Σημαντικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών, ποικίλων ειδικοτήτων, εργάστηκαν για δύο χρόνια συγκεντρώνοντας στοιχεία. Αντικείμενο της έρευνάς τους ήταν η Πύλος. Μελέτησαν τις πολλαπλές πτυχές της ιστορικής πόλης, προκειμένου να συνδράμουν στην αναπτυξιακή της προοπτική, όπως άλλωστε ήταν ο στόχος της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Δήμος Πύλου και ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος. Στη διημερίδα που ξεκίνησε χθες στη μεσσηνιακή πόλη, η επιστημονική ομάδα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών της.
«Στόχος της επιστημονικής συνάντησης», σημείωσε ο καθηγητής της Σχολής Πέτρος Κουφόπουλος, «είναι να παρουσιάσουμε, να εξετάσουμε και να συζητήσουμε τις προτάσεις του Πανεπιστημίου, ώστε, με τις απαραίτητες προσθήκες και βελτιώσεις να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή».
Ο δήμαρχος Πύλου, Γ. Χρονόπουλος, δήλωσε υπερήφανος για την κοινωνία που υπηρετεί, η οποία του έδωσε τη δύναμη και την έμπνευση να συνοικοδομήσουν μια νέα μορφή ανάπτυξης. Επίσης, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή τη γνώση που προσφέρει στην πόλη το Πανεπιστήμιο Πατρών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της διημερίδας θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό διαβατήριο για την Πύλο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν χθες Σάββατο ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος («είμαι βέβαιος ότι έχουν γίνει οι καλύτερες των επιλογών και στις προτάσεις και στις μελέτες», δήλωσε και έθεσε στη διάθεση του Δήμου την υποστήριξή του) και ο αντινομάρχης Δημήτρης Καφαντάρης.
Με επιστολές τους, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς («η Πύλος κατακτά με σταθερό βηματισμό την πορεία προς το μέλλον», ανέφερε) και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς.
Αναψηλαφώντας το παρελθόν της Πύλου
Η χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα στοιχεία από το παρελθόν της Πύλου που συγκέντρωσε η επιστημονική ομάδα, ενώ σήμερα, από τις 11.00 το πρωί, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι προτάσεις του Πανεπιστημίου για την πόλη της Πύλου.
Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με τη Σοφία Σάκκαρη, η οποία παρουσίασε το Νιόκαστρο και το Υδραγωγείο της Πύλου, για να δοθεί η σκυτάλη στον Γιώργο Αντωνίου, ο οποίος συνέχισε στο ίδιο θέμα, αναφερόμενος στην αρχιτεκτονική του Υδραγωγείου και επεκτείνοντάς το στο ζήτημα της αποκατάστασής του.
Εξέχουσα ήταν η τοποθέτηση των Πέτρου Κουφόπουλου και Μαρίας Μυριανθέως, οι οποίοι με συγκριτική μελέτη στοιχείων παρουσίασαν την πολεοδομική εξέλιξη της Πύλου, εργαλείο ζωτικής σημασίας για τις προτάσεις που θα κατατεθούν σήμερα.
Πλήρης εισηγήσεων η βραδιά, εξελίχθηκε μέσω των ακόλουθων τοποθετήσεων: Οι Στ. Μαμαλούκος και Μ. Παπαβαρνάβας μίλησαν για την αρχιτεκτονική του αρχοντικού Τσικλητήρα. Η Αμ. Γαλανού και η Γ. Δογάνη αναφέρθηκαν στη συντήρηση των υλικών δομής του Υδραγωγείου. Οι Π. Κουφόπουλος, Μ. Μυριανθέως, Κ. Κασκαμπά και Κ. Λαγός ασχολήθηκαν με το κρυπίδωμα της νεοκλασικής προκυμαίας και την αποκατάστασή του. Ακολούθως, η Μ. Μυριανθέως αναφέρθηκε στα μνημεία του Κόλπου του Ναβαρίνου. Τέλος, οι Στ. Παρασκευόπουλος, Μ. Μυριανθέως και Π. Κοκκινάκης ανέπτυξαν το θέμα «Ο φάρος του Τσιχλή – Μπαμπά και η αποκατάσταση της αρχικής μορφής».
Ελληνικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Πύλου
Πολυαναμενόμενη και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Πύλου, Γεώργιου Παπαθανασόπουλου. Το Κέντρο είναι ένα έργο που ξεκίνησε ήδη επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και οδήγησε στην αποκατάσταση, συντήρηση και διαμόρφωση του Φρουρίου της Πύλου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Η ιδέα ήταν, όπως υπογράμμισε ο . Παπαθανασόπουλος, να γίνουν υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες υψηλής επιστημονικής στάθμης και σε μεγάλα βάθη. Με δαπάνη που εγκρίθηκε, δημιουργήθηκαν σύγχρονες υποδομές στο Κάστρο, αίθουσες διαλέξεων, τα κελιά διαμορφώθηκαν ειδικά ώστε να χρησιμεύσουν ως εργαστήρια. Όλα αυτά έγιναν. «Το Κέντρο ως κτήριο και υποδομές τελείωσε, οργανώθηκε», είπε ο κ. Παπαθανασόπουλος, προσθέτοντας με πικρία: « Όμως ποτέ δεν λειτούργησε ως Ερευνητικό Κέντρο, σύμφωνα με τον αρχικό στόχο». Αυτός ήταν και ο στόχος της χθεσινής του ομιλίας. Να επαναφέρει το θέμα και να το θέσει επιτακτικά.
“ΘΑΡΡΟΣ” 21/03/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου