Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Κάτοικοι Πυλίας Να μην ξαναγίνει η Σχίζα πεδίο βολής

Τη διαμαρτυρία τους για την επαναλειτουργία στη Σχίζα του πεδίου βολής της Πολεμικής Αεροπορίας εξέφρασαν χθες με συγκέντρωση έξω από την πύλη της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος κάτοικοι της Φοινικούντας και της ευρύτερης περιοχής. Κρατώντας πλακάτ και πανό, καταδίκαζαν τη χρήση του πεδίου βολής, υποστηρίζοντας ότι δε συμβαδίζουν βομβαρδισμοί και τουριστική ανάπτυξη.
Πενταμελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το διοικητή της 120 ΠΕΑ, σμήναρχο Μιχ. Θεοδωράκη, στον οποίο παρέδωσε σχετικό υπόμνημα. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν τα μέλη της αντιπροσωπείας, καθώς δεν επιτράπηκε η είσοδος στα ΜΜΕ, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι ο χώρος χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος χώρος για την εκπαίδευσή τους. Άποψη που δεν έγινε δεκτή από τα μέλη της αντιπροσωπείας.
Όπως ανακοινώθηκε, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, χωρίς να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία, μέλη της επιτροπής που διαμαρτύρονται για την επαναλειτουργία του πεδίου βολής Σχίζας θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, προκειμένου να του εκθέσουν τις απόψεις τους.

Διαφωνίες
Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής Κ. Πετρουλάκη, η κινητοποίηση είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μία εβδομάδα στην περιοχή, καθώς άρχισαν οι βολές με πραγματικά πυρά στη Σχίζα, που βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένες και τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές. Άνθρωποι με σερφ ή σκάφη προσεγγίζουν το νησί σε λιγότερο από πέντε λεπτά, κάτι που είναι ασύμβατο. Το νησί έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Natura 2000», είναι προστατευόμενη περιοχή με δάση κουμαριάς ηλικίας 10.000 ετών, με την ποσειδωνία, που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των μικρών ψαριών, κάτι που χρήζει προστασίας τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και την ανάπτυξη της περιοχής. «Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μέχρι την πλήρη κατάργηση του πεδίου βολής και οι άνθρωποι να μπορέσουν να ευημερήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Νικ. Σαββάκης παρατήρησε πως είναι αδύνατο να επιδιώκεται τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή, που στηρίζεται πλέον σε αυτή και που, με εξαίρεση το λάδι, έπαψε να παράγει αγροτικά προϊόντα. Η ύπαρξη και λειτουργία του πεδίου βολής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη της περιοχής. «Υπάρχει η μεγάλη κρίση, μη δημιουργήσουμε και μία μικρότερη σε εμάς», επισήμανε καταλήγοντας.
Ο δημοτικός σύμβουλος Μεθώνης Παν. Μιχαήλ επισήμανε ότι το πεδίο βολής δημιουργήθηκε πριν από 30 χρόνια, όταν ολόκληρη η περιοχή βασιζόταν στην αγροτική οικονομία. Σήμερα, όμως, έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. «Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να θέλουμε τουριστική ανάπτυξη κι από την άλλη βομβαρδισμούς», σχολίασε.
Ο επίσης δημοτικός σύμβουλος Μεθώνης Δημ. Σιψάς τόνισε πως οριστικά και αμετάκλητα πρέπει να καταργηθεί η οποιαδήποτε δράση σχετίζεται με το πεδίο βολής στη Σχίζα, είτε είναι άσφαιρα είτε πραγματικά πυρά. Το νησί είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής και διαθέτει σημαντικά στοιχεία. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Natura 2000», που περιμένει ως Προεδρικό Διάταγμα να υπογραφεί, στα συρτάρια των υπουργών. «Θέλουμε να πάρει η Σχίζα την κατεύθυνση που έχει ανάγκη η περιοχή και να αναπτυχθεί με βάση όσα προβλέπονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα σπήλαιά της, τις διαδρομές, τα δάση της και να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος κι όχι βομβαρδισμούς. Πιστεύουμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση από πλευράς στρατιωτικής ή πολιτικής ηγεσίας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική».
Ο κ. Σιψάς πρόσθεσε ότι ακόμη και αν ρίπτονται άσφαιρα πυρά ή και πέτρες, θα πρέπει να σταματήσει η χρήση της Σχίζας.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ακριτοχωρίου Ευάγ. Τσώνης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και δε διατρέχει κίνδυνο, όπως συμβαίνει με άλλες περιοχές. Πρότεινε να τερματιστούν οι εξοπλισμοί και ζήτησε τα λεφτά που χρησιμοποιούνται για τις αμυντικές δαπάνες, να διατεθούν σε άλλες χρήσεις.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίων Θαν. Σωτηρόπουλος ύψωσε τη φωνή διαμαρτυρίας των απόδημων Μεσσηνίων: «Από εκεί που είμαστε, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, επειδή πιστεύουμε ότι ίσως είναι η κυριότερη πηγή ευημερίας αυτού του τόπου. Στη Φοινικούντα, ειδικότερα, που αναπτύσσεται ταχύτατα, πιστεύω ότι αυτό που γίνεται σήμερα, θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου».
Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, ο δικηγόρος Διον. Μουτζούρης ανέφερε ότι όσα συμβαίνουν, από τη μια πλευρά να εντάσσεται η Σχίζα στο πρόγραμμα «Natura 2000» και από την άλλη να βομβαρδίζεται, είναι τρελοκομείο. Πρότεινε κινητοποίηση για την προστασία αυτού του μνημείου της φύσης, ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας και των τοπικών δυνάμεων για να υπερασπιστεί το αυτονόητο, επειδή έχει μπει ψηλά ο πήχυς ζωής της περιοχής και πρέπει να μείνει σε αυτό το επίπεδο. Πρότεινε ακολούθως, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η κα Τίνα Αντωνοπούλου – Σωτηροπούλου κατάγεται από τη Λαχανάδα, αλλά ζει στο εξωτερικό. Αναρωτήθηκε με τι δικαίωμα καταστρέφεται το ωραιότερο τοπίο της Πελοποννήσου. «Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών μας», είναι τα ερωτήματα που έθεσε, τα οποία έμειναν, φυσικά, αναπάντητα. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δε θα συνέβαινε στις ΗΠΑ, όπου σέβονται το περιβάλλον και τον κόσμο. «Αυτό είναι άδικο, πολύ άδικο. Πρέπει να σταματήσει οπωσδήποτε αυτό το κακό» σχολίασε.

Αλλοδαποί… Ακριτοχωρίτες
Ακριτοχωρίτης δήλωσε ο Τζον από την Αγγλία, ο οποίος κατοικεί τα τελευταία 7 χρόνια στο Ακριτοχώρι και παρέστη στη χθεσινή διαμαρτυρία. Χαρακτήρισε τρελό και παράλογο το βομβαρδισμό της Σχίζας. «Αν έχουν περίσσευμα βομβών, θα έπρεπε να τις χρησιμοποιούν αλλού. Η Σχίζα είναι στο πρόγραμμα “Natura 2000”. Υπάρχουν φώκιες, χελώνες, ψάρια. Είναι μια περιοχή προστατευμένη από το νόμο και αυτοί οι άνθρωποι είναι τρελοί και θέλουν να την καταστρέψουν. Νομίζω ότι οι βόμβες έχουν ημερομηνία λήξης και θα πρέπει να καταστραφούν ή να χρησιμοποιηθούν αλλού, ίσως στο Αφγανιστάν. Δεν είναι λογικό να τις χρησιμοποιήσουν εδώ», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Μία Μάρτιν από τη Σουηδία, η οποία κατοικεί τα τελευταία 14 χρόνια στο Ακριτοχώρι. Είπε ότι ένιωσε πολύ ευτυχισμένη, όταν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί το 2004 και έκπληκτη, όταν ξαναξεκίνησαν. Δήλωσε δε πως σοκαρίστηκε, όταν είδε ότι οι βόμβες πέφτουν στην περιοχή που κολυμπά ο κόσμος.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 28/09/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου