Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Κορώνη: «Η Καστροπολιτεία δε θα ερημώσει!»

Καταγραφή

Σε ρήξη βρίσκονται οι ιδιοκτήτες περιουσιών εντός του Κάστρου της Κορώνης με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η δεύτερη θέτει αυστηρούς όρους σε κάθε εργασία εντός και εκτός του Κάστρου, προς διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος της περιοχής αλλά και τη μη προσβολή του ιστορικού μνημείου.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες στη θέση «Λειβαδιά», έξω από τα ανατολικά τείχη του Κάστρου, κατέθεσαν αίτημα στην 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την κατασκευή κατηφορικής διόδου στην έξοδο της β΄ πύλης (του Κάστρου), που οδηγεί προς τα αγροτεμάχιά τους, μιας και δεν έχουν άλλη πρόσβαση σε αυτά. Η ημιτελής κλίμακα που κατασκευάστηκε πρόσφατα δεν τους εξυπηρετεί και, όπως υποστηρίζουν οι παλαιότεροι, στη θέση της υπήρχε κατηφορικό καλντερίμι.

Πλέον με την κατασκευή της συγκεκριμένης σκάλας δεν μπορούν οι αγρότες να κατεβάσουν τα μικρά γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν, ούτε να ανεβάσουν τους καρπούς της παραγωγής τους.
Η απάντηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν αρνητική, χωρίς να αποκλείεται κάποια μελλοντική μελέτη και κατασκευή, επειδή μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν πώς ακριβώς ήταν αρχικά το συγκεκριμένο σημείο.
Ωστόσο, δυσφορία προκαλεί στους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων στη θέση «Λειβαδιά» το γεγονός ότι η διευθύντρια της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα Ευγενία Χαλκιά, τους χαρακτήρισε «φερόμενους» ιδιοκτήτες, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν στην κατοχή τους. «Είμαστε νόμιμοι ιδιοκτήτες και όχι καταληψίες» απαντούν οι κάτοικοι του Κάστρου και δηλώνουν πως δε θα εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, όσο κι αν τους προκαλούν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας με τη στάση τους.
Σκοπεύουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κάθε νόμιμο τρόπο και όλοι μαζί θα φροντίσουν να διατηρήσουν ζωντανή την Καστροπολιτεία της Κορώνης, όπως αυτές της Ρόδου, της Μονεμβασιάς και των Ιωαννίνων. Το αξίζει άλλωστε!

“ΘΑΡΡΟΣ” 24/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου