Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Πρόταση Νομαρχίας Περιοχές Natura

xartis%20natura

Μέχρι το στάδιο της σύνταξης του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έχει φτάσει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας η πρόταση για χαρακτηρισμό των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών Natura «GR 2550003 - Σαπιέντζα και Σχίζα, Ακρωτήρι Ακρίτας» και «GR 2550007 - Θαλάσσια περιοχή Στενού Μεθώνης» Νομού Μεσσηνίας ως «Περιοχή Οικοανάπτυξης» και για ίδρυση Φορέα Διαχείρισής τους.

Σκοπός είναι η επαρκής προστασία τόσο από φυσικές αιτίες υποβάθμισης όσο και από ανθρώπινες ενέργειες, επεμβάσεις και δραστηριότητες, όπως και η διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου, των χερσαίων ηπειρωτικών, νησιωτικών και θαλάσσιων τμημάτων των περιοχών Ακρίτα, Νήσοι Σαπιέντζα, Σχίζα, Αγία Μαριανή, Βενέτικο, στενού Μεθώνης, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, φυτογεωγραφική, ζωολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία.

Σχέδιο
Η Νομαρχία έχει προχωρήσει στη σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, ενώ με τις προτάσεις που αναφέρονται στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος επιχειρείται η ήπια ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών. Μάλιστα, η Νομαρχία επανήλθε στο αίτημά της μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τουριστικές επενδύσεις που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στις περιοχές αυτές, σε σχέση με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό.
Σύμφωνα με αυτό, στις περιοχές Natura η επιτρεπόμενη κάλυψη – και - για τις εγκαταστάσεις, από 20% μειώνεται στο 3%, ενώ η ελάχιστη έκταση γηπέδου καθορίζεται στα 150 στρέμματα (!). Ο συνδυασμός των δύο περιορισμών χαρακτηρίζεται «θανατηφόρος» για νέες επενδύσεις, διότι κανείς δεν έχει στην κατοχή του τόσο μεγάλες εκτάσεις. Ακόμη κι αν κάποιος διαθέτει, η επιτρεπόμενη κάλυψη στα 150 στρέμματα θα είναι μόλις 4,5 στρέμματα!
Σύμφωνα με το σχέδιο της Νομαρχίας, από τα όρια της Περιοχής Οικοανάπτυξης εξαιρούνται τα όρια των υφιστάμενων οικισμών και οι εκτάσεις που καταλαμβάνει το χαρακτηρισμένο οδικό δίκτυο που διέρχεται την περιοχή.
Δεδομένης της ιδιαιτερότητας της περιοχής να απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα χερσαίων ηπειρωτικών, θαλάσσιων και χερσαίων νησιωτικών οικοσυστημάτων κρίνεται σκόπιμος ο διαχωρισμός της περιοχής οικοανάπτυξης σε τρεις υποζώνες:
-«Θαλάσσια Ζώνη Οικοανάπτυξης Στενού Μεθώνης»
-«Χερσαία Ηπειρωτική Ζώνη Οικοανάπτυξης Ακρίτα»
-«Χερσαία Νησιωτική Ζώνη Οικοανάπτυξης Οινουσσών Νήσων»
Εντός της Περιοχής Οικοανάπτυξης προτείνεται να χαρακτηρισθούν:
-Ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης: Θαλάσσιο Πάρκο Μεθώνης, Παραλία Καμαρίων, Παραλία Φανερωμένης, Νήσος Αγία Μαρίνα, Νησίδες Δύο Αδέλφια, Μπόμπα, Αυγό και Νησοπούλια
-Ως Προστατευόμενα Τοπία οι περιοχές Νήσος Σχίζα και Νήσος Βενέτικο.

Προϋποθέσεις
Στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπονται αναλυτικά οι απαγορεύσεις για κάθε περιοχή ξεχωριστά, ενώ για τις περιοχές Οικοανάπτυξης, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
-Στη Χερσαία Ηπειρωτική Ζώνη Οικοανάπτυξης Ακρίτα επιτρέπεται η εκτέλεση έργων, η υλοποίηση επιστημονικών ερευνών (που αφορούν μόνο σε στοιχεία του οικοσυστήματος), η άσκηση δραστηριοτήτων, κυρίως, παραδοσιακού χαρακτήρα και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται από τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας της περιοχής.
Για τις εντός των ορίων της «Χερσαίας Ηπειρωτικής Ζώνης Οικοανάπτυξης Ακρίτα», και εκτός των Περιοχών Προστασίας της Φύσης και των οικισμών της περιοχής, ισχύουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η φυσική κληρονομιά και να διατηρηθεί η οικολογική ισορροπία, σε συνδυασμό με την άσκηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και παροχή στο κοινό δυνατοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.
Για τον τομέα του τουρισμού επιτρέπονται, υποστηρίζονται και ενισχύονται οι ειδικές μορφές (φυσιολατρικός, καταδυτικός, ιστορικός, θρησκευτικός, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κ.ά.).
Σε ό,τι αφορά τη δόμηση, προτείνεται να επιτρέπεται η επέκταση των ορίων των υφιστάμενων οικισμών σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις, μετά από μελέτη η οποία οφείλει να εξετάζει και να τεκμηριώνει τις προτάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη τις προστατευόμενες με την παρούσα απόφαση αξίες της περιοχής και τα ευρύτερα περιβαλλοντικά και χωροταξικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, στις περιοχές εντός εγκεκριμένων ορίων οικισμών, ρυμοτομικών σχεδίων και σχεδίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923, επιτρέπεται η δόμηση και οι χρήσεις που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Τέλος, η εκτός σχεδίου δόμηση να επιτρέπεται με τους εξής όρους:
- Επιτρέπεται η κατασκευή κατοικιών με μέγιστη συνολική επιφάνεια ορόφων 200 τ.μ., μέγιστο αριθμό ορόφων των κτηρίων 2 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών τα 7,5 μέτρα, χωρίς να συνυπολογίζεται η σκεπή.
-Επιτρέπεται η κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων με σπαστούς όγκους, με μέγιστο αριθμό ορόφων των κτηρίων 2 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 7,5 μέτρα (χωρίς να συνυπολογίζεται η σκεπή) και εφόσον διαθέτουν σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων τους, τα οποία θα διατίθενται σε εγκεκριμένους αποδέκτες.
-Επιτρέπονται προσθήκες για την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών τουριστικών μονάδων με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν σε πιστοποιημένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ή οικολογικής σήμανσης και σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
-Για την ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και για την κατασκευή, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό κοινόχρηστων χώρων εντός της περιοχής οικοανάπτυξης, ακόμα και εντός των οικισμών, απαιτείται έγκριση της Α/βάθμιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).
-Προϋπόθεση έκδοσης οικοδομικής άδειας εντός της περιοχής οικοανάπτυξης, ακόμα και εντός των οικισμών, είναι η εκπόνηση και έγκριση ειδικής μελέτης φωτισμού.

Της Βίκυς Βετουλάκη “ΘΑΡΡΟΣ” 28/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου