Η σκληρή τακτική της Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας σε γερμανικά έντυπα, διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα παγκοσμίως απέναντι στο λαό μας και δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών. Γερμανοί που ζουν στη Μεσσηνία, τοποθετούνται για το θέμα. Μιλούν για την Ελλάδα και τους Έλληνες που αγαπούν, αλλά και για τα προβλήματα που απαιτούν λογικές και νηφάλιες αποφάσεις.
Μόνικα Υφαντή: «Για ορισμένα από αυτά που άκουσα, ντρέπομαι»
«Είμαι μια Γερμανίδα που ζει στην Ελλάδα και μπορώ να δω και τις δύο πλευρές. Πρέπει να θεωρήσουμε δύο επίπεδα. Από τη μία, είναι το οικονομικό. Έχουν γίνει μεγάλα λάθη στην Ελλάδα. Όμως, με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία, οι Γερμανοί το έχουν παρακάνει. Αυτή είναι η άλλη πλευρά. Για ορισμένα από τα λόγια που άκουσα, ντρέπομαι, όπως και για κάποια πράγματα που διάβασα στις γερμανικές εφημερίδες και είδα στην τηλεόραση.
Είμαι ιστορικός. Το διδακτορικό μου αφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας μετά τον Πόλεμο. Ξέρω ελληνική ιστορία και ξέρω τι είχε γίνει στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί δεν έχουν δικαίωμα να λένε κάποια από τα πράγματα που είπαν για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν άγνοια της κατάστασης. Δεν είναι σωστό να γενικεύεις και να βρίζεις έναν ολόκληρο λαό.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι στα οικονομικά της Ελλάδας έχουν γίνει μεγάλα λάθη. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατό να έχει η Γερμανία λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους από την Ελλάδα; Ή, πώς μπορεί ο Έλληνας να θέλει να πάρει σύνταξη στα 45 του χρόνια, όταν στη Γερμανία έχει γίνει από 65 στα 67; Ακούγεται: Γιατί να δώσουμε τώρα εμείς χρήματα για την Ελλάδα; Αυτό το καταλαβαίνω.
Καλό θα ήταν, όμως, και οι δυο πλευρές να μη ρίξουν άλλο λάδι στη φωτιά. Να κοιτάξει η Ελλάδα να διορθώσει τα λάθη που έχουν γίνει, χωρίς αυτό να δικαιολογεί όσα ακούστηκαν από τους Γερμανούς για την Ελλάδα. Δε σκέφτονται, πάντως, όλοι οι Γερμανοί έτσι».
Βέρνερ Σέπαχ: «Άλλο ο λαός, άλλο οι πολιτικοί»
«Είναι δύσκολη η ερώτηση που μου θέτετε. Περνώ πέντε μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και μπορώ να σου μιλήσω για τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που ξέρω. Αυτοί από τους οποίους ακούγονται τα άσχημα πράγματα για την Ελλάδα, δεν ξέρω από ποιο κίνητρο εκκινούνται.
Αγαπάμε την Ελλάδα, αγαπάμε τους Έλληνες. Η πολιτική και οι πολιτικοί είναι μια άλλη υπόθεση και αρκετοί από τους Γερμανούς δεν είναι ενημερωμένοι επαρκώς για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ώστε να δικαιολογείται να εκφέρουν γνώμη. Όταν κάποιος έχει ανάγκη, το θεωρεί φυσικό να τον βοηθά ο διπλανός του, ο γείτονάς του. Οι Γερμανοί που εκφράζονται αρνητικά, πιστεύω ότι δε γνωρίζουν την Ελλάδα, παρά μόνο μέσα από τις εφημερίδες και την τηλεόραση. Εμείς τη ζούμε την Ελλάδα. Εκτιμούμε ο ένας λαός τον άλλον.
Τελικά, όμως, βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί και σύντομα θα ξεχαστούν οι άσχημες κουβέντες. Άλλωστε, το περιοδικό που δημοσίευσε προσβλητικά σχόλια, το Focus, είναι ένα σατιρικό περιοδικό, δε θεωρείται καν σοβαρό στη Γερμανία».
Όλγα Μπόρμποβα: «Τα χρέη πρέπει να εξοφλούνται»
«Είμαι ρωσικής καταγωγής, αλλά μεγάλωσα στη Γερμανία. Στη Μεσσηνία βρίσκομαι εδώ και είκοσι χρόνια. Για μένα η Ελλάδα είναι παράδεισος. Με τους Έλληνες δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Και στη Γερμανία το ίδιο. Οι γνωστοί και φίλοι μου αγαπάνε την Ελλάδα. Έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο εδώ. Αν δεν αγαπούσαν τη χώρα, θα παρέμεναν στη Γερμανία. Προβλήματα υπάρχουν παντού, σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Από την άλλη, σαφώς η Ελλάδα έχει δυσκολίες και πρέπει να τις αντιμετωπίσει. Ο καθένας που έχει χρέη, δεν πρέπει να τα εξοφλήσει;».
Μάρεν Κεμπφ: «Λάθος η γενίκευση»
«Δύο είναι οι οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορούμε και πρέπει να δούμε το θέμα. Από τη μία, η Ελλάδα δεν έχει χρήματα. Πρέπει να αντιμετωπίσει το χρέος της. Να λύσει τα προβλήματά της, να επωμιστεί τις ευθύνες της. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, δεδομένων των συνθηκών. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι κοινό μυστικό. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν οι Έλληνες. Είστε καλοί άνθρωποι, οι προσωπικές μας σχέσεις με το λαό σας αυτό αποδεικνύουν. Στην Ελλάδα, συναναστρεφόμαστε Έλληνες. Επίσης, στη Γερμανία οι περισσότεροι γείτονές μας είναι Έλληνες. Κανένας Γερμανός δεν έχει δικαίωμα να χαρακτηρίζει έναν ολόκληρο λαό. Νομίζω, όμως, ότι θα βρείτε την άκρη στα οικονομικά προβλήματα».
Γκερντ Μπέζελ: «Ανήκουμε στον ίδιο σχηματισμό»
«Το γεγονός ότι γίνεται μια λανθασμένη προπαγάνδα από τα ΜΜΕ της Γερμανίας, δε νομίζω ότι αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη. Το θέμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το παρουσιάζουν τόσο τα γερμανικά όσο και τα ελληνικά ΜΜΕ.
Από τη μια, είναι η παγκόσμια εικόνα της χώρας σας. Αυτή δεν είναι καθόλου καλή. Από την άλλη, υπάρχει η προσωπική οπτική του καθενός, που προκύπτει από τις σχέσεις μας με Έλληνες. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι Έλληνες ως άνθρωποι είναι εξαιρετικοί.
Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν αρχικά αρνητική ως προς το ενδεχόμενο να βοηθήσει η Γερμανία και η Ευρώπη γενικά την Ελλάδα. Όμως, και αυτή αναθεώρησε. Ανήκουμε στον ίδιο σχηματισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαίο να υπάρχει στήριξη από τη μια χώρα στην άλλη».
Της Γεωργίας Οικονομοπούλου “ΘΑΡΡΟΣ” 28/03/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου