Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Αθήνα - Καλαμάτα σε μόλις 2 ώρες

Εντός των χρονοδιαγραμμάτων θα γίνουν οι παραδόσεις των τμημάτων του οδικού δικτύου, το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει το προφίλ της Πελοποννήσου και θα αναβαθμίσει την οικονομική ζωή.

Όλο και πιο κοντά... έρχονται η Καλαμάτα και η Σπάρτη στην Αθήνα. Η πρόοδος των εργασιών στους νέους αυτοκινητοδρόμους που θα ενώνουν τις δύο πόλεις με την πρωτεύουσα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Καταγραφή

Εντός λίγων μηνών προβλέπεται να παραδοθεί το τμήμα του δρόμου από το Καλογερικό Αρκαδίας έως τη Σήραγγα Ραψομάτη και από τη Μεγαλόπολη έως τα Παραδείσια Μεσσηνίας.

Πρόκειται για μία διαδρομή συνολικής έκτασης 30 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 16 είναι ήδη έτοιμα, ενώ τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την Κοινοπραξία Μορέας που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, θα έχουν παραδοθεί έως το τέλος του χρόνου.

Αθήνα - Καλαμάτα σε μόλις 2 ώρες

Μοναδική καθυστέρηση στο συγκεκριμένο σημείο συνιστά η αργοπορία του Δημοσίου να παραδώσει τμήματα δρόμου που παρεμβάλλονται στη διαδρομή Σήραγγα Ραψομάτη - Τσακώνα και τα οποία σε συνδυασμό με τα παραπάνω έργα θα ελαχιστοποιούσαν τον απαιτούμενο χρόνο ταξιδιού.

Οι εργασίες σε όλη την έκταση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Σπάρτης συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και, σύμφωνα με τους αρμοδίους, οι παραδόσεις θα γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα κομμάτια του οδικού δικτύου έχουν παραδοθεί έως και ενάμιση χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα το οποίο όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει το προφίλ της Πελοποννήσου και τη ζωή της τοπικής κοινωνίας, αφού θα παρέχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος από την Αθήνα στην Καλαμάτα ή τη Σπάρτη μέσα σε μόλις δύο ώρες. Το έργο μέχρι την Καλαμάτα εκτιμάται ότι έως του χρόνου το καλοκαίρι θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία.

Όριο ταχύτητας
Σε αρκετά σημεία της διαδρομής το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας προσδιορίζεται στα 130 χλμ./ ώρα, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί σε έργα ασφαλείας, όπως στην τοποθέτηση της υψηλότερης ποιότητας ασφαλτοτάπητα που διαθέτει σήμερα ελληνικό οδικό δίκτυο, στην κατασκευή λωρίδων εκτάκτου ανάγκης σε σημεία όπου δεν υπήρχαν και στη μελέτη της κλίσης του δρόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αγκάθι στην πορεία υλοποίησης όλων των έργων αποτελεί η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις οικοπέδων που βρίσκονται στην πορεία των αυτοκινητοδρόμων.

Σε περίπτωση που η καθυστέρηση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται οι χορηγοί να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, οι οποίες είχαν συναφθεί με πολύ καλούς όρους λόγω των οικονομικών συνθηκών της εποχής, ενώ σήμερα θα τύχουν επαχθέστερων όρων εξαιτίας της ύφεσης. Κάτι τέτοιο θα έθετε εν αμφιβόλω την πραγματοποίηση των έργων.

Βελτιώσεις
Το συνολικό έργο που έχει αναλάβει η Κοινοπραξία Μορέας είναι συνολικής έκτασης εκατοντάδων χιλιομέτρων και περιλαμβάνει βελτιώσεις στο προϋπάρχον εθνικό οδικό δίκτυο Κορίνθου - Τριπόλεως, μήκους 82 χιλιομέτρων, την κατασκευή του τμήματος Καλογερικό - Παραδείσια, τη χάραξη του αυτοκινητόδρομου Μεγαλόπολη - Σπάρτη και του τμήματος Τσακώνα - Καλαμάτα. Διαθέτει 4 ζεύγη σηράγγων προηγμένου σχεδιασμού και τρεις νέους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών με το Κύριο Κέντρο Ελέγχου και Συντήρησης να βρίσκεται στη Νεστάνη.

Εκεί, μεταξύ άλλων, διατίθεται σύστημα ελέγχου και διαχείρισης κυκλοφορίας με εξοπλισμό ασφάλειας σηράγγων, τηλέφωνα ασφαλείας, πυρανίχνευση και πυρόσβεση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

NAVARINO DUNES
Νέα πνοή από τουριστικές επιχειρήσεις εκατομμυρίων ευρώ

Νέα πνοή αναμένεται να δώσουν στην Πελοπόννησο οι εξελιγμένοι αυτοκινητόδρομοι που θα καταλήγουν στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη, σε συνδυασμό με τις τουριστικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν γίνει ή προγραμματίζεται να γίνουν στην περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Costa Navarino, ενός ιδιαίτερου για τα ελληνικά δεδομένα τουριστικού προορισμού, που περιλαμβάνει γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία και πλήθος υπηρεσιών φιλοξενίας.

Στην παρούσα φάση λειτουργεί στην Πύλο το Navarino Dunes, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από περίπου έναν μήνα, και απλώνεται σε συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων έχουν χτιστεί τα μόλις 400.

Περιλαμβάνει γήπεδα γκολφ σχεδιασμένα από τους κορυφαίους του είδους στον πλανήτη και δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα τα οποία «ενώνονται» σε μια παραδοσιακή χωριάτικη πλατεία, όπου λειτουργούν ένας θερινός κινηματογράφος, εστιατόρια, μπαρ, καφενείο, σουβλατζίδικο και καταστήματα. Διαθέτει συνεδριακό κέντρο 1.200 τ.μ., γήπεδα σκουός, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, μπιλιάρδο, εγκαταστάσεις σπα, παιδικό σταθμό, νεροτσουλήθρες και δεκάδες πισίνες - κάποιες ιδιωτικές και άλλες κοινόχρηστες.

Η επένδυση, δίπλα στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, κάτω από το παλάτι του Νέστορα, σε μια περιοχή ευνοημένη από τη φύση και φορτισμένη ιστορικά, αποτελούσε όνειρο ζωής για τον εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και αγόραζε για περισσότερα από 20 χρόνια μικρές ιδιοκτησίες, ώσπου να συγκεντρώσει την τεράστια έκταση στην οποία σήμερα απλώνεται το Navarino Dunes.

Το Costa Navarino -μια επένδυση ύψους 500 εκ. ευρώ- συνιστά ταυτόχρονα ένα κατασκευαστικό επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε από την τεχνική εταιρεία «Ακτωρ».

Φωτοβολταϊκά
Με βιοκλιματική φιλοσοφία, με πέτρα από τη Μάνη και άλλα δομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιοχής, με υπερυψωμένες στέγες και με πρόβλεψη για να καλύπτει στο μέλλον το σύνολο της ηλεκτροδότησής του από φωτοβολταϊκά, διαθέτει συνολικά 300.000 φυτά -τα περισσότερα εκ των οποίων ενδημικά-, με 16.000 ελιές, μερικές εκ των οποίων αιωνόβιες, να έχουν μεταφυτευτεί από την περιοχή.

“ΕΘΝΟΣ” 08/07/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου