Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Μέρες αδέσποτες, με ένοπλες ληστείες

image

Πριν από δέκα ημέρες ένοπλοι λήστεψαν το LIDL, αρπάζοντας 58.000 ευρώ. Χθες, σκηνές από κινηματογραφική ταινία περιπέτειας εκτυλίχθηκαν στην Καλαμάτα. Πρώτο πλάνο η ληστεία 29.460 ευρώ από το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο κέντρο της πόλης από 2 ένοπλους άντρες νεαρής ηλικίας. Δεύτερο πλάνο η καταδίωξη ύποπτου αυτοκινήτου στην παραλιακή, το οποίο τελικά προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, με συνέπεια οι δύο ύποπτοι που επέβαιναν να το εγκαταλείψουν τρέχοντας, ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης περιοχής από ισχυρή αστυνομική δύναμη και η συμπλοκή σώμα με σώμα του δημοσιογράφου Θέμη Κανελλόπουλου με ύποπτο που προσπαθούσε να ξεφύγει από τα μπλόκα της Αστυνομίας στην οδό Κρήτης.

Μέχρι αργά το βράδυ οι αστυνομικοί συνέχιζαν τις έρευνες σε όλη την ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ η ΟΠΚΕ, είχε αποκλείσει αδόμητη περιοχή και ερευνούσε μέσα σε κτήματα και εγκαταλελειμμένα κτήρια. 
Ήδη από το μεσημέρι είχαν γίνει αρκετές προαγωγές, χωρίς ωστόσο θετικό αποτέλεσμα για τη σύλληψη των δραστών.

Στην τράπεζα
Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, δύο άντρες νεαρής ηλικίας, φορώντας κράνη και μαύρα μπουφάν και γυαλιά, μπήκαν στην Εμπορική Τράπεζα στη διασταύρωση των οδών Σφακτηρίας και Αναπλιώτη. Εκείνη τη στιγμή στο υποκατάστημα βρίσκονταν περίπου 25 πελάτες. Μπαίνοντας (χωρίς να βγάλουν τα κράνη και τα γυαλιά) προέταξαν ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, φώναξαν σε καθαρά ελληνικά «ληστεία» και ζήτησαν απ’ όλους να πέσουν στο έδαφος. Ο ληστής με το καλάσνικοφ παρέμεινε στην είσοδο ελέγχοντας μην μπει κάποιος, ενώ ο δεύτερος πηδώντας πέρασε μέσα από τον γκισέ και βρέθηκε δίπλα στις δύο ταμίες. Κολλώντας το όπλο στο πρόσωπο της μίας, ζήτησε όλα τα χρήματα. Εκείνη με γρήγορες κινήσεις άνοιξε τα ταμεία και έριξε όλα τα λεφτά στο σάκο που της έδειχνε ο ληστής. Μάλιστα, αυτός, όταν είδε ότι τα χρήματα που του έβαλε στο σάκο δεν ήταν ιδιαίτερα πολλά, χτύπησε με το όπλο το ταμείο ζητώντας τα όλα. Πείσθηκε μόνο όταν η ταμίας τού έδειξε ότι τα υπόλοιπα ήταν μόνο χαρτιά.
Τότε, στράφηκαν με το συνεργό του προς την έξοδο της τράπεζας, ζητώντας από πελάτες και υπαλλήλους να μην κουνηθούν και να παραμείνουν στο έδαφος. Μάλιστα, την ώρα που βρίσκονταν στην πόρτα για να βγουν, προσπάθησε να μπει μια ηλικιωμένη γυναίκα με το εγγονάκι της στο καρότσι. Οι ληστές, παραμερίζοντας ελαφρά, της είπαν: «Περάστε, κυρία μου».
Ο κ. Ιωάννης Πίσπας βρισκόταν στο γραφείο του διευθυντή της τράπεζας και συζητούσαν, όταν άκουσαν τους δράστες να φωνάζουν ληστεία και να ζητούν απ’ όλους να πέσουν κάτω: «Τρομάξαμε όλοι και γονατίσαμε. Είδα μόνο ότι φορούσαν κράνη και γυαλιά. Οι κοπέλες στα ταμεία έκλαιγαν, όταν πήγαν κοντά τους με τα όπλα και μπήκε ο ένας πίσω από τον γκισέ. Φώναζαν συνέχεια “ψηλά τα χέρια, ησυχία, μη μιλήσει κανείς”. Όταν πήραν τα λεφτά, έφυγαν πολύ ήσυχα από την τράπεζα».
Οι ληστές στο πλάι της τράπεζας είχαν αφήσει μια μηχανή μεσαίου κυβισμού, μάρκας HONDA μοντέλο Transalp, σκούρου χρώματος, με την οποία και διέφυγαν. Το αξιοπρόσεκτο είναι πως, αν και τα καταστήματα εκεί είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, κανείς δεν αντιλήφθηκε κάτι, παρά μόνο την ώρα που έφτασε η Αστυνομία.
Αμέσως στην τράπεζα έφτασε ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας κ. Πούπουζας, μαζί με αξιωματικούς της υπηρεσίας του, ενώ μεγάλη αστυνομική δύναμη, απ’ όλες τις υπηρεσίες, άρχισε να «χτενίζει» την πόλη και την περιφέρειά της.

Στην παραλία
Λίγη ώρα αργότερα, ένα περιστατικό (που ακόμα δεν έχει διασταυρωθεί αν έχει άμεση σχέση με τους ληστές) κινητοποίησε όλη την αστυνομική δύναμη στην παραλιακή ζώνη. Ένα μαύρο αυτοκίνητο, Opel Corsa, με ξένες πλαστές πινακίδες και στάμπα από αντιπρόσωπο αυτοκινήτων της Μεσσηνίας, κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών. Το τζιπ της Αστυνομίας εντόπισε το μαύρο αυτοκίνητο με τους δύο επιβάτες στην Εθνικού Σταδίου, με κατεύθυνση  προς Ναυαρίνου. Το μαύρο αυτοκίνητο δε σταμάτησε στα σήματα των αστυνομικών και ξεκίνησε η καταδίωξη. Το ύποπτο αυτοκίνητο βγήκε στην οδό Ναυαρίνου με κατεύθυνση προς Φιλοξένια, εύκολα και χωρίς να χρειασθεί να σταματήσει, αφού η παραλιακή τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν άδεια, ενώ το τζιπ της Αστυνομίας «κόλλησε» για δευτερόλεπτα εξαιτίας αυτοκινήτων που έρχονταν.
Οι δύο ύποπτοι, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τη στιγμιαία καθυστέρηση, επιχείρησαν να στρίψουν αμέσως αριστερά στην οδό Οδυσσέα Ελύτη. Όμως, για κακή τους τύχη και λόγω της υπερέντασης στην οποία βρίσκονταν και οι ίδιοι, «έπεσαν» σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Τότε εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και άρχισαν να τρέχουν ανάμεσα στα σπίτια. Την ίδια στιγμή στο σημείο έφτασαν και οι αστυνομικοί, οι οποίοι προσπάθησαν να τους ακολουθήσουν και να τους εντοπίσουν, αλλά τους έχασαν.
Αυτόπτες μάρτυρες παρατήρησαν ότι οι δύο ύποπτοι ήταν νεαρής ηλικίας και μελαχρινοί και έφυγαν δεξιά προς την πλευρά που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία της Ανάστασης. Μόνο για τον έναν μπόρεσαν να δουν ότι δεν κρατούσε κάτι στα χέρια του.
Στο σημείο έφθασε και συνεργείο της Σήμανσης, το οποίο πήρε αποτυπώματα από το αυτοκίνητο, ενώ αμέσως μετά μεταφέρθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση για περαιτέρω έλεγχο. Συλλέχθηκε βιολογικό υλικό, το οποίο στάλθηκε στην Αθήνα. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο είχε κλαπεί στις 2 Μαΐου από την περιοχή της Θουρίας.

Καταδίωξη
Την ίδια ώρα πάνοπλοι αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα, περιπολικά, τζιπ, μηχανές, αλλά και πεζοί, είχαν κυκλώσει την περιοχή από την οδό Ηρώων έως την οδό Αύρας. Αστυνομικοί έψαχναν μέσα στα κτήματα και στις αυλές σπιτιών, ενώ άμεσα ξεκίνησαν τις προσαγωγές υπόπτων. Αρκετά αλλοδαπά άτομα οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας για εξακρίβωση στοιχείων, όπως και αν η παραμονή τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη.
Μάλιστα, κάποια στιγμή υπήρξε και συμπλοκή υπόπτου με το δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού «Best» Θέμη Κανελλόπουλο. Κινούμενος επί της οδού Κρήτης ξεπετάχτηκε μπροστά του ένας νεαρός, τρέχοντας και επιχειρώντας να μπει σε χωματόδρομο. Κορνάροντάς του ο ύποπτος επιτάχυνε. Ακολουθώντας τον κατάφερε να τον εγκλωβίσει με το αυτοκίνητο μπροστά σε ένα συρμάτινο φράκτη.
Ο δημοσιογράφος βγαίνοντας από το αυτοκίνητο προσπάθησε να συγκρατήσει τον ύποπτο, ο οποίος επιχειρούσε να σκαρφαλώσει στην περίφραξη. Υπήρξε μάχη μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά στο χέρι ο δημοσιογράφος του «Best», ενώ ο ύποπτος κατάφερε να περάσει στα κτήματα. Ο Θέμης Κανελλόπουλος προσπάθησε να τον ακολουθήσει, αλλά τελικά τον έχασε. Την ίδια στιγμή έφτασαν στο σημείο και αστυνομικοί από τη γύρω περιοχή που αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει, αλλά επίσης δεν κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον ύποπτο.
Οι έρευνες και οι προσαγωγές υπόπτων συνεχίσθηκαν, πάντως, όλη την ημέρα, αλλά μέχρι νωρίς το βράδυ δε στάθηκε δυνατό να συλληφθούν οι ληστές ή να εντοπισθεί η μηχανή που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους από την τράπεζα.

Της Βίκυς Βετουλάκη “ΘΑΡΡΟΣ” 09/06/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου