Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Κορώνη: Πρέσβειρα διατροφής

maroko

Στην πόλη Σεφσαουέν του Μαρόκου βρίσκεται από την Παρασκευή το «Θ», με αποστολή του Δήμου Κορώνης και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην πρώτη συνάντηση, με θέμα την κατοχύρωση από την UNESCO της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Στην προσπάθεια, εκτός από το Μαρόκο, συμμετέχουν, επίσης, η Ισπανία με εκπροσώπηση από την πόλη Σορία και η Ιταλία με ομάδα από το Σιλέντο.
Την ελληνική αποστολή συνθέτουν ο δήμαρχος Κορώνης Θεόδωρος Σαλαντής, οι αντιδήμαρχοι Ελένη Στασινοπούλου – Βέργη και Γιώργος Τσόκας, η δημοτική σύμβουλος Πελαγία Λευτάκη, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Κορώνης Αδριανός Καραγιάννης, οι εθνολόγοι – λαογράφοι από τη Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. Παναγιώτα Ανδριανοπούλου και Γιάννης Δρίνης, καθώς και η διερμηνέας Ελισάβετ Μπαργκ.

Σύμφωνο συνεργασίας
Χθες το πρωί, στο Δημαρχείο του Σεφσαουέν, υπεγράφη από τους εκπροσώπους των τεσσάρων κοινοτήτων το σύμφωνο συνεργασίας. Η υποδοχή έγινε από το δήμαρχο Μοχάμεντ Σεφιάνι, ενώ παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού του Μαρόκου Μοχάμεντ Γκουίτα, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, διευθυντικά στελέχη από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Εκ μέρους της Ελλάδας χαιρέτισε ο δήμαρχος Κορώνης Θεόδωρος Σαλαντής, ενώ η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα προσεγμένη παρουσίαση του σκεπτικού βάσει του οποίου καταρτίστηκε ο σχετικός φάκελος από την ομάδα του ΥΠ.ΠΟ., προβάλλοντας επίσης ένα πολύ όμορφο ολιγόλεπτο βίντεο, που γυρίστηκε στην Κορώνη.
Εξαιρετικός ήταν και ο μπουφές, με τα κεράσματα, που είχαν ετοιμάσει για το διάλειμμα της συνάντησης οι κυρίες Στασινοπούλου και Λευτάκη. Περιλάμβανε ελιές, λαλάγγια, παξιμάδια, με λάδι, ρίγανη και κάπαρη, τυριά, μέχρι παστό και ούζο, για τους μη μουσουλμάνους, που τρώνε χοιρινό και πίνουν αλκοόλ.

Η πόλη
Το Σεφσαουέν των 80.000 κατοίκων είναι μια πόλη με έντονο αραβοανδαλουσιανό χρώμα, απλούς, ήρεμους και ζεστούς ανθρώπους, οι οποίοι δε νιώθουν καθόλου Αφρικανοί, λένε ότι είναι πολύ κοντά στους Άραβες, αλλά δηλώνουν Βερβέροι, ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία (λάδι, ελιές, σύκα) και τον τουρισμό.
Όσοι, δε, είχαμε την εντύπωση ότι το Μαρόκο είναι μόνο εξωτικά μέρη, βρεθήκαμε απροετοίμαστοι και το βράδυ της Παρασκευής τρέχαμε να βρούμε παλτό, καθώς το Σεφσαουέν είναι ορεινή περιοχή, με την πόλη κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός βουνού και με θερμοκρασίες αρκετά χαμηλότερες από αυτές της Καλαμάτας! Μάλιστα, οι άνδρες κυκλοφορούν με τζιλάμπα, μια ολόσωμη μάλλινη κάπα σαν αυτές που φορούν οι δικοί μας βοσκοί.
Για να φτάσουμε, ταξιδέψαμε από Αθήνα μέσω Μαδρίτης, όπου αλλάξαμε αεροπλάνο για Ταγγέρη. Εντυπωσιακά ήταν ο σημαιοστολισμός, το πλήθος κόσμου και οι άπειροι ένστολοι που συναντήσαμε στη δίωρη διαδρομή οδικώς από Ταγγέρη για Σεφσαουέν, αφού σχεδόν συμπέσαμε με την επίσκεψη του βασιλιά Μωχάμεντ στην περιοχή. Κοσμοσυρροή και μέσα στο Σεφσαουέν, όχι μόνο λόγω της βασιλικής επίσκεψης, αλλά και επειδή η Παρασκευή είναι για τους κατοίκους η ημέρα αργίας της εβδομάδας (ό,τι για μας η Κυριακή).

Φιλοξενία
Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι το μόνο κοινό του Μαρόκου με την Ελλάδα. Η φιλοξενία είναι σίγουρα άλλο ένα. Οι άνθρωποι του Σεφσαουέν μάς έχουν «σκλαβώσει» με τη ζεστή υποδοχή και την περιποίηση, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μακριά από τουριστικούς εντυπωσιασμούς, μας φιλοξενούν με τον πιο αυθεντικό τρόπο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την κουλτούρα και τις συνήθειές τους. Όπως προχθές το βράδυ, οπότε, αντί για κάποιο απρόσωπο εστιατόριο, μας έκαναν το τραπέζι σε σπίτι της πόλης, που λειτουργεί ως χώρος δείπνων για προσκεκλημένους σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το μενού αξέχαστο: χαρίρα (σούπα με κοτόπουλο, ντομάτα, αλεύρι και λάδι), ψητές αντζούγιες με ντομάτα και λεμόνι, ζυμωτό ψωμί, ποικιλία ελιών, κατσίκι στο φούρνο με καραμελωμένα καρύδια και δαμάσκηνα. Η βραδιά έκλεισε με ένα δροσερό επιδόρπιο από πορτοκάλι, καρότο και κανέλλα…

Αποστολή: Μαρία Νίκα   “ΘΑΡΡΟΣ” 14/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου