Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ Η Πύλος αναπτύσσεται με σεβασμό στην ιστορία της ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

image

image

image

Η Πύλος έχει πλούσιο μελετητικό οπλοστάσιο για να παραμείνει όμορφη, για να αναπτυχθεί και να γίνει ακόμα πιο ελκυστική, με σεβασμό στην ιστορία και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της. Πρόκειται για τις μελέτες - ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, που εκπονήθηκε με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πύλου.
Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην επιστημονική διημερίδα με θέμα «Η πόλη της Πύλου - Μνήμες και οράματα», που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο
«Karalis Beach» και στην ανακαινισμένη οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα.
Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος παρατήρησε ότι «το πρόγραμμα είναι έτοιμο, σε στάδιο εφαρμογής. Το μόνο που μένει, είναι να βρούμε τα χρήματα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα σκαλοπάτια και την προκυμαία.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατήσουμε την προκυμαία».
Ο καθηγητής - επικεφαλής του προγράμματος Πέτρος Κουφόπουλος είπε ότι στόχος τους είναι «να μη γίνει η Πύλος Λούτσα, αλλά Ύδρα και Σπέτσες» κι επεσήμανε: «Σε μια πόλη με αρχιτεκτονικό σεβασμό, το διώροφο έχει μεγαλύτερη αξία από το τετραώροφο κτήριο.
Η Πύλος θα είναι ποιοτικός προορισμός και θα μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες ποιότητας». Ο ίδιος ζήτησε νέο ειδικό οικοδομικό κανονισμό για την πόλη από το δήμο, ώστε να περισώσει τον ιστορικό της χαρακτήρα με τα νέα κτήρια.
Ο Θωμάς Δοξιάδης, αναφερόμενος στο τοπίο της Πύλου, σημείωσε ότι η Πύλος είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Ενημέρωσε πως η πλατεία Τριών Ναυάρχων ήταν κάποτε ρέμα, συμφώνησε ότι το κέντρο της πόλης πρέπει να πεζοδρομηθεί και τόνισε πως «για μας η Πύλος είναι ανώτερη από Σπέτσες και Ύδρα».
Ο συγκοινωνιολόγος Χρήστος Λεωτσαράκος παρουσίασε τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πύλο. Ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα πεζοδρομηθεί η δυτική πλευρά της πλατείας
Τριών Ναυάρχων (οδός Στ. Γεωργακόπουλου) και θα μονοδρομηθούν οι οδοί Φιλελλήνων και Μεθώνης. Σε δεύτερη φάση θα πεζοδρομηθεί και η βόρεια πλευρά και όλο το τμήμα έως και την πλατεία Νέστορος (Δημαρχείο). Πληροφόρησε, επίσης,
ότι προβλέπεται να φτιαχτεί υπέργειο κτήριο στάθμευσης 3 ορόφων στην προβλήτα της Μαρίνας, ακριβώς κάτω από την τελευταία στροφή μπαίνοντας στην Πύλο.
Ο Δημήτρης Γιαννίσης ενημέρωσε αναλυτικά για την ανάπλαση στην περιοχή του υδραγωγείου (καμάρες) και του κοιμητηρίου. Παρατήρησε ότι και οι δύο πλευρές του υδραγωγείου θα γίνουν περιοχές περιπάτου. Επεσήμανε ότι θέλουν να αναδείξουν το παρελθόν και να δώσουν πνοή στον τόπο.
Ο Π. Κουφόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις αναμόρφωσης των κεντρικών πλατειών της πόλης (Παπαφλέσσα, Οικονομίδη, Τριών Ναυάρχων) και των οδών Μαιζώνος, Πεισιστράτου και Μυσιρλή. Ενημέρωσε για τον κυκλικό κόμβο στη Β.Α. πλευρά της πλατείας
Τριών Ναυάρχων, για τους ιστούς των σημαιών στη βόρεια πλευρά, το κυκλικό κτίσμα με κίονες στη νότια, για τον περισσότερο ελεύθερο χώρο και το πράσινο, για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην ανατολική πλευρά (οδό Οικονομίδη), για τα στέγαστρα των καταστημάτων στην προκυμαία προς το Δημαρχείο και για τη μελλοντική πεζοδρόμηση της πλατείας Νέστορος.
Ο καθηγητής Γιώργος Παπαθανασόπουλος σημείωσε την ανάγκη να φτιαχτεί καινούργιο μεγαλύτερο μουσείο και πρότεινε το παλιό νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε πως εξετάζεται η περίπτωση του παλιού νοσοκομείου σε μια προσπάθεια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων (Νιόκαστρο - καμάρες).
Κλείνοντας ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού για επενδύσεις σε περιοχές Natura, που βρίσκονται εκτός οικισμού. Ενημέρωσε, επίσης για τις προσπάθειες ένταξης των δρόμων Καλαμάτα - Ριζόμυλος και Ριζόμυλος - Πύλος -Μεθώνη στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών.
Ακολούθησε ξενάγηση -ενημέρωση από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον κ. Κουφόπουλο στην έκθεση των σχεδίων των μελετών στην ανακαινισμένη οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα.
Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης και ο εκπρόσωπος της ΤΕΜΕΣ Γιώργος Χατζηιωσήφ.

Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου