Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Costa Navarino Θετικά τη βλέπουν οι Πύλιοι

Καταγραφή

Ρεπορτάζ, με την ευκαιρία της λειτουργίας της Costa Navarino κάναμε χθες στην Πύλο.
Οι άνθρωποι που μας μίλησαν βλέπουν στην ΠΟΤΑ προοπτικές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, οι περισσότεροι υπό όρους. Πρέπει, τονίζουν, παράλληλα με την επένδυση, να υπάρξει πρόνοια για τη δόμηση της ευρύτερης περιοχής, τον υδροφόρο ορίζοντα, να ολοκληρωθεί ο Βιολογικός Καθαρισμός και να αναβαθμιστούν οι υποδομές της Πύλου, ώστε η πόλη να μπορεί αξιοπρεπώς
να δεχθεί το… κύμα τουριστών.

Πύλος

Βασίλης Βρεττάκος   

«Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην Πύλο»

«Όσον αφορά στην επένδυση της Costa Navarino, νομίζω ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει τόσο στον τουρισμό αυτό καθεαυτό όσο και στην τοπική ανάπτυξη, της Πύλου και του νομού. Όσον αφορά στην Πύλο και το ρόλο της στη συγκεκριμένη επένδυση και παράλληλα προς αυτήν, νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε τα ίδια βήματα προς την ανάπτυξη της πόλης, του κοινωνικού της ιστού. Κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εικαστικές αλλά και υποδομών θα πρέπει να δρομολογηθούν το συντομότερο, για να μπορέσουμε να πιάσουμε το τρένο που τρέχει δίπλα μας. Δρόμοι, δίκτυα, το λιμάνι, η μαρίνα, όλα αυτά πρέπει να δρομολογηθούν τάχιστα για να έχουμε μια παράλληλη πορεία τόσο με την επένδυση που γίνεται δίπλα μας αλλά και για το καλό της πόλης. Τα πρώτα σημάδια, σχετικά με τον τουρισμό, είναι θετικά. Παρ’ όλη την οικονομική συγκυρία, διεθνή και στη χώρα μας, σε σχέση με άλλες περιοχές τα μηνύματα είναι θετικά για εμάς. Στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε αυτή τη θετική συγκυρία».

Σταυρούλα Κάππου      
«Δεν ελπίζω σε πολλά πράγματα»

«Με τη λειτουργία της Costa Navarino πιστεύω ότι απλά θα γίνει γνωστό το μέρος και θα υπάρχει κάποια κίνηση, κάτι το οποίο είναι αισιόδοξο. Δεν ελπίζω σε πολλά πράγματα, θεωρώ όμως ότι κάτι καλό θα φέρει στην περιοχή. Ανεξαρτήτως αυτού, δεν προβλέπεται κίνηση καλύτερη από πέρυσι. Με μεγάλο αγώνα επιβιώνουμε. Σαν άνθρωποι είμαστε φιλόξενοι. Οι τιμές της περιοχής παίζουν ρόλο. Είναι πράγματι ακριβότερες από αλλού. Και βέβαια, τώρα με τα έργα της επένδυσης έχουν ανέβει πάρα πολύ. Επιπλέον, οι άνθρωποι είναι πολύ πιεσμένοι οικονομικά.
Πάρα πολλά είναι τα προβλήματα της Πύλου που πρέπει να δρομολογηθούν και να επιλυθούν. Πρέπει να μπει μια τάξη στο χώρο που λέγεται πλατεία, με τα αυτοκίνητα. Υπάρχει τόσος χώρος για πάρκινγκ και ο καθένας βάζει το αυτοκίνητό του μπροστά από το μαγαζί του για να το βλέπει! Δεύτερον, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα με το Δήμο σε ό,τι αφορά τα πεζοδρόμιά μας, τι πρέπει να πληρώσει ο καθένας. Να ξεκαθαρίσουν ποιοι έχουν άδειες να λειτουργούν και τι να πουλάνε. Άλλο ένα θέμα είναι οι δρόμοι. Καταστρέφουμε τα αυτοκίνητά μας».

Πέτρος Γ. Ματσούκας

«Είναι μια επιχείρηση και δημιουργήθηκε για να κερδίσει»

«Η Costa Navarino είναι μια επιχείρηση και δημιουργήθηκε για να κερδίσει. Δεν ήρθε για να φτιάξει την Πύλο ούτε για να φτιάξει εμένα. Αυτή είναι η δουλειά της, έτσι λειτουργούν οι επιχειρήσεις, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημά μας εντοπίζεται στον αγροτικό τομέα, στην αγροτική παραγωγή που έχει υποβαθμιστεί όσο δεν παίρνει. Η περιοχή ρήμαξε. Το λάδι πιάνει ένα δίφραγκο, σταφίδα δεν πουλάμε, λεμόνια δεν πουλάμε. Δε μας φταίει η ΠΟΤΑ. Η Πολιτεία μάς φταίει και η πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν κάνει τον τόπο να ρημάξει».

Βίλη Κουβαρδά
Αγγελική Λάππα

«Να προστατέψουμε τη θάλασσα»

Βίλη Κουβαρδά: «Θετική μού φαίνεται η Costa Navarino. Θα προσελκύσει κόσμο και έχει δώσει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους στην περιοχή μας».

Αγγελική Λάππα: «Θα έρθει στον τόπο μας κόσμος από όλα τα μέρη της Γης. Νομίζω ότι η Μεσσηνία φέτος έχει αναγνωριστεί ως το επίκεντρο της Ελλάδας και θα είναι η πρώτη περιοχή σε αφίξεις τουριστών. Σημαντικό είναι να βρεθεί λύση για το Βιολογικό Καθαρισμό. Να προστατέψουμε τη θάλασσα».

Αριστείδης Αγριογιάννης

«Θέσεις εργασίας»

«Η ΠΟΤΑ θα έχει πολλή επιτυχία. Είναι ένα μεγαλειώδες ξενοδοχείο η Costa Navarino. Προσφέρει πολλά στους επισκέπτες, θα έρθει πολύς κόσμος στην περιοχή μας και έχει δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. Θα φτιάξουν, όπως λένε, και το δρόμο Καλαμάτα – Πύλος και θα είναι μεγάλη υπόθεση».

Γεώργιος Δημητρόπουλος

«Θα βγαίνουν να δουν τα αξιοθέατα»

«Ο κόσμος από περιέργεια θα έρθει να δει την αξιοποίηση της περιοχής μας και εκτός αυτού οι άνθρωποι που θα έρχονται στο εν λόγω έργο, θέλω να πιστεύω ότι θα βγαίνουν και εκτός περιοχής να δουν τα αξιοθέατα και θα καθίσουν σε μαγαζιά να φάνε και να πιούνε. Σε μάκρος χρόνου θα είναι καλό, δε βλέπω να φέρνει επιδείνωση. Θα έχουμε ακόμα πιο πολύ τουρισμό. Άλλωστε, εκεί εργάζεται και πολύς κόσμος που ήταν άνεργος. Πρέπει, όμως, και η Πύλος με τη σειρά της να ανταποκριθεί. Πρέπει να γίνει ο Βιολογικός Καθαρισμός που έχει αρχίσει αλλά δεν τελειώνει. Και ο δρόμος, άμα φτιαχτεί, θα είναι ευχής έργον, αλλά το φλέγον πρόβλημα είναι ο Βιολογικός».

Κώστας Μητώσης

«Εκτός από το μέσα, πρέπει να φτιαχτεί και το έξω»

«Δεν είμαι ειδικός. Απλώς ξέρω ότι γίνονται αυτά τα ξενοδοχεία εκεί. Άλλοι λένε ότι είναι θετικά, άλλοι αρνητικά. Εγώ πιστεύω πως οτιδήποτε γίνεται, θετικό θα είναι. Θα έρχεται κόσμος. Κάποιοι λένε ότι ο κόσμος θα κλείνεται μέσα, αλλά για μένα αυτό είναι αδιανόητο. Δε γίνεται να κλείνονται μέσα στις μάντρες του ξενοδοχείου. Εκτός, όμως, από τα “τείχη” που φτιάχνονται, πρέπει και το έξω να φτιαχτεί, όχι μόνο το μέσα. Οι δρόμοι είναι χάλια, σκουπίδια παντού, ο βιολογικός. Άμα τα καταφέρουνε, καλά θα είναι».

Γιάλοβα

Βασίλειος Μπαλαφούτης 

«Διφορούμενα τα πράγματα»

«Είναι διφορούμενα τα πράγματα για την Costa Navarino. Από τη μία, η περιοχή μας ξαφνικά βρίσκεται στον χάρτη εκεί που δεν υπήρχε. Γινόμαστε τουριστικός προορισμός. Από την άλλη, υπάρχουν κάποια προβλήματα σημαντικά, όπως είναι το νερό, ο υδροφόρος ορίζοντας γενικά, η μόλυνση του περιβάλλοντος. Άρα, λοιπόν, είναι 50 – 50 το θέμα. Πιστεύω ότι, σε γενικές γραμμές, εμάς τους επαγγελματίες (σ.σ. είναι ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ) θα μας βοηθήσει, αλλά το ίδιο το συγκρότημα, το Costa Navarino, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι ωφέλιμο για την περιοχή.
Η αλήθεια είναι ότι οι νόρμες έρχονται πλέον από την Ευρώπη και τον κόσμο. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας, είναι προκαθορισμένο. Για παράδειγμα, τα αγροτικά προϊόντα είναι πλέον ξεφτιλισμένα και το κισμέτ μας είναι ο τουρισμός. Για αυτό μας προορίζουν και ελπίζω να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις. Είναι ένα στοίχημα για εμάς μεγάλο. Η κρίση νομίζω μας κάνει καλύτερους γενικά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά, από την άλλη, υπάρχει ένα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα στα ΜΜΕ. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με τουρίστες οι οποίοι μας λένε για την κατάσταση της Ελλάδας. Πρέπει να απολογηθούμε καθημερινά σε όλους για το τι συμβαίνει. Πρέπει, πάντως, να γίνουμε καλύτεροι, να ανεβάσουμε τα στάνταρ μας, να προσφέρουμε, να είμαστε παραγωγικοί. Κρίνοντας από τον εαυτό μου και τους συναδέλφους μου, όλοι πηγαίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Αθανάσιος Καλογερόπουλος

«Θα αξιοποιηθεί η περιοχή»

«Η επίδραση της Costa Navarino πιστεύω ότι είναι θετική, γιατί θα αξιοποιηθεί η περιοχή κατά πολύ. Μέχρι τώρα, με τους εργαζόμενους και μόνο που υπάρχουν εκεί πέρα έχουμε δει μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις. Πιστεύω, λοιπόν, ότι με τον ερχομό των τουριστών που θα φέρει αυτός εκεί, θα αναβαθμιστεί η περιοχή πολύ περισσότερο από ό,τι είναι σήμερα. Δεδομένου, βέβαια, ότι θα λυθεί το πρόβλημα του δρόμου στην περιοχή. Με μια τόσο μεγάλη επένδυση, όμως, σίγουρα θα λυθεί».

Σταύρος Γιαννούτσος

«Θετική επένδυση, υπό όρους»

«Όσον αφορά στην ανάπτυξη της περιοχής, είναι θετική η επένδυση, υπό έναν όρο: Ότι πρέπει να προσεχθεί λίγο περισσότερο το περιβάλλον, όσον αφορά στη δόμηση πλέον της ευρύτερης περιοχής. Θέμα δεύτερον, οι Δήμοι πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των φιλοξενούμενων, τουριστών και εργαζομένων, που θα συσσωρευθούν στην περιοχή. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η καθαριότητα, το νερό. Κάποιες χρονιές η περιοχή μας αντιμετωπίζει πρόβλημα με την επάρκεια νερού. Θα δείξει το επόμενο έτος, οι εργαζόμενοι στην ΠΟΤΑ τι κατανάλωση νερού θα κάνουν και τι νερό θα χρειαστεί το όλο συγκρότημα. Το δε θετικό είναι ότι η επένδυση αυτή άνοιξε δρόμους για τη διαφήμιση της περιοχής, το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό πλέον καθημερινά και ακούστηκε ότι υπάρχει και η Πύλος». 

Της Γεωργίας Οικονομοπούλου “ΘΑΡΡΟΣ” 21/05/2010

2 σχόλια:

  1. Μου εκαναν προταση να δουλεψω στο costa navarino και δεν εχω αποφασισει ακομα αν θα παω η οχι.Υπαρχει καποιος εδω που εργαζεται εκει να μου πει αποψεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. egw doulevw mesa alla skeftomai na fygw!!! milame gia katergo!!! katarxas eimai me sumvasi tetramhnou pou shmainei oti molis teleiwsei to kalokairi feugw!!! oi perissoteroi edw einai etsi!!! ase pou den doulevoume oktawro kai mas anagkazoun na kanoume yperwries xwris na kseroume ama tha plirwthoume!!1 fantasou kai einai liges oi meres poy ksekinise ti leitourgia tis h ependush!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή