Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Costa Navarino” δείχνει το δρόμο για τον τουρισμό

image

Ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γ. Σαμπαζιώτης προσφέρει δώρο
στον Αχ. Κωνσταντακόπουλο

image

«Η Μεσσηνία είμαστε εμείς» ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην Κυπαρισσία, στην οποία υπογραμμίστηκε ο ρόλος που έχει ο κάθε πολίτης, ώστε να αναδειχθεί αυτός ο τόπος και να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός τουριστικού ενδιαφέροντος.
Οπως σημειώθηκε, στη Μεσσηνία μπορεί να αναπτυχθεί πολυθεματικός τουρισμός και τονίστηκε πως το ότι ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά από προηγούμενες δεκαετίες, αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για την ορθολογική
ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, στην κατεύθυνση της ποιότητας αλλά και της παράδοσης αυτού του τόπου. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε και ο σημαντικός ρόλος της μεγάλης τουριστικής επένδυσης της ΠΟΤΑ με το “Costa Navarino” που θα δώσει νέα ώθηση και άλλη δυναμική σε όλο το νομό.
Στην ημερίδα όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, λειτούργησαν και περίπτερα των δήμων της Τριφυλίας όπου παρουσιάστηκαν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, πολλά από τα οποία το κοινό είχε την ευκαιρία να γευτεί. Τους παρευρισκομένους στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και την Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής σε συνεργασία με το Δήμο Κυπαρισσίας και το Σύλλογο Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας καλωσόρισε η πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Χριστοδούλου. Την έναρξη κήρυξε η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Αντωνία Μπούζα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Δημ. Δράκος, οι βουλευτές Δ. Κουσελάς και Ν. Γιαννακοπούλου, καθώς και ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον «Τουρισμό και
τη συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη», ξεκινώντας, όμως, έκανε μια νοσταλγική αναφορά στην Κυπαρισσία που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του. Αναφερόμενος στη σημασία του τουρισμού στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ότι όλοι οι παράγοντες πρέπει να συνεργαστούν για να καταστήσουν την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού εθνικό στόχο. Ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι ο τουρισμός “συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο προς την Περιφέρεια. Αρκεί με τις πολιτικές μας να μειώσουμε την υψηλή εποχικότητα. Την ευημερία του τουρισμού ο καθένας από την πλευρά του οφείλει να την διαφυλάξει και να την προστατεύσει”. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που κάνει για την εξυγίανση του ΕΟΤ, αφού παρέλαβε, όπως τόνισε, ένα χρέος άνω των 120 εκ. κυρίως προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και προβολής. Οπως είπε στη συνέχεια, η Μεσσηνία είναι μια περιοχή που έχει όλα τα χαρίσματα και μια ιστορία που την κρατά εδώ και 4500 χρόνια. Και τόνισε πως είναι η ευκαιρία να γίνει η προβολή και η ανάπτυξη της Μεσσηνίας, είναι η ώρα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να τύχουν της κρατικής υποστήριξης ώστε να αποτελέσουν το εφαλτήριο ανάπτυξης όλης της περιοχής. 

ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στην συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είπε: «Εχουμε όλοι μερίδιο αλλά και ευθύνη για την επιτυχία» σημειώνοντας ότι ποιότητα είναι η σχέση προσδοκίας και αποτελέσματος. «Η υψηλή ποιότητα είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, καθώς δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε σε χαμηλές τιμές περιοχές όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος ή η Τουρκία.
Ο τουρισμός είναι μια συνολική ή όπως λένε μερικοί ολιστική εμπειρία, αυτό δημιουργούμε και πουλάμε εμπειρίες. Ξεκινά με την διαφήμιση, η πρώτη εντύπωση του πελάτη όταν φτάνει στον τόπο μας, στην συνέχεια οι υποδομές, μετά οι ανωδομές και η εμπειρία ολοκληρώνεται με την επαφή με το έμψυχο δυναμικό. Για να πετύχουμε χρειάζεται προσπάθεια σε αυτά τα επίπεδα. Οσον αφορά τη διαφήμιση και προώθηση, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στο τι πουλάμε και αυτό να το κρατήσουμε. Επίσης δεν πρέπει να αλλάξει λογότυπο προορισμού τουλάχιστον για πέντε χρόνια».
Αναφέρθηκε στην άμεση σχέση τουρισμού και τοπικών προϊόντων φέρνοντας για παράδειγμα την Σαντορίνη που έχει τις υψηλότερες τιμές, όπως και τα κρασιά της. «Σκόπιμο, είπε, θα ήταν και εμείς εδώ να τυποποιήσουμε το μπουκάλι που βάζουμε
το ελαιόλαδο».
Οσον αφορά τις υποδομές αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο το οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να μεγαλώσει καθώς μπορεί για τα επόμενα 2-3 χρόνια να μην παρουσιαστεί ανάγκη αλλά πρέπει να προγραμματίσουμε από τώρα, με την μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας εκεί.
«Για να βγει ο επισκέπτης από το ξενοδοχείο πρέπει να έχει μια εύκολη πρόσβαση, βελτιώνονται οι δρόμοι που οδηγούν στην Μεσσηνία αλλά χρειάζεται να βελτιωθεί και το εσωτερικό οδικό δίκτυο και σε αυτό πρέπει να πιέσουμε όλοι. Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια να καθυστερήσουμε άλλο».
Πρότεινε ακόμη την δημιουργία ενός γραφείου στις Βρυξέλλες με ρόλο την προώθηση τόσο του τουρισμού της περιοχής όσο και την ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Επίσης μίλησε για την ανθρώπινη συμπεριφορά όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Ακόμη τόνισε ότι οι οικογένειες είναι ένα κομμάτι του τουρισμού που πρέπει να στοχεύσουμε. Αναφερόμενος στην επένδυση του “Costa Navarino” σημείωσε ότι «νιώθουμε πίεση και ευθύνη από τις προσδοκίες που υπάρχουν. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη, αυτό θα πάρει 2-3 χρόνια για να εγκατασταθεί ο τουρισμός. Η σημαντικότερη προσφορά για την Μεσσηνία θα είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και της αναγνωρισιμότητας, αυτά τα δύο θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής και θα φέρουν και άλλους επενδυτές αλλά και επενδυτές από την ίδια την περιοχή».
ΠΕΤΡ. ΘΕΜΕΛΗΣ
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης αναφέρθηκε στο θέμα «Πολιτισμός και ανάπτυξη» τονίζοντας: «Τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον σύγχρονο άνθρωπο για να σωθούν, έτσι μόνο θα μπορέσουν εσαεί να παίζουν τον ρόλο τους στο σύγχρονο κόσμο. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η συντήρηση και αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης ενός πολιτιστικού τουρισμού με προοδευτικά αυξανόμενη επισκεψιμότητα. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την λειτουργία και προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Η υπόθεση της προστασίας νοσεί βαρύτατα. Η Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει κόστος που βαρύνει την ίδια. Σαν
κράτος πρέπει να επενδύσουμε σε μη ρυπογόνες δραστηριότητες. Θα πρέπει να εντοπισθούν προβλήματα του αρχαιολογικού τουρισμού και να αντιμετωπισθούν και η χώρα μας να προβάλει μια ολοκληρωμένη εικόνα του παρελθόντος και της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι αναγκαίο να μελετηθούν οι λόγοι ταραγμένων σχέσεων ανάμεσα στην αρχαιολογική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Πέτρος Κωστόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιmako Media SA, αναφέρθηκε στο θέμα «Ποιοτικός τουρισμός, η Ελλάδα μέσα στο διεθνές περιβάλλον».
Σημείωσε ότι η περιοχή είναι υποανάπτυκτη τουριστικά χωρίς αυτό να είναι αρνητικό όπως εξήγησε στην συνέχεια. «Ήρθε η ώρα που θα πληρώσουμε όλοι για τα εγκλήματα που έχουμε κάνει και σαν πολίτες και σαν πολιτικοί και θα την πληρώσει και ο τουρισμός, καθώς η Ελλάδα ποτέ δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική στον τουρισμό.
Σαν Έλληνες έχουμε την ίδια μονότονη αρχιτεκτονική. Ενα δίπατο σπίτι με ταράτσα και κάγκελα. Θεωρούμε την Ελλάδα την καλύτερη χώρα του κόσμου χωρίς να έχουμε κάτι συγκριτικό, έχουμε μείνει σε ένα μοντέλο της δεκαετίας του ’70 όπου το τσιμέντο έφτανε στην θάλασσα με μεγάλα ξενοδοχεία με το να έρχονται γκρουπ από βόρειες χώρες, αυτό το μοντέλο έχει πεθάνει όμως.
Τα ανοίγματα και το φθηνό εισιτήριο έχει κάνει τις μετακινήσεις πολύ εύκολες. Εδώ στη Μεσσηνία συμβαίνει κάτι δύσκολο και μεγαλειώδες. Αυτό που κάνει ο κ. Κωνσταντακόπουλος είναι το ένα κομμάτι από το μοντέλο που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες. Δείχνει τον δρόμο πώς μπορεί να είναι το αύριο στον τουρισμό, ότι δεν χρειάζεται να είναι κάτι «μεγάλο» αλλά πως μπορεί να είναι μεγάλο σε σπασμένα μικρά τμήματα.
Στη Μεσσηνία, πρέπει να στραφούμε σε έναν ποιοτικό τουρισμό, να προωθήσουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Ο τουρίστας όταν θα φεύγει να έχει εικόνες από τον τόπο που επισκέφθηκε. Τουρισμός είναι η φωτογραφική μνήμη που θα έχει ο επισκέπτης μιας περιοχής».
Τόνισε, τέλος, ότι ο νομός μπορεί να έχει μεγαλύτερη τουριστική σεζόν, καθώς διαθέτει μέρη φανταστικά, κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους, ανθρώπους να παράγουν πολύ καλά προϊόντα.

Κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πρόεδρος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στο θέμα «Η ποιότητα και η επίδρασή της στο μέλλον της τοπικής οικονομίας» σημειώνοντας ότι «ποιότητα είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που ξεχωρίζει το υλικό ή το άυλο από τα υπόλοιπα όμοιά του».
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς, Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Ν.Σ. Χρήστος Μαλαπάνης, οι αντινομάρχες Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Καφαντάρης.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου