Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Σταθμοί μεταφόρτωσης στο μέλλον οι δεματοποιητές

image
Ως χώροι μεταφόρτωσης των απορριμμάτων προς τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης προορίζονται να λειτουργήσουν οι δεματοποιητές στο πλαίσιο του νέου περιφερειακού σχεδιασμού.
Αυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης στη συνάντηση που είχε, προχθές, στην Τρίπολη, με τους προέδρους των φορέων διαχείρισης από τους 5 νομούς.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι επείγει η αποκατάσταση 71 ακόμα ενεργών χωματερών -και 79 ανενεργών- στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία και θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία. «Στόχος μας είναι μέσα στο 2010 να έχουμε ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, να έχουμε χωροθετήσει τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και επομένως να έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα ολοκληρωτικά, αποτελεσματικά και τελεσίδικα» τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας παράλληλα: «Η εγκατάσταση και η λειτουργία των δεματοποιητών δεν αποτελεί τη λύση, αλλά ένα μέρος της λύσης εφ’ όσον η προοπτική της λειτουργίας τους δεν είναι απλώς η δεματοποίηση και η απόθεση κάπου των απορριμμάτων, αλλά να μετατραπούν σε σταθμούς μεταφόρτωσης και τα απορρίμματα από το χώρο του δεματοποιητή να πηγαίνουν στη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης για επεξεργασία».
«ΠΕΝΤΕ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ»
Ο γενικός γραμματέας μίλησε για 5 «χαμένα χρόνια», παραδέχθηκε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου «είναι η τελευταία στην κατάταξη στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα», μίλησε για μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες του και ζήτησε τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και τη συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής, αλλά και των πολιτών -«ολοκληρωμένη λύση θα δοθεί όταν ενισχύσουμε αποτελεσματικά, κατ’ αρχήν, το πρώτο στάδιο της διαχείρισης που είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή» τόνισε.
Αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση, ο Φ. Χατζημιχάλης έθεσε το ζήτημα της μεταβατικής αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων, μέσα από την εγκατάσταση και τη λειτουργία των δεματοποιητών, η οποία -όπως τόνισε- «δεν αποτελεί λύση, αλλά μέρος της».
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ Τόνισε παράλληλα ότι άμεση ανάγκη αποτελεί και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που υπάρχουν στην Πελοπόννησο: «Υπάρχουν 79 ανενεργοί ΧΑΔΑ που πρέπει να αποκατασταθούν και 71 που λειτουργούν ακόμη. Για την άμεση αποκατάσταση αυτών των ΧΑΔΑ ζήτησα από τους φορείς την εξουσιοδότηση να αναλάβει η Περιφέρεια την αποκατάσταση. Μελέτες υπάρχουν και η Περιφέρεια με πολύ συνοπτικές διαδικασίες, γρήγορες και αποτελεσματικές, διαθέτοντας και τους
αναγκαίους πόρους θα προχωρήσει στην αποκατάστασή τους».
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το εσπευσμένο του πράγματος δεν προκύπτει από την απειλή επιβολής ποινών από την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Είναι ντροπή για μας να λέμε ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τους ΧΑΔΑ ή να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων επειδή το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή
Ενωση. Δεν το επιβάλλει η Ε.Ε. αλλά το επιβάλλουν οι αρχές μας, το επιβάλλει ο πολιτισμός μας, το επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών. Άρα κινούμαστε με γνώμονα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών παίρνοντας υπόψη βεβαίως και τις απαιτήσεις της Ε.Ε.».
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ
Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις και έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, γνωστοποίησε ότι δεν θα καμφθεί από αντιδράσεις: «Τα σκουπίδια που πρέπει να διαχειριστούμε είναι σκουπίδια που παράγει η κοινωνία μας. Πρέπει λοιπόν η κοινωνία μας και εμείς ως Πολιτεία να αντιμετωπίσουμε το θέμα και θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά όπου χρειάζεται και όπως χρειάζεται.
Η εγκατάσταση δεματοποιητών δεν με τρομάζει καθόλου. Η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών είναι απαραίτητη, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει πάντα όταν οι τοπικές κοινωνίες είναι ενημερωμένες και συμμέτοχες στην προσπάθεια. Είναι υποχρέωσή μου να ενημερώσω τις τοπικές κοινωνίες και ζητώ ταυτόχρονα από αυτές τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Με φοβίζει περισσότερο η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων σήμερα σε ρέματα, σε χείμαρρους και σε δασικές περιοχές, με τρομοκρατεί το ενδεχόμενο να υπάρξει έστω και μία πυρκαγιά ακόμη στην Πελοπόννησο από ανεξέλεγκτη χωματερή, με τρομάζει το πρόβλημα που δημιουργείται στον υπόγειο υδροφορέα από την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων ή λυματολάσπης ή αποβλήτων ελαιοτριβείων, τυροκομείων, σφαγείων κ.λπ.».
«ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ» «Καθείς εφ’ ω ετάχθη» ήταν η άποψη που εξέφρασε ο περιφερειάρχης αναφορικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων, αλλά και των ευθυνών, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν νιώθει καμία πίεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να σπεύσει σε λύσεις:
«Δεν αισθάνομαι πίεση από την υπουργό, με την οποία συνεργάζομαι στενά, αρμονικά και αποτελεσματικά. Αισθάνομαι την πίεση από το πρόβλημα γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Πέντε χρόνια τα θεωρώ χαμένα χρόνια. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη για τη διαχείριση και τη συλλογή των απορριμμάτων. Ευθύνη για τη διαχείρισή τους έχουν και οι φορείς διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που υπάρχουν. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Πολιτεία έχει τη δική της ευθύνη. Καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Όπου υπάρχει εμπλοκή η λύση θα δίνεται από μας» κατέληξε.
ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Μέσα από συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης των 5 νομών επιδιώκει ο Φ. Χατζημιχάλης να δοθούν λύσεις, τόσο σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, όσο και στην πορεία προς την ολοκληρωμένη
λύση -επικρίνοντας παράλληλα το συγκεντρωτικό τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, έδρασε ο τέως περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος προκαλώντας ουσιαστικά την αδράνεια των φορέων: «Δίνω ένα δίκιο στους φορείς γιατί η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας είχε αναλάβει ουσιαστικά την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος μόνη της και αυτό οδήγησε σε εξουσιοδοτήσεις, αλλά ταυτόχρονα και σε καθυστερήσεις και εμπλοκές. Εγώ έχω μια διαφορετική λογική. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Πολιτείας ή του περιφερειάρχη. Το πρόβλημα είναι της κοινωνίας, των φορέων της και της Πολιτείας. Άρα λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια θα πάμε όλοι μαζί. Όμως εφ’ όσον
κάπου μπλοκάρει η αντιμετώπιση του προβλήματος, η ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία που θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα κινηθεί με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Το ίδιο θα κάνει η Πολιτεία και επιβάλλοντας κυρώσεις εκεί που υπάρχει άρνηση συνεργασίας και δημιουργία προβλημάτων. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να σαμποτάρεται η λύση του προβλήματος για πρόσκαιρα πολιτικά και μικροκομματικά οφέλη. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται δεκτό γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες υπερβαίνει κατά πολύ τα συμφέροντα όλων μας. Το κόστος για τους πολίτες δεν είναι μόνο οικονομικό κόστος, αφού σήμερα κάθε δήμος πληρώνει 150 ευρώ τον τόνο για τη μεταφορά των απορριμμάτων και δεν ξέρουμε που πηγαίνουν αυτά τα απορρίμματα. Το πρόβλημα είναι και περιβαλλοντικό. Είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας που προκαλείται από την καύση απορριμμάτων και τις διοξίνες που διαχέονται στην ατμόσφαιρα και στα εδάφη της περιοχής. Αυτές δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές παραγωγές, στα προϊόντα που παράγονται και που καταναλώνουν οι πολίτες. Θέλω να δηλώσω ότι και σε αυτόν τον τομέα θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί. Δεν πρόκειται να ανεχθώ συνειδητή καύση απορριμμάτων από κανένα δήμο».¨
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/04/2010

Κύριε Περιφερειάρχη,
κανείς δεν λέει ότι στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ δεν υπήρξαν παραλήψεις και καθυστερήσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πριν όμως την ΝΔ υπήρξαν οι κυβερνήσεις Σημίτη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έπρεπε η χώρα μας – με εντολή της κοινότητας- να βρει τις λύσεις, κάτι που δεν έκανε γιατί έψαχνε τη λύση στους ξεπερασμένους ΧΥΤΑ.
Αφήστε επομένως τις αποδόσεις ευθυνών και προσπαθήστε να δώσετε τις άριστες και προηγμένες λύσεις για να μην έχουμε μετά από λίγο πάλι ανυπέρβλητα προβλήματα.
Κώστας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου