Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

"Ελληνικά" Θουρίας Ανασκαφές χωρίς χρήματα

Τον αρχαιολογικό χώρο «Ελληνικά» στην Άνθεια του Δήμου Θουρίας επισκέφτηκαν χθες το πρωί ο νομάρχης Μεσσηνίας και υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δράκος και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ Παναγιώτης Τσιμόγιαννης, συνοδευόμενοι από την προϊσταμένη της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη.

Οι ανασκαφές έχουν αναδείξει σημαντικά ευρήματα, αλλά, όπως τονίστηκε χθες, μόνιμο πρόβλημα και εμπόδιο σε αυτά εγχειρήματα αποτελεί η χρηματοδότηση.





Ξενάγηση
Η κα Αραπογιάννη ξενάγησε τον κ. Δράκο στον αρχαιολογικό χώρο και του εξήγησε τη σημαντικότητά του. Αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται εκεί αυτή την περίοδο, ενώ επισκέφτηκαν τους 16 λαξευτούς τάφους. Μάλιστα, προϊσταμένη της ΛΗ΄ Εφορείας σημείωσε ότι υπάρχουν κι άλλοι τάφοι, γι’ αυτό και το ανασκαφικό έργο πρέπει να συνεχισθεί.
Ο νομάρχης τόνισε ότι η δουλειά που γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θουρίας είναι εκπληκτική και πως για πρώτη φορά αποκαλύπτονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Συνεχάρη σχετικά την κα Αραπογιάννη και υπογράμμισε: «Αναδεικνύεται η προοπτική αυτού του αρχαιολογικού χώρου, που μέχρι τώρα ήταν ξεχασμένος. Θέλω να υπογραμμίσω, για μια ακόμη φορά, την αναγκαιότητα της συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και απρόσκοπτα το πολύ σημαντικό έργο που έχουμε να επιτελέσουμε εδώ στη Μεσσηνία, αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Θεωρώ ότι το καινούργιο νομικό πλαίσιο διευκολύνει αυτή τη συνεργασία. Πρέπει να αντλήσουμε παραδείγματα και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που συνεργάζονται κατά άριστο βαθμό με τις τοπικές κοινωνίες και μέσω των προγραμματικών δηλώσεων αλλά και των χορηγιών της αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής».

Χρηματοδότηση
Από την πλευρά της, η κα Αραπογιάννη αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης του ανασκαφικού έργου, λέγοντας ότι πέρυσι υπήρξε χορηγία, όχι όμως και φέτος, και ζήτησε τη συνδρομή του νομάρχη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια.Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο που έχει αρχαιότητες από διάφορες εποχές, με τεράστια σημασία. Υπενθύμισε δε ότι η Θουρία είναι η αρχαιότερη πόλη και η πρώτη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ κ. Τσιμόγιαννης συνεχάρη την κα Αραπογιάννη και μίλησε για μια καταπληκτική δουλειά που όλοι πρέπει να στηρίξουν: «Το μεγάλο μας όπλο στη Μεσσηνία είναι ο πολιτιστικός μας πλούτος, οι αρχαιότητες, τα μνημεία μας. Έχουμε χρέος και ως αυτοδιοίκηση και ως πολίτες να διαφυλάξουμε αυτή την κληρονομιά, ώστε και να τη δώσουμε στις νεότερες γενιές και να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης, για να έρχονται επισκέπτες και τουρίστες να βλέπουν αυτά τα τεράστια έργα πολιτισμού, που δίνουν προστιθέμενη αξία στο νομό μας. Οι ανασκαφές πρέπει να συνεχισθούν. Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι κοντά».



Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 07/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου