Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Μεθώνη: Προχωρά η προσπάθεια για περιφερειακό ιατρείο

Προχωρά η διαδικασία του Δήμου Μεθώνης για την ένταξη από κοινού με το Νοσοκομείο Καλαμάτας της κατασκευής περιφερειακού ιατρείου στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής. Ο Δήμος από την πλευρά του θα παραχωρήσει το χώρο για την ανέγερση του περιφερειακού ιατρείου και το νοσοκομείο θα αναλάβει τις διαδικασίες χρηματοδότησης και των τεχνικών προδιαγραφών. Οι μελέτες, όπως είπε ο κ. Μιχελής, είναι έτοιμες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη λάβει θετική απόφαση και αυτές τις ημέρες αναμένεται η υπογραφή του συμβολαίου παραχώρησης του χώρου. Το νοσοκομείο «τρέχει» τις διαδικασίες για τις τεχνικές προδιαγραφές, ενώ ο Δήμος θα προχωρήσει καταθέτοντας όλα τα δικαιολογητικά για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
Ο δήμαρχος Μεθώνης εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, ενώ οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί αναφέρουν ότι η κατασκευή του περιφερειακού ιατρείου θα έχει τελειώσει μέσα στο 2011.

Τα υπόλοιπα έργα

Όσον αφορά στα υπόλοιπα έργα, ξεκίνησε η μετασκευή των αποθηκών του πρώην ΑΣΟ σε χώρο πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων. Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο ύδρευσης για τα τοπικά διαμερίσματα Φοινίκης και Ευαγγελισμού, που περιλαμβάνει την κατασκευή μιας δεξαμενής νερού και δικτύων, ενώ υπολείπονται κάποια τμήματα για την ολοκλήρωση της ανάπλασης στο κέντρο της Μεθώνης.
Τα έργα αυτά, όπως μας εξήγησε, είχαν διακοπεί για την καλοκαιρινή περίοδο και θα ξεκινήσουν σύντομα, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. Απομένει στην ουσία ένα 5% για την ολοκλήρωση του έργου, που αφορά παρέμβαση στον κόμβο της εισόδου στη Μεθώνη.
Ο κ. Μιχελής παρατήρησε ότι με τη λήξη της θερινής περιόδου έγιναν κάποιες εργασίες από τον ανάδοχο, που θα εντατικοποιηθούν, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά η κίνηση των τροχοφόρων, χωρίς να υπάρχουν ούτε μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα αλλά ούτε και μεγάλες οχλήσεις από την εκτέλεσή τους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απαιτείται διάστημα 20-30 ημερών για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών.

Πρόβλημα χρημάτων

Παρατήρησε, ωστόσο, το πρόβλημα πληρωμών με τις πιστώσεις του προγράμματος «Θησέας». Όπως είπε, οι εργολάβοι διαμαρτύρονται, καθώς δεν τους έχουν εγκριθεί λογαριασμοί που υποβλήθηκαν από τις αρχές του καλοκαιριού. Απειλούν πως θα σταματήσουν μέχρι να πληρωθούν κάποιοι από αυτούς που εκκρεμούν, ενώ ο κ. Μιχελής εκτίμησε πως η πληρωμή τους θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στην ερχόμενη χρονιά, κάτι που δημιουργεί στους εργολάβους σημαντικά εμπόδια.
Από την πλευρά του, πάντως, βρέθηκε χθες στην Αθήνα, προκειμένου να υποβάλει αίτημα δανειοδότησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσού 400.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των εργολάβων που έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκτέλεση κάποιων έργων, καθώς έχει περικοπεί η ΣΑΤΑ. «Αν δε μας χορηγηθεί το δάνειο, οι υποχρεώσεις αυτές θα μεταφερθούν στο νέο Δήμο Πύλου – Νέστορος», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Δήμος Μεθώνης δε χρωστά πολλά, καθώς πριν από 10 χρόνια είχε δανειοδοτηθεί με 200.000 ευρώ. «Δε θέλω να αφήσω εκκρεμότητες με τη λήξη της θητείας μου και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», κατέληξε.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 13/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου