Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

NAVARINO ENVIRONMENTAL OBSERVATORY Διεθνές ερευνητικό παρατηρητήριο στην Πυλία για τις κλιματικές αλλαγές ΤΡΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ “Ε”

image

Από αριστερά οι καθηγητές Ingmar öm, Johan Kleman και Alasdair Skelton.

Στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να λειτουργήσει το πρότυπο περιβαλλοντικό παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή (Navarino Environmental Observatory- NEO) στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino στου Ρωμανού. Αποτελεί μία προσπάθεια του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, του Bert Bolin Center του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε., για τη δημιουργία παρατηρητηρίου κλιματικών και περιβαλλοντικών μεταβολών στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Ηεπίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του πρότυπου παρατηρητηρίου θα γίνει την Πέμπτη στην ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών και αναμένεται να δώσει το “παρών” κλιμακιο 15 καθηγητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης με επικεφαλής τον πρόεδρο και αντικαγκελάριο, καθηγητή Kare Bremer.
Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Καλαμάτα τρεις από τους καθηγητές του σουηδικού πανεπιστημίου με αφορμή την συμμετοχή τους στο Διεθνές Συμπόσιο του ΤΕΙ Καλαμάτας για την προστασία του περιβάλλοντος και με αυτή την ευκαιρία μιλήσαμε μαζί τους για το παρατηρητήριο, τους λόγους για τους οποίους επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή αλλά και τις προσδοκίες από αυτό το ερευνητικό εγχείρημα.
Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Bert Bolin του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης καθηγητής Johan Kleman και οι καθηγητές Ingmar öm και Alasdair Skelton βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Καλαμάτα και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ομορφιά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
“Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σταθερή βάση για κλιματολογικές έρευνες και συνεχείς μετεωρολογικές μετρήσεις” τόνισε ο Johan Kleman και απαντώντας σε ερώτησή μας γιατί διάλεξαν την συγκεκριμένη περιοχή για να εγκαταστήσουν το παρατηρητήριο, μας είπε: “Η περιοχή έχει αυθεντικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται κοντά σε βουνό και θάλασσα, είναι επάνω στην ένωση των τεκτονικών πλακών Ευρώπης και Αφρικής και έχει σεισμική δραστηριότητα, στοιχεία που βοηθούν πολύ στις έρευνές μας” τόνισε ο Σουηδός καθηγητής.
Από την συζήτησή μας με τους καθηγητές διαπιστώσαμε ότι σκοπός τους είναι η μελέτη της κλιματικής αλλαγής και η σχέση της με το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες
στον χώρο της Μεσογείου. Στις έρευνες αυτές θα υπάρχουν γεωμορφολογικές και υδρολογικές μελέτες ενώ πρόκειται να αξιοποιηθούν και ιστορικά στοιχεία για το κλίμα και το περιβάλλον
στην περιοχή της Μεσσηνίας. Για το σκοπό αυτό υπάρχει στενή συνεργασία με το πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών γεγονός που όπως μας είπαν οι καθηγητές είναι ιδιαιτέρως βοηθητικό. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι έρευνες έχουν ήδη αρχίσει κυρίως σχετικά με το ανάγλυφο και στοιχεία που αφορούν το τοπίο.
Το ΝΕΟ θα απασχολεί περίπου 12 καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι θα περνούν αρκετό καιρό στην περιοχή της Πυλίας. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά όπως μάθαμε σε βάθος χρόνου, αλλά σίγουρα στα πρώτα 2-3 θα ξεκινήσουν να υπάρχουν οι πρώτες επιστημονικές ανακοινώσεις και διαπιστώσεις. Η εγκατάσταση και η λειτουργία του παρατηρητηρίου γίνεται κατά
κύριο λόγο με χρηματοδότηση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Πλεμμένο ”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 07/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου