Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Πύλος: Υπήρχαν και “εύκολοι δρόμοι” για την ψυχαγωγία

Αλέξανδρε,

Χαίρομαι ειλικρινά όταν νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τα κοινά. Γνωρίζω ότι είσαι ενεργός πολίτης αλλά...

Επειδή είσαι νέος (αυτό εννοούσα όταν σε αποκάλεσα μικρό Αλέξανδρο) και στις χρονικές περιόδους που αναφέρεσαι ήσουν μαθητής στις πρώτες τάξεις του δημοτικού με αποτέλεσμα να μην έχεις άμεση αντίληψη των γεγονότων, όφειλες να ρωτήσεις, να μάθεις, να εκτιμήσεις και μετά να σχολιάσεις τα θέματα. Είχες άνθρωπο να ρωτήσεις και να μάθεις πράγματι, αρκεί να ήθελε να σου πει πώς είχαν ακριβώς τα πράγματα. Πιθανόν να παρασύρεσαι και από άλλους λόγους (αν δεν κάνω λάθος ο πρώην δήμαρχος Πύλου Θανάσης Φιλιππόπουλος είναι νονός σου) για να υπερτιμάς κάποια πράγματα σχετικά με τα έργα του ως δημάρχου και να υποτιμάς ή να περνάς απαρατήρητα κάποια άλλα.

Η δημιουργία ανοιχτού αμφιθεάτρου στον προαύλειο χώρο του παλαιού Γυμνασίου Πύλου ήταν απόφαση της δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Γιάννη Βρεττάκο και γι’ αυτό το λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου έλαβε την υπ’ αριθμ. 223/27-12-1995 απόφασή του. Δυστυχώς η τότε απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνη όπως θα έπρεπε να είναι. Κάποιοι από τότε δεν ήθελαν να γίνει το θέατρο όπως δεν ήθελαν και το Κλειστό Γυμναστήριο, και το μπλοκάρισαν μέχρι να φύγει από δήμαρχος ο Βρεττάκος.
Σχετικά με το ανοιχτό αμφιθέατρο μάθε λοιπόν ότι το Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) συνεδρίασε τον Μάιο του 1998, για την έγκριση της κατασκευής του θεάτρου και για άλλα θέματα της περιοχής, στο κάστρο και συγκεκριμένα στο κτήριο του Μαιζών και εγκρίθηκε η κατασκευή ανοικτού αμφιθεάτρου στον προαύλειο χώρο του παλαιού Γυμνασίου Πύλου με τους εξής όρους:
1 . Το θέατρο να είχε λίθινη κατασκευή 800 θέσεων και
2. Η μελέτη θα έπρεπε να λάβει υπ' όψιν το φυσικό κοίλο της περιοχής, έτσι ώστε το θέατρο να ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον.
Το λάθος ήταν όμως ότι η σκέψη, οι προσπάθειες από όλους τους φορείς και η έγκριση για την κατασκευή του έγιναν όταν δήμαρχος ήταν ο Βρεττάκος ο οποίος είχε “απαγορευτικό” για πολλά θέματα της Πύλου που έπρεπε να έχουν λυθεί, αλλά “κόβονταν” γιατί ήταν κόκκινο πανί για κάποιους “Πύλιους” που θεωρούσαν -λαθεμένα βεβαίως- πως ό,τι κάνει το κάνει για τον εαυτό του και όχι για το καλό της Πύλου.
Επομένως Αλέξανδρε, ο Φιλιππόπουλος, που διαδέχτηκε τον Βρεττάκο στον δήμο, βρήκε όχι μόνο σχέδια αλλά και εγκεκριμένη μελέτη για την κατασκευή του θεάτρου. Δεν έκανε όμως τίποτα τα τέσσερα χρόνια της θητείας του όπως δεν έκαναν τίποτα και οι δυο δήμαρχοι που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.
Σχετικά με το θέμα του προαυλίου του παλαιού Γυμνασίου Πύλου και την κατάληψή του από τα διάφορα εξαρτήματα του Ινστιτούτου “Νέστωρ” μάθε Αλέξανδρε ότι:
Εμείς παραχωρήσαμε το κτήριο και μόνο αυτό και όχι τον περιβάλλοντα χώρο στο Ινστιτούτο “Νέστωρ”. Οι κ.κ. δήμαρχοι από το 1999 μέχρι και σήμερα, και μέσα σε αυτούς και ο κ. Φιλιππόπουλος, δεν έκαναν τίποτα για να βάλουν τάξη στην αταξία που παρατηρείται στο χώρο αυτό. Oπως μας έχει ενημερώσει ο πατέρας σου, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας “Eλευθερία”, ο κ. Φιλιππόπουλος -παρουσία και του πατέρα σου- σε κάποια ολονύκτια συζήτηση με τον καθηγητή κ. Ρεσβάνη, το μόνο που επεδίωξε ήταν να προσπαθήσει να τον πείσει να εγκαταλείψει το κτήριο και όχι να ελευθερώσει τον χώρο.
Η Πύλος, Αλέξανδρε, δεν έχει κλειστό χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις τον χειμώνα, όταν η ανάγκη για κάποια εκδήλωση γίνεται επιτακτικότερη. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο δήμαρχος των έργων, όπως αποκαλείς τον κ. Φιλιππόπουλο, αγνόησε τα σχέδια του Πύλιου αρχιτέκτονα κ. Πέτρου Καλογήρου για ένα νέο Δημαρχείο (μετά από κατεδάφιση του παλαιού και τη χρήση του οικοπέδου πίσω από αυτό). Ενα νέο Δημαρχείο που θα ήταν παραδοσιακό αρχιτεκτονικά αλλά σύγχρονο λειτουργικά, που θα κάλυπτε και τις σημερινές ανάγκες του καλλικρατικού δήμου. Αυτό που έχω πολλές φορές αναφέρει είναι ότι χάθηκε η ευκαιρία για δημιουργία ενός πολυχώρου χωρητικότητας 450 περίπου ατόμων που θα δημιουργείτο. Ενας χώρος για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο και κάθε είδους εκδηλώσεις. Ένας χώρος που λείπει από την Πύλο και που πολύ δύσκολα θα δημιουργηθεί στο κοντινό μέλλον. Αντί αυτού έγινε ένα κολοβό κτήριο, αντιλειτουργικό, κακότεχνο, επικίνδυνο ίσως, γιατί το τρώει υπόγεια η θάλασσα. Μια επίσκεψή σου στο υπόγειο θα σε βοηθήσει να έχεις άμεση αντίληψη του τι λέω. Ενα κτήριο που τελικά δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες του δήμου και επομένως δεν θα μπορέσει πουθενά και σε κανέναν τομέα να καλύψει και τις αυξημένες ανάγκες του νέου Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πολλά άλλα. Δεν θα το πράξω όμως. Αυτό που θέλω να σου επισημάνω είναι να συνεχίσεις να ενδιαφέρεσαι για τα κοινά. Μην πέφτεις όμως στην παγίδα τού να βγάζεις εύκολα και χωρίς μελέτη τα συμπεράσματά σου. Να μην βλέπεις και κρίνεις τα πράγματα υπό γωνία. Να τα βλέπεις όπως ακριβώς είναι. Αν δεν γνωρίζεις κάτι να το εξετάζεις και να το διασταυρώνεις και όχι να το υιοθετείς αβασάνιστα όπως στο μεταφέρουν. Σου εύχομαι ειλικρινά καλή συνέχεια στην ενασχόλησή σου με τα κοινά.

Κώστας Καραλής  "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/08/2010

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΥΛΙΟΙ. ΟΤΑΝ ΧΡΕΩΝΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ... ΜΑΣ ΑΡΑΔΙΑΣΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΛΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ...ΔΙΚΙΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΧΕ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΒΓΕΙΣ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΕΣ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ Α ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΛΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΠΑΡΟΠΙΔΕΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΔΩ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΝΑ ΕΡΧΕΣΤΕ ΑΠΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΑΣΧΑ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΦΩΤΕΙΝΟΥΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ! ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ..... ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι άρρωστος (η) πολύ. Μην φοβάσαι, δεν κολλάς τίποτα. Και εγώ δεν θ' ασχοληθώ μαζί σου. Τους ανώνυμους τους θεωρώ άδεια πουκάμισα. Δεν έχουν κότσια να βάλουν την υπογραφή τους για να κριθούν από αυτούς που κρίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή