Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Εικόνες αδιαφορίας στο Διβάρι της Γιάλοβας


Εικόνες ασχήμιας κι αδιαφορίας αντικρίζει δυστυχώς ο επισκέπτης στη διάσημη παραλία Διβάρι, κοντά στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Λάστιχα αυτοκινήτων, σωλήνες από τον εγκαταλειμμένο ιχθυογενετικό σταθμό, καλάμια ξεβρασμένα στην ακτή, ξεχειλισμένοι κάδοι σκουπιδιών, πλαστικά μπουκάλια και κάθε λογής σακούλες... συνθέτουν μια αποκαρδιωτική εικόνα για τον επισκέπτη που γνωρίζει τη συγκεκριμένη ακτή για τα κρυστάλλινα νερά της, τη χρυσόχρωμη άμμο της και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον ολόγυρα.
Μάλιστα, η έκταση στην οποία απλώνεται η παραλία, ανάμεσα στον υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας και στο λόφο του Παλαιόκαστρου, είναι προστατευόμενη ζώνη “Natura” αλλά και χαρακτηρισμένη αρχαιολογική ζώνη. Εκεί ζει κι ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, που όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι, σκαρφαλώνει πάνω στα πλαστικά μπουκάλια και το σκουπιδαριό που αφήνουν οι επισκέπτες πίσω τους...
Ιδια εικόνα και στο πλάτωμα μπροστά στην καντίνα με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και τους σχεδόν μόνιμα ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων -αφού προφανώς ο αριθμός τους δεν επαρκεί για το κόσμο που μαζεύει η παραλία, ενώ και η αποκομιδή δε γίνεται όσο συχνά θα πρεπε. Τα χορτάρια έχουν σχεδόν κλείσει πολλά από τα μονοπάτια που οδηγούν στην ακτή, ενώ πουθενά δεν υπάρχουν καλαθάκια για τα σκουπίδια.
Κάτοικος της Γιάλοβας μας έλεγε ότι αισθάνεται ντροπή που οι ξένοι έρχονται στο Διβάρι για το μπάνιο τους κι αντικρίζουν αυτή την κατάσταση. Είναι σίγουρο ότι και οι τουρίστες, που προέρχονται από την Costa Navarino ή άλλες μικρότερες μονάδες, δεν θα παίρνουν μαζί τους και την καλύτερη εικόνα για να διαφημίσουν τη “χρυσή ακτή“ -όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το Διβάρι- επιστρέφοντας στη χώρα τους...

Ν.Κ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/08/2010
 
Η εικόνα στο διβάρι είναι η εικόνα μας σαν λαός. Αδιάφοροι για τα πάντα περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν αυτό που δεν κάνουμε εμείς. Αδιαφορούμε για τη κατάσταση που εμείς προκαλούμε και κάνουμε συνέχεια κριτική σε Δήμο, Νομαρχία, Κράτος γιατί δεν είναι πάνω από το κεφάλι μας να μας υπηρετούν , ξεχνώντας ότι όλα αυτά είμαστε εμείς.
 Είμαστε ένας λαός χωρίς παιδεία που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να χλευάζει τους ξένους για τους τρόπους συμπεριφοράς τους.
Είναι μαγκιά να χώνουμε τα τσιγάρα και τα σκουπίδια μας μέσα στην άμμο αλλά είναι εξυπνάδα να βρίζουμε τους προηγούμενους που τα άφησαν όταν τα τρώμε στη μούρη μας. Αυτοί είμαστε και δυστυχώς αυτοί θα μείνουμε.

Κώστας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου