Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Προβολή της Μεσσηνίαςστη Βόρεια Ευρώπη

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις προβολής της Μεσσηνίας και των προϊόντων της στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο για την ενδυνάμωση της μεσσηνιακής αγοράς.
Με το διπλό μήνυμα “Μεσσηνία, μια περιοχή, 1.000 όψεις“ - “Μεσσηνία, μια περιοχή με μοναδική γεύση“, προβλήθηκε ο νομός ως τουριστικός προορισμός και τα μεσσηνιακά προϊόντα σε 5 πόλεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας και σε επιλεγμένους χώρους με μεγάλη προσέλευση κοινού. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Västervik και Karlshamn -Asarum, γενέτειρα του Σουηδού αρχαιολόγου Natan Valmin (σημαντική προσωπικότητα που εργάστηκε στη Μεσσηνία και ανέδειξε μια σημαντική άγνωστη πτυχή της τοπικής μας Ιστορίας), όπου η μεσσηνιακή αποστολή έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους δήμους και το τοπικό κοινό. Επίσης, στη Στοκχόλμη, την Ουψάλα και το Ελσίνκι.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και επικεφαλής της αποστολής Γιώργος Καραμπάτος δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος, τόσο από την ανταπόκριση των ιδιοκτητών εταιρειών εισαγωγής και διανομής τροφίμων στην πρόταση να προτιμήσουν τα μεσσηνιακά προϊόντα, όσο και από τη διαπιστωμένη πλέον προτίμηση του κοινού στα μεσογειακά μεσσηνιακά προϊόντα και την υγιεινή διατροφή.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, οι οποίες είχαν πολιτιστικό και εμπορικό χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εταιρείες εισαγωγής και διανομής τροφίμων. Σημαντικότατη κρίνεται η συνάντηση που έγινε με τη μεγάλη σουηδική εταιρεία εισαγωγής τροφίμων “Fontana”, παρουσία του γενικού διευθυντή της Λ. Παπαδόπουλου: Εκεί ο κ. Καραμπάτος περιέγραψε λεπτομερώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των μεσσηνιακών προϊόντων και τους λόγους που υπαγορεύουν την προτίμησή τους έναντι προϊόντων άλλων αγορών.
Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις ήταν και αυτή που έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Μεσογειακού Μουσείου Στοκχόλμης, όπου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς“ παρουσιάστηκε στο πολυπληθές κοινό έκθεση με θέμα τον πολιτισμό της ελιάς και έμφαση στη Μεσσηνία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ημερίδα και έκθεση μεσσηνιακών χειροτεχνημάτων και γαστρονομίας, η οποία ενθουσίασε τους παριστάμενους που συνεχάρησαν τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την πρωτοβουλία αυτή.
Η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, οφείλεται στους εκπροσώπους της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σουηδία, της πρέσβειρας Αλίκης Χατζή, της μορφωτικής ακολούθου Ann Margaret Mellberg, του προέδρου της Σουηδικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα Κ. Kumlin και του εκλεκτού Mεσσήνιου Θανάση Ψαρούλη - του οποίου η συμβολή ήταν πολύτιμη και καθοριστική σε όλες τις εκδηλώσεις στις σκανδιναβικές χώρες.
Το Επιμελητήριο οργάνωσε αντίστοιχες εκδηλώσεις και στην Ουψάλα, πόλη της Σουηδίας με σημαντική ελληνική κοινότητα και πολυπληθές νεανικό φοιτητικό κοινό. Ο Γ. Καραμπάτος και οι εκπρόσωποι των ανωτέρω κοινοτήτων συζήτησαν με την ευκαιρία της επίσκεψης τις πιθανότητες συνεργασίας με τη Μεσσηνία σε διάφορα επίπεδα, ενώ αυτή η κοινή επιθυμία ενισχύθηκε από τους εκπροσώπους της ελληνικής Πρεσβείας που συμμετείχαν στις συναντήσεις.
Στις σημαντικές εμπορικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν συγκαταλέγεται επίσης η γευσιγνωσία και προβολή μεσσηνιακών προϊόντων στο κέντρο της υπεραγοράς “City Gross” στη Στοκχόλμη, σε συνεργασία με την εταιρεία εισαγωγής-διανομής τροφίμων “Fontana” και με έμφαση στα ελαιοκομικά προϊόντα και στην επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις και συναντήσεις με ιδιοκτήτες εταιρειών εισαγωγής και διανομής τροφίμων (“Rae House”, “Gavrielides Food” κ.λπ.) καθώς και επιδείξεις μεσσηνιακών προϊόντων πραγματοποιήθηκαν και στη Φινλανδία, σε επιλεγμένους χώρους εστίασης. Πρόκειται για ένα άνοιγμα που επιχειρεί το Επιμελητήριο σε νέες αγορές για την ενδυνάμωση της μεσσηνιακής αγοράς με το επιχείρημα ότι “κάποτε το εμπόριο προωθούσε τον πολιτισμό, σήμερα ο πολιτισμός προωθεί το εμπόριο“. Ενα εγχείρημα που υλοποιείται με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς“ και την υποστήριξη χορηγών όπως η Καπνοβιομηχανία και το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
Η αποστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με επικεφαλής τον Γ. Καραμπάτο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας, αφού πρώτα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες συναντήσεις σε Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Αυστρία.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/09/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου