Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Παγκράτιο: Η Ελληνική πολεμική τέχνη

image

Η μυθολογία θέλει το άθλημα να προέρχεται από τον Θησέα, που επιστράτευσε ένα συνδυασμό πάλης και πυγμής για να νικήσει τον Μινώταυρο. Κατά μια ανάλογη εκδοχή, ο Ηρακλής κατέβαλε με αυτό το λιοντάρι της Νεμέας. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες εισήχθη το 648 π.Χ. Μέσω του Μεγάλου Αλεξάνδρου διαδόθηκε στην Ασία και στοιχεία του αποτέλεσαν τη βάση για να αναπτυχθούν άλλες πολεμικές τέχνες και συστήματα. Στην εποχή μας, επιχειρείται η αναβίωση και διάδοση του Παγκρατίου, ενώ προσπάθειες γίνονται, ώστε να αποτελέσει άθλημα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην Καλαμάτα άνοιξε πρόσφατα η πρώτη Σχολή Παγκρατίου. Ο Θεμιστοκλής Αμέρικας, αθλητής σε ποικίλες πολεμικές τέχνες αλλά και του Παγκρατίου, έζησε στις ΗΠΑ για σαράντα χρόνια, εργάστηκε για τη διάδοση του αρχαιοελληνικού αγωνίσματος και επέστρεψε στη γενέτειρά του Καλαμάτα, προκειμένου να μοιραστεί τις γνώσεις του με τις νεότερες γενιές. Τον συναντήσαμε στη σχολή του, στην οδό Σανταρόζα 7, και μας μίλησε για τη «μητέρα των πολεμικών τεχνών».

Τι είναι το Παγκράτιο; του ζήτησα να μας εξηγήσει με απλά λόγια το αγώνισμα. «Το Παγκράτιο συνδυάζει την πυγμή και τα λακτίσματα, στοιχεία από την πυγμαχία, το πυξ - λαξ και την πάλη», απάντησε ο κ. Αμέρικας. «Στόχος δεν είναι η εξόντωση του αντιπάλου, αλλά η εξουδετέρωσή του, η “υποταγή” του. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή, πειθαρχία στο πρόγραμμα και προπόνηση. Σημαντικές είναι οι αναπνοές. Το Παγκράτιο είναι φιλοσοφία. Εγώ δουλεύω πολύ με την ταχύτητα, αυτοσυγκέντρωση, χαλάρωση, δουλεύω πολύ με την τεχνική, με βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Για το Παγκράτιο δεν απαιτείται ειδική φυσική κατάσταση. Τη φυσική κατάσταση την αποκτούν εδώ, στη σχολή. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο σε παιδιά που δεν έχουν πειθαρχία ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συγκέντρωση. Προσφέρει αυτοάμυνα, καλή φυσική κατάσταση, αλλά και εσωτερική ισορροπία».
«Όσο για την ιστορία του», εξακολούθησε, «εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ., στην 33η Ολυμπιάδα. Ο πρώτος ολυμπιονίκης ήταν ο Λύγδαμης από τις Συρακούσες. Το 200 π.Χ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες εισήγαγαν και το “Παγκράτιο παίδων”. Ο Μέγας Αλέξανδρος το διέδωσε στις χώρες από όπου πέρασε. Μετά την κατάκτηση των Ρωμαίων, τα πράγματα αλλοιωθήκαν. Το Παγκράτιο άρχισε να ξεχνιέται. Όμως, τα αποκλάδια του είχαν εν τω μεταξύ δημιουργήσει ρίζες και από το Παγκράτιο ξεκίνησαν πολλά άλλα συστήματα. Δε σημαίνει ότι πέθανε το Παγκράτιο. Το Παγκράτιο πάντα ήταν ζωντανό μέσα σε άλλα αθλήματα».
Ο Θεμιστοκλής Αμέρικας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λος Άντζελες. Αθλητής, πήρε μέρος σε αγώνες, παρουσίασε το άθλημα στην Αμερική, ενώ παράλληλα εργάσθηκε στον αμερικανικό στρατό. Στην Καλαμάτα γιατί επέστρεψε;
«Γεννήθηκα στη Ναυαρίνου, εκεί είναι το πατρικό μου σπίτι», απαντά. «Ποτέ δεν ξέχασα την πατρίδα. Πάντα παρουσίαζα το Παγκράτιο και ως μητέρα των πολεμικών τεχνών. Έχω εντρυφήσει σε πολλά αθλήματα. Πήρα το μονοπάτι αυτό ώστε να ανακαλύψω τα ίχνη του αρχαίου ελληνικού παγκρατίου και να το διδάξω όσο το δυνατό πληρέστερα. Νομίζω ότι τα κατάφερα. Στην Καλαμάτα επέστρεψα το καλοκαίρι του 2009. Πέρασα κάποιον χρόνο αναζητώντας τον κατάλληλο χώρο για να φτιάξω τη σχολή και από το φθινόπωρο που μας πέρασε τη λειτουργώ. Έτσι, η Καλαμάτα απόκτησε την πρώτη της σχολή. Εύχομαι ο κόσμος να το αγαπήσει, όπως το αγάπησα κι εγώ. Το διδάσκω με τον αρχαίο μαχητικό τρόπο, ως ολιστικό σύστημα άθλησης. Εδώ και τριάντα πέντε χρόνια ασχολούμαι με το Παγκράτιο και, με το πάθος και την αγάπη που έχω για την πατρίδα μου, ήρθα να το παρουσιάσω στην Καλαμάτα. Είναι ελληνικό, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους και ελπίζω να δώσω μια ώθηση σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας».
Από τους Καλαματιανούς υπάρχει ενδιαφέρον; «Ο κόσμος έχει θέληση, τον ενδιαφέρει να αναζωογονήσει την κληρονομιά μας. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ανθρώπους στην Καλαμάτα να μάθουν το Παγκράτιο. Διαφόρων ηλικιών. Υπάρχουν τμήματα από 10 έως 16 ετών και οι μεγαλύτεροι, άντρες και γυναίκες. Είναι εξαιρετική αυτοάμυνα και για τα δύο φύλα. Όταν το έδαφος έχει προετοιμαστεί, θα ξεκινήσω και τμήμα αγωνιστικού παγκρατίου, σε πιο επαγγελματικό επίπεδο».
«Το Παγκράτιο και ο αθλητισμός, στη σύγχρονη Ελλάδα, πρέπει να σημαίνουν την καλλιέργεια του ακέραιου ανθρώπου, το αδιαίρετο σώματος και πνεύματος, καθώς το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο», υπογραμμίζει. «Αυτό το ιδανικό πρέπει να περάσει από γενιά σε γενιά και αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ μέσα από τη σχολή που ξεκίνησα στην Καλαμάτα. Η σχέση της ζωής είναι σχέση αμοιβαιότητας και ανταλλαγής, ένας συνεχής κύκλος ανανέωσης».
Πώς βλέπει το μέλλον του αθλήματος; «Αυτή τη στιγμή, γίνονται μεγάλες προσπάθειες στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική για να αναβιώσει το Παγκράτιο και με αγώνες. Έχει φτάσει σε ένα καλό σημείο, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Χρειάζονται μεγάλοι αγώνες, υποστήριξη από το κοινό, αλλά και την Πολιτεία και πιστεύω ότι το Παγκράτιο έχει πολλές πιθανότητες να ξαναγίνει ολυμπιακό άθλημα. Έχω, μάλιστα, συζητήσει και με τον Πέτρο Θέμελη, ώστε το 2012, πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, να διοργανώσουμε μια παράσταση στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Στάδιο, με προσκεκλημένους αθλητές και φίλους του Παγκρατίου, για να κατορθώσουμε μια παγκόσμια προβολή».

“ΘΑΡΡΟΣ” 21/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου