Τη στήριξή του στη νέα αρχιτεκτονική για τη διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, όπως αυτή προτείνεται στο σχέδιο «Καλλικράτης», εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων στην προχθεσινοβραδινή, δημόσια – ανοιχτή και πολύωρη συνεδρίασή του.
Μάλιστα, στο τέλος της συνεδρίασης εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο κάνουν γνωστή την επίσημη θέση του Σώματος επί του σχεδίου και τοποθετούνται ευθέως για τη χωροταξία και τις ενώσεις των (νέων) Δήμων που θα προκύψουν, τονίζοντας πως ο Δήμος Γαργαλιάνων πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μείνει ως έχει, «Καλλικράτειος» Δήμος.
Για το ενδεχόμενο ενώσεως με όμορους Δήμους, συμφωνούν με την πρόταση της μειοψηφίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για 9 Δήμους, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση τη διατήρηση της έδρας και του ονόματος του Δήμου και δηλώνουν τη ριζική αντίθεσή τους στη διαίρεση του νομού σε 4 Δήμους στα όρια των πρώην επαρχιών, όπως διαρρέεται και συζητείται τελευταία.
Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς ξεκίνησε την εισήγησή του αναφέροντας στοιχεία της πρότασης του υπουργείου για διαβούλευση, λέγοντας πως σε αυτή περιλαμβάνονται αποφάσεις συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, η μελέτη του ΙΤΑ και εισηγήσεις επιστημονικών επιτροπών και ενημέρωσε διεξοδικά το Σώμα για τον τρόπο διοίκησης των Δήμων.
Ο κ. Καλοφωλιάς σημείωσε ότι «ο “Καλλικράτης” είναι στη σωστή κατεύθυνση», τονίζοντας ότι «η νέα αρχιτεκτονική είναι απαραίτητη για να έχουμε ένα Κράτος και μια Αυτοδιοίκηση λειτουργική και αποδοτική» και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί απόλυτα η χρηματοδότηση του σχεδίου. Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων τάχθηκε υπέρ της μίας, ενιαίας Περιφέρειας στην Πελοπόννησο λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει η διχοτόμησή της.
Για το Δήμο Γαργαλιάνων είπε ότι πληθυσμιακά η πόλη των Γαργαλιάνων και ο Δήμος είναι τρίτος – τέταρτος στο νομό, γεγονός εκ του οποίου μπορούν να διεκδικήσουν να μείνουν ακόμη και μόνοι τους, προσθέτοντας ότι ο Δήμος έχει οργανωμένες και λειτουργικές υπηρεσίες, έχει διαχειριστική επάρκεια, απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ (που διαθέτουν μόνο το 20% των Δήμων της Ελλάδας και ελάχιστοι στο νομό), έχει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης η οποία με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο και έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις του «Καλλικράτη».
«Είναι αυτονόητο ότι αυτοδίκαια μπορεί να είναι και μόνος του “Καλλικράτειος” Δήμος», τόνισε ο κ. Καλοφωλιάς, προσθέτοντας ωστόσο πως «θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε μαζί και με άλλους Δήμους», ξεκαθαρίζοντας ότι ο Δήμος Γαργαλιάνων είναι ισχυρός και αυτοδίκαια πρέπει να είναι κέντρο (νέου) Δήμου, αν προκύψει τέτοιος στην περιοχή, συμφωνώντας με τις προτάσεις του ΙΤΑ, κυρίως με αυτή για 9 Δήμους και διαφωνώντας ριζικά με 4 Δήμους ανά πρώην επαρχία.
Τοποθετήσεις
Στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, τάχθηκαν υπέρ του «Καλλικράτη», με τη μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων και πόρων, σημείωσαν ότι ο Δήμος Γαργαλιάνων μπορεί να μείνει ως έχει, αλλά σε ενδεχόμενο ενώσεως με όμορους Δήμους όλοι τους τόνισαν ότι η έδρα πρέπει να είναι στους Γαργαλιάνους.
Υπέρ των 9 (ακόμη και 10) Δήμων τάχθηκε ευθύς εξαρχής ο Διονύσιος Τσορώνης, ο οποίος ζήτησε τη σθεναρή διεκδίκηση για την υλοποίηση της πρότασης της μειοψηφίας του ΙΤΑ, σύμφωνος και με τις δύο προτάσεις του ΙΤΑ δήλωσε ο Γιάννης Καλκαβούρας, ο οποίος σημείωσε ότι η Πολιτεία οφείλει να χρηματοδοτήσει γενναία το σχέδιο για να αποδώσει, προσθέτοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση του (και της αντιπολίτευσης) για την έδρα του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο πλαίσιο διαβούλευσης, υιοθέτησε τη θέση του δημάρχου, σημειώνοντας ότι «νοιώθουμε ισχυροί, δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, πρέπει δυναμικά να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει», ο Θανάσης Καλκαβούρας επεσήμανε ότι η συζήτηση γίνεται λίγο αργά και πως η πρόταση του «Καλλικράτη» είναι προσχεδιασμένη, αφού ήδη προβλέπει 370 Δήμους στη χώρα και είπε «όχι στους μικρούς Δήμους με μεγάλη έκταση…», ο Γιάννης Κατσούλας εστίασε στη χρηματοδότηση και το χωροταξικό, ο Χρήστος Κομιτόπουλος είπε πως ο Δήμος μπορεί να μείνει αυτοδύναμος, ο Θεόδωρος Δεληγιάννης ζήτησε ο Δήμος να μείνει μόνος του, ως έχει, για μη χαθεί το συναίσθημα και η ψυχολογία των κατοίκων, ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Σοκορέλης σημείωσε πως συμφωνεί με τους 9 Δήμους και σε ενδεχόμενο ενώσεως με όμορο Δήμο, αυτό θα μπορούσε να γίνει με το Δήμο Νέστορος, ο Κώστας Γεωργιόπουλος ζήτησε να διατηρήσουν όνομα και έδρα, ο Γιάννης Αδρακτάς είπε πως πρέπει να γίνει απολογισμός για τα θετικά και αρνητικά του «Καποδίστρια» και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, η Παναγιώτα Λάπα σημείωσε ότι όσο μεγαλύτερος Δήμος είναι πιο απρόσωπος, ο Θεόδωρος Τσώλης από το Τ.Δ. Πύργου έκανε λόγο για αφανισμό της Περιφέρειας και εξέφρασε την αγωνία του για τα Τοπικά Διαμερίσματα.
Ακολούθως τοποθετήθηκαν, ο προϊστάμενος των δημοτικών υπαλλήλων, εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων, συλλόγων και φορέων, καθώς και πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον «Καλλικράτη».
Το ψήφισμα
Μετά από διαλογική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:
«Είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση για να πάμε σε ένα αποτελεσματικό κράτος και μια αποτελεσματική τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Θεωρούμε σημαντική την πρόταση για τον “Καλλικράτη” και τις αντικειμενικές προϋποθέσεις που το πλαίσιο διαβούλευσης βάζει.
Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα αρχιτεκτονική του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, την οικονομική αυτοδυναμία Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος Γαργαλιάνων στη νέα Αρχιτεκτονική είναι αυτονόητο ότι αυτοδίκαια πρέπει να είναι αυτόνομος “Καλλικράτειος” Δήμος για τους εξής λόγους:
Α. Έχει το κρίσιμο πληθυσμιακό μέγεθος των 10 χιλ. κατοίκων με άμεση προοπτική, λόγω της ανάπτυξης της ΠΟΤΑ εντός των ορίων του, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ξεπεράσει τις 12-13 χιλιάδες.
Β. Έχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες, διοικητική, οικονομική, τεχνική, ταμειακή, αγροτικής ανάπτυξης, ΚΕΠ, άριστα οργανωμένες και λειτουργικές.
Επίσης, εφαρμόζει το διπλογραφικό σύστημα. Όπως και υπηρεσίες και προγράμματα κοινωνικής υπηρεσίας.
Γ. Έχει διαχειριστική επάρκεια, απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση υλοποίηση έργων του Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) που έχουν μόνο το 20% των Δήμων της Ελλάδας και ελάχιστοι στο νομό.
Δ. Έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες του «Καλλικράτη» για προγραμματισμό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, συμφωνούμε με την πρόταση του ΙΤΑ για τη δημιουργία 9 Δήμων στη Μεσσηνία, πάντα με την προϋπόθεση της διατήρησης της έδρας και του ονόματος του Δήμου μας.
Τέλος, είμαστε ριζικά αντίθετοι στη διαίρεση του νομού μας σε 4 Δήμους».
“ΘΑΡΡΟΣ” 07/02/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου