πρώτης Ακαδημίας στη γη. Ερευνητές του Κέντρου έχουν συμμετάσχει σε όλες τις αξιολογήσεις του όζοντος WMO / UNEP και σε σημαντικό αριθμό διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων και εκστρατειών.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.bioacademy.gr / www.zerefos.gr 

Bert Bolin Centre for Climate Research του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης
Το Bert Bolin Centre for Climate Research του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης είναι ένα πρωτοποριακό Ινστιτούτο στο πεδίο του κλίματος και της περιβαλλοντικής έρευνας. Ο αείμνηστος Bert Bolin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, υπήρξε εμπνευστής και πρωτεργάτης στη δημιουργία της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (I.P.C.C.), η οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2007, μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Al Gore. Το ερευνητικό έργο του καθηγητή Bert Bolin συνεχίζεται σήμερα από το Bert Bolin Centre for Climate Research του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που διεξάγει εκτενή έρευνα πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το Κέντρο αναπτύσσει ένα εκτεταμένο ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη φυσική εξέλιξη του κλίματος και τη μεταβλητότητά του, τις αλλαγές που επιβάλλονται από τον άνθρωπο μέσω της εκπομπής αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και τις αλλαγές στη χρήση της γης, στη βλάστηση και στην υδρολογία.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.su.se / www.bbcc.su.se

TEMES Α.Ε.
Η ΤΕΜΕS Α.Ε. είναι ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, του πρώτου ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, που συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστικής περιοχής υψηλής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.costanavarino.com

“ΘΑΡΡΟΣ” 17/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου